Stockholms universitet logo, länk till startsida
Go to this page on our english site

Den tidiga kriminallitteraturen – framväxten av en genre

Slukar du deckare eller hör du till dem som ser ond bråd död återigen triumfera i försäljningsstatistiken och undrar varför? Vilken kategori du än tillhör är det här kursen för dig. Sex kvällar ses vi för att tillsammans söka efter ledtrådar till gåtan vad det är som är så speciellt med kriminallitteraturen – och vi tar det från början.

Omslagen till böckerna The Moonstone, Beeton Christmas Annual, och The Circular Staircase
Omslagen till böckerna The Moonstone av Wilkie Collins, Beeton Christmas Annual, och The Circular Staircase av Mary Roberts Rineharts. Fotokälla: Wikimedia Commons

Kursen behandlar den tidiga kriminallitteraturen från cirka 1840 till 1950, en period då kriminallitteraturen genomgår en utveckling från enstaka exempel till en minst sagt livskraftig genre. Inslag som idag ses som karaktäristiska för den här typen av litteratur, som det slutna rummet,  är här oväntade innovationer, den klassiska detektiven är ännu inte klassisk och Watson-figuren heter till en början inte ens Watson.

Deckarens modus operandi

I ljuset av en modern teoribildning tar vi oss an tidiga kriminallitterära romaner och noveller av författare som Edgar Allan Poe, Wilkie Collins, Mary Rinehart, Raymond Chandler och Agatha Christie. Vi undersöker vilka miljöer, karaktärer och intriger dessa texter skriver fram såväl som återkommande teman. Vi ställer frågor om villkoren för texternas tillkomst (Hur såg samhället ut? Vilka behov hos läsare och författare kan de här texterna ha varit ett svar på?) och vi närstuderar texterna för att frilägga olika berättartekniska strategier specifika för genren: Hur jobbar författarna med tidsföljden i berättandet? Vilka effekter får det? Hur skriver man en text där ledtrådar kan placeras fullt synliga men ändå undgå läsarens uppmärksamhet?

–Den tidiga kriminallitteraturen satte en tydlig standard som nya kriminalromaner fortfarande förhåller sig till, men de här texternas struktur, teman och litterära grepp har också haft en betydande påverkan på litteratur långt utanför genrens gränser, säger Anna Thörnell som har utvecklat kursen.

 • Kursupplägg

  Undervisning

  Undervisningen består av seminarier och föreläsningar.

  Examination

  Kursen examineras genom hemtentamen.

  Betygskriterier. Den tidiga kriminallitteraturen. (121 Kb)

  Examinator

  Höstterminen 2021:

  Ingemar Haag/medrättande lärare Anna Thörnell

 • Schema

  Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen.
 • Kurslitteratur

  Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart.
 • Kursrapporter

 • Mer information

  För dig som ska studera hos oss

  Viktig studieinformation (211 Kb)

 • Kontakt

  Studievägledare Litteraturvetenskap och Lärarutbildningen
  Studentexpedition