Stockholms universitet logo, länk till startsida
Go to this page on our english site

Den tidiga kriminallitteraturen – framväxten av en genre

Slukar du deckare eller hör du till dem som ser ond bråd död återigen triumfera i försäljningsstatistiken och undrar varför? Vilken kategori du än tillhör är det här kursen för dig. Sex kvällar ses vi för att tillsammans söka efter ledtrådar till gåtan vad det är som är så speciellt med kriminallitteraturen – och vi tar det från början.

För dig som är antagen VT2021

Grattis! Du har blivit antagen till den utbildning du sökt på Stockholms universitet och vi hoppas att du kommer att trivas med dina studier hos oss.

På den här sidan listar vi vad du behöver göra och känna till innan du börjar dina studier.

Följ de instruktioner du fått för att acceptera din plats. 

Mer information på antagning.se

 

Checklista för antagna studenter

  1. Aktivera ditt SU-konto

    Första steget för att kunna registrera dig och få tillgång till universitetets alla IT-tjänster.

  2. Registrera dig på din institution

    Registrering kan ske på olika sätt. Läs noga informationen från din institution nedan.

  3. Ta del av institutionens information

    På den här sidan hittar du det du behöver veta inför starten på din kurs eller ditt program.

Notera

Din plats kan tas tillbaka om du inte registrerar dig och deltar vid eventuellt upprop enligt anvisningarna från institutionen.

Information från institutionen - kurser

Välkommen till dina studier vid Institutionen för kultur och estetik. Vi hoppas att du ska trivas hos oss.

Institutionen för kultur och estetik ligger i bruna tegelbyggnader.
Foto: Ingmarie Andersson / Stockholms universitet

Webbaserad undervisning

Med anledning av covid-19 har institutionen beslutat att fortsätta med webbaserad undervisning hela vårterminen 2021.

Förutsättningarna kan förändras och uppdateringar kommer att tillhandahållas på institutionens hemsida och på kurssajterna i Athena.

Undervisning online ges via Zoom
Våra lärare använder sig av E-mötestjänsten Zoom för föreläsningar och seminarier. Bekanta dig med Zoom innan ditt första undervisningsstillfälle, det är kostnadsfritt för studenter vid Stockholms universitet. Den kursansvarige läraren ger via kurssajten på lärplattformen Athena dig instruktioner om hur undervisningen läggs upp. 

Läs mer om att studera hemifrån

Råd till dig som pluggar hemma


Registrering

För att behålla din plats på kursen måste du registrera dig under kursens registreringsperiod. Majoriteten av våra kurser använder webbregistrering. Om du har problem att registrera dig behöver du kontakta studentexpeditionen innan sista registreringsdag: expedition.ike@su.se.

Registrering för kurser som börjar under period 1 (från och med 18/1)
Idéhistoria: 4/1 – 11/1
Konstvetenskap: 4/1 – 11/1
Litteraturvetenskap: 4/1 – 11/1
Musikvetenskap: 4/1 – 18/1
Teatervetenskap: 4/1 – 11/1
Registrering för kurser som börjar under period 2 (från och med 23/3)
Idéhistoria: 4/1–16/3
Konstvetenskap: 4/1 – 1/3
Litteraturvetenskap: 4/1 – 16/3
Musikvetenskap: 4/1 – 23/3 
Teatervetenskap: 4/1 – 16/3 

Antagen med villkor

Om du är antagen med villkor kan du inte webbregistrera dig, eftersom institutionen först måste bedöma din behörighet. Ta kontakt med studentexpeditionen eller studievägledaren.


Athena och kursmaterial

Institutionen använder sig av lärplattformen Athena för kommunikation mellan lärare och studenter. Du loggar in på Athena med ditt universitetskonto. Där kommer du att hitta lektionsplanering och kursmaterial senast en vecka före kursstart. Schema och litteraturlista finns längre ner på den här sidan.


Studera med funktionsnedsättning

Vid Stockholms universitet är det viktigt att alla studenter ska ha samma möjligheter, oavsett förutsättningar. Om du har en funktionsnedsättning och är i behov av extra stöd så ska du kontakta Särskilt pedagogiskt stöd. Kontakta även studievägledaren för ditt ämne i god tid före kursstart om du behöver extra stöd vid undervisning eller tentamen.

Välkomstaktiviteter

Vid terminsstart arrangeras ett antal välkomstaktiviteter för dig som är ny student. En av dessa är Välkomstdagen på Campus Frescati som bjuder på ett seminarium med viktig information och praktiska tips inför din studietid. Välkomstdagen arrangeras för alla nya studenter, oavsett ämne, kurs eller program. För dig som är ny student vid Institutionen för data- och systemvetenskap, DSV, arrangeras en motsvarade välkomstdag på Campus Kista. 

Information som rör din utbildning får du via din kurs-/programgivande institution.

su.se/valkomstaktiviteter


Hitta hit

Stockholms universitet sträcker sig över en stor yta. Läs om vilka campus som finns och var du hittar din institution, alla undervisningslokaler, lunchställen, bibliotek, läsplatser, mm.

Hitta på campus


Läs mer

Ny student

Under utbildningen

Studenthandboken

Kårer och föreningar

Omslagen till böckerna The Moonstone, Beeton Christmas Annual, och The Circular Staircase
Omslagen till böckerna The Moonstone av Wilkie Collins, Beeton Christmas Annual, och The Circular Staircase av Mary Roberts Rineharts. Fotokälla: Wikimedia Commons

Kursen behandlar den tidiga kriminallitteraturen från cirka 1840 till 1950, en period då kriminallitteraturen genomgår en utveckling från enstaka exempel till en minst sagt livskraftig genre. Inslag som idag ses som karaktäristiska för den här typen av litteratur, som det slutna rummet,  är här oväntade innovationer, den klassiska detektiven är ännu inte klassisk och Watson-figuren heter till en början inte ens Watson.

Deckarens modus operandi

I ljuset av en modern teoribildning tar vi oss an tidiga kriminallitterära romaner och noveller av författare som Edgar Allan Poe, Wilkie Collins, Mary Rinehart, Raymond Chandler och Agatha Christie. Vi undersöker vilka miljöer, karaktärer och intriger dessa texter skriver fram såväl som återkommande teman. Vi ställer frågor om villkoren för texternas tillkomst (Hur såg samhället ut? Vilka behov hos läsare och författare kan de här texterna ha varit ett svar på?) och vi närstuderar texterna för att frilägga olika berättartekniska strategier specifika för genren: Hur jobbar författarna med tidsföljden i berättandet? Vilka effekter får det? Hur skriver man en text där ledtrådar kan placeras fullt synliga men ändå undgå läsarens uppmärksamhet?

–Den tidiga kriminallitteraturen satte en tydlig standard som nya kriminalromaner fortfarande förhåller sig till, men de här texternas struktur, teman och litterära grepp har också haft en betydande påverkan på litteratur långt utanför genrens gränser, säger Anna Thörnell som har utvecklat kursen.