Stockholms universitet logo, länk till startsida
Go to this page on our english site

Medie- och kommunikationsvetenskap: Kvalificerad yrkespraktik

 • 30 hp

Det här är en kurs för dig som vill göra en yrkespraktik och som har skrivit din kandidatuppsats i Medie- och kommunikationsvetenskap. Du behöver inte ha en kandidatexamen. 90 hp inklusive examensarbete om 15 hp räcker.

För dig som är antagen HT2020

Grattis! Du har blivit antagen till den utbildning du sökt på Stockholms universitet och vi hoppas att du kommer att trivas med dina studier hos oss.

På den här sidan listar vi vad du behöver göra och känna till innan du börjar dina studier.

Följ de instruktioner du fått för att acceptera din plats. 

Mer information på antagning.se

 

Checklista för antagna studenter

 1. Aktivera ditt SU-konto

  Första steget för att kunna registrera dig och få tillgång till universitetets alla IT-tjänster.

 2. Registrera dig på din institution

  Registrering kan ske på olika sätt. Läs noga informationen från din institution nedan.

 3. Ta del av institutionens information

  På den här sidan hittar du det du behöver veta inför starten på din kurs eller ditt program.

Notera

Din plats kan tas tillbaka om du inte registrerar dig och deltar vid eventuellt upprop enligt anvisningarna från institutionen.

Information från institutionen - kurser

För dig som blivit antagen till utbildning på Institutionen för mediestudier

Är du antagen till någon av våra kurser? I så fall kommer du att få ett välkomstmail från oss den 5 augusti 2020. Mailet skickas till den e-postadress som du angav när du sökte kursen på www.antagning.se.

För att behålla din plats på kursen måste du webbregistrera dig, om inget annat anges. I välkomstmailet finns all information du behöver för webbregistreringen.

Undantag från webbregistrering: utbytesstudier och vissa sökanden inom masterprogram - registrering på plats enligt information från institutionen.
 

1: Aktivera ditt universitetskonto - annars kan du inte registrera dig

Innan du kan webbregistrera dig måste du först aktivera ditt universitetskonto. Det gör du på sidan aktivera.su.se. Där beställer du samtidigt ditt universitetskort.

2: Registrera dig - annars mister du din plats!

Webbregistreringen för höstterminen 2020 är öppen från den 5 till den 26 augusti (om inget annat angetts i välkomstmailet).

Du webbregistrerar dig på student.ladok.se. Om du inte registrerar dig senast den 26 augusti, förlorar du din plats.

Student med funktionsnedsättning/funktionsvariation

Ansök om stöd redan som antagen student eller så snart du har blivit registrerad. Stockholms universitet erbjuder olika pedagogiska stödformer för personer med varaktiga funktionsnedsättningar. Stödet som erbjuds beror på din situation och är till för att underlätta dina studier. Ansök om stöd så snart du har blivit registrerad.

 

Läroplattformen ATHENA

När du registrerat dig kommer du åt kursens kurssida i Athena.

Athena är läroplattformen vi använder. Athena är en del av "It's learning". I praktiken kommer Athena vara din huvudsakliga plats under kurserna du läser. 

OBS: Du måste vara registrerad student på kursen - annars kommer du inte åt Athena.

Varje kurs du är registrerad på har en Athena-sida - en "Kurssida". 

Där hittar du uppdateringar och information från kursansvarig, schema, planeringar, uppgifter och annat som du behöver under din utbildning.

Om du inte hittar din Athena-sida - kontakta studentexpeditionen.

Tips: ladda ner appen It's Learning.

Till Athena

 

 

Tidsplan inför terminsstarten HT2020

·         5 augusti: Välkomstmail skickas ut till antagna och berörda reserver

·         5–26 augusti: Webbregistrering för alla kurser (om inte annat angetts i välkomstmailet)

 

 

Kontakt

Har du frågor om registrering kontaktar du våra studentexpeditioner i ämnet du ska läsa:

Filmvetenskap: studentinfo@mail.film.su.se

Modevetenskap: infofashion@ims.su.se

Medie- och kommunikationsvetenskap: exp@jmk.su.se

Journalistik: exp@jmk.su.se

 

Läs mer på institutionens webbplats

Välkomstaktiviteter

Vid terminsstart arrangeras ett antal välkomstaktiviteter för dig som är ny student. En av dessa är Välkomstdagen på Campus Frescati som bjuder på ett seminarium med viktig information och praktiska tips inför din studietid. Välkomstdagen arrangeras för alla nya studenter, oavsett ämne, kurs eller program. För dig som är ny student vid Institutionen för data- och systemvetenskap, DSV, arrangeras en motsvarade välkomstdag på Campus Kista. 

Information som rör din utbildning får du via din kurs-/programgivande institution.

su.se/valkomstaktiviteter


Hitta hit

Stockholms universitet sträcker sig över en stor yta. Läs om vilka campus som finns och var du hittar din institution, alla undervisningslokaler, lunchställen, bibliotek, läsplatser, mm.

Hitta på campus


Läs mer

Ny student

Under utbildningen

Studenthandboken

Kårer och föreningar

Kursen erbjuder studenter med examensarbete inom huvudområdet en möjlighet att tillämpa och reflektera över sina ämneskunskaper i en arbetslivskontext, och samtidigt förbättra sin anställningsbarhet inom något av de yrken huvudområdet utbildar för.

Kursen utgörs av en längre period av kvalificerad yrkespraktik där studenten ska delta i arbetet med medierad kommunikation på en arbetsplats. Under kursen formulerar studenten i samråd med kursansvarig ett medie- eller kommunikationsvetenskapligt problem som ska besvaras med hjälp av empiri inhämtad på praktikplatsen - detta redovisas i slutet av kursen i en praktikrapport.
Antal studenter på kursen30 platser finns på kursen.

Var har studenter gjort praktik?

Några arbetsplatser där studenter inom kursen gör praktik våren 2020: Brå Kommunikationsavdelning, Kulturdepartementets kommunikationsenhet, Kantar Sifo, Norrtälje Kommun, Ehrenberg Sörensen kommunikation, SOS Barnbyar Sverige och Stockholms Kvinnohistoriska.

Hur du ansöker: Blankett med deadline och ansvar att hitta praktikplats

Du har själv ansvar för att hitta en relevant praktikplats. Innan du får registrera dig på kursen ska du lämna in en blankett och få praktikplatsen godkänd.

VIKTIGT

Du ansöker till kursen via antagning.se se men du måste hitta egen praktikplats och komplettera med blanketten praktiköverenskommelse som också ska godkännas - annars får du inte bli registrerad på kursen

Du har själv ansvar för att hitta en relevant praktikplats. Innan du får registrera dig på kursen ska du lämna in blanketten " Praktiköverenskommelse MKV (47 Kb) " till studentexpeditionen på JMK, och få praktikplatsen godkänd av kursansvarig.

    Deadline för VT2021 praktiköverenskommelse:
    Blanketten ska vara vara underskriven och mejlad till birgitta.fiedler@ims.su.se med c.c. till studirektor.mkv@jmk.su.se och exp@jmk.su.se senast 11 januari 2021 januari.
    Deadline för HT2021 praktiköverenskommelse:
   

INFO KOMMER OM EXAKT DATUM Ht21

 

 • Kursupplägg

  Kursen är 20 veckor heltid ; praktikperioden är 18 veckor heltid. Under de två sista veckorna är studenten inte på praktikplatsen. Då ges tid för att skriva praktikrapport samt ett seminarietillfälle där din och övriga studenters praktikrapporter ventileras. Seminariet med praktikrapporten är en examination och betygssätts.

  Kurskrav - för att bli godkänd på kursen (utöver praktikrapporten) är närvarorapport/arbetsintyg underskriven av praktikplatsens handledare.

  Undervisning

  Undervisning sker i form av handledning på praktikplatsen genom att studenten och handledaren för löpande samtal med varandra om studentens arbete. Utöver handledning utgörs undervisningen av ett seminarietillfälle på institutionen i slutet av praktikperioden/kursen.

  Handledaren på praktikplatsen ska lämna en redogörelse för vilka arbetsuppgifter studenten har gjort, samt en närvarorapport som omfattar hela praktikperioden.

  Hur du ansöker: Blankett med deadline och ansvar att hitta praktikplats

  VIKTIGT

  Du har själv ansvar för att hitta en relevant praktikplats. Innan du får registrera dig på kursen ska du lämna in blanketten " Praktiköverenskommelse MKV (47 Kb) " till studentexpeditionen på JMK, och få praktikplatsen godkänd av kursansvarig.

      Deadline för VT2021 praktiköverenskommelse:
  Blanketten ska vara vara underskriven och mejlad till birgitta.fiedler@ims.su.se med c.c. till studirektor.mkv@jmk.su.se och exp@jmk.su.se  senast 11 januari 2021
     


  Praktikplatsen

  Praktikplatsen ska ge dig möjlighet att delta i arbete med medierad kommunikation. Arbetsmarknaden för medievetare är bred och du kan praktisera i vilken organisation som helst där kunskap om medier, kvalificerad omvärldsbevakning och medieanvändning står i fokus. Personer som studerat medie- och kommunikationsvetenskap kan man idag finna bland annat inom universitets- och högskolesektorn, medieanalysföretag, undersökningsföretag, reklambyråer, marknadsavdelningar, PR-företag, samt på informationsavdelningar i offentlig verksamhet eller på privata företag.
  Praktiken är en undervisningsplats.

  Under praktikperioden ingår studenten i arbetsplatsens organisation och genomför tilldelade uppgifter.

  Examination

  Kursen examineras genom en praktikrapport som ventileras vid ett obligatoriskt seminarium i slutet avpraktikperioden.

 • Schema

  Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen.
 • Kontakt