Stockholms universitet logo, länk till startsida
Go to this page on our english site

Programmeringsdidaktik för lärare

Det allt mer digitaliserade samhället ställer krav på att vi som medborgare, föräldrar, lärare och elever utvecklar olika slags digitala kompetenser. I det ingår datalogiskt tänkande och grundläggande programmeringskunskaper.

Kursen riktar sig främst till lärarstudenter och befintliga lärare som vill lära sig mer om programmeringsdidaktik.

Information till antagna på sommarkursen i praktisk projektledning 2023

Välkommen till DSV!

När du går en sommarkurs tackar du automatiskt ja till din plats när du registrerar dig. Du registrerar dig online via en länk på institutionens webb.

Registreringen till sommarkurser vid DSV är öppen 22 maj-12 juni

I länken nedan hittar du information om hur du registrerar dig på kursen och startar dina studier hos oss.

Ny student vid DSV

 • Kursupplägg

  Kursen går igenom hur en programmerad värld påverkar oss och vilka användningsområden programmering har nu och i framtiden. Du lär dig också att lära ut programmering till elever på olika nivåer i förskola och grundskola. Kursen berör de didaktiska arbetssätt och verktyg som kan användas för att introducera programmering, som till exempel analog programmering, blockprogrammering i Scratch och MicroBit och textprogrammering i Python.

  Vi kommer också diskutera vilka förmågor och kunskaper som detta utvecklar hos elever.

  I kursen föreläser forskare som forskar kring programmeringsdidaktik inom ramen för förskola och grundskola. Du får också ta del av den senaste internationella och nationella forskningen i detta nya spännande område. 

  Undervisning

  Kursen ges på heldistans och består av föreläsningar, laborationer och handledning via studieplattformen. Det finns möjlighet till frivilliga föreläsningar och handledning i Campus Kista i början och i slutet av kursen.

  Examination

  Kursen examineras genom inlämningsuppgifter.

  Examinator

  Sommar 2020

  • Jalal Nouri
 • Schema

  Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen.
 • Kurslitteratur

  Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart.

  • Manilla, L.: Att undervisa i programmering i skolan: varför, vad och hur? (Upplaga: 2017), Studentlitteratur AB, 2017, 9789144114163
  • Carol Vorderman: Programmeringsprojekt för barn : lär dig programmera i Scratch (Upplaga: 2017-07 ), Tukan Förlag, 2017, 9789176178102
 • Mer information

  Sökbar till termin: ST, sommar

 • Kontakt

  Studievägledningen - kandidatprogram och kurser