Stockholms universitet logo, länk till startsida
Go to this page on our english site

Jazz, rock och annan populärmusik

Här får du veta om 1900-talets populärmusik i hela dess otroliga bredd: från New Orleans-jazz, bebop, rock'n roll och girl groups, till progg, folkrock och progressive rock, disco, Eurovision, thrash metal och trip hop; från Calle Jularbo, Ulla Billquist och Billie Holliday till the Beatles, Black Sabbath, ABBA, Kraftwerk, Madonna, Metallica och Björk.

För dig som är antagen HT2022

Grattis! Du har blivit antagen till den utbildning du sökt på Stockholms universitet och vi hoppas att du kommer att trivas med dina studier hos oss.

På den här sidan listar vi vad du behöver göra och känna till innan du börjar dina studier.

Följ de instruktioner du fått för att acceptera din plats. 

Mer information på antagning.se

 

Checklista för antagna studenter

 1. Aktivera ditt SU-konto

  Första steget för att kunna registrera dig och få tillgång till universitetets alla IT-tjänster.

 2. Registrera dig på din institution

  Registrering kan ske på olika sätt. Läs noga informationen från din institution nedan.

 3. Ta del av institutionens information

  På den här sidan hittar du det du behöver veta inför starten på din kurs eller ditt program.

Notera

Din plats kan tas tillbaka om du inte registrerar dig och deltar vid eventuellt upprop enligt anvisningarna från institutionen.

Information från institutionen - kurser

Ska du studera vid Institutionen för kultur och estetik i höst? Varmt välkommen till oss! Vi hoppas att du ska trivas hos oss.

Institutionen för kultur och estetik ligger i bruna tegelbyggnader.
Foto: Ingmarie Andersson / Stockholms universitet

När du blivit antagen som student hos oss får du ett välkomstbrev till den e-postadress du angett vid ansökan. Där hittar du instruktioner om hur du tackar ja till din plats, samt hur du registrerar dig (OBS! Det räcker inte att enbart tacka ja, utan du måste också registrera dig). I välkomstbrevet hittar du även information om introduktion till kursen som du ska läsa.

Kom ihåg att hålla reda på informationen för antagna studenter och tacka ja i tid, samt webbregistrera dig under registreringsperioden. Om du inte tackar ja eller registrerar dig i tid, så förlorar du din plats i utbildningen.


Registrering och introduktion

Idéhistoria, konstvetenskap och litteraturvetenskap Se ditt välkomstbrev för information.

Teatervetenskap och Musikvetenskap Se ditt välkomstbrev för information. När du blivit antagen som student i teatervetenskap eller musikvetenskap får du ett första välkomstbrev till den e-postadress du angett vid ansökan. Där hittar du instruktioner om hur du tackar ja till din plats. Efter antagningsbeskedet från antagningen kommer du att få ytterligare ett välkomstbrev, där du hittar information om kursen du ska gå samt hur du registrerar dig på kursen (OBS! Det räcker därmed inte att enbart tacka ja till din plats, utan du måste också registrera dig på den kurs du ska gå). Webbregistreringen för teatervetenskapen och för musikvetenskapen öppnar 8 augusti 2022, och stänger med undantag för kursen Filmmusik en dag efter respektive kursstart. Tid för stängning av webbregistrering för den kurs du ska gå, hittar du i det andra välkomstbrevet.

Webbregistreringstider HT22

Konstvetenskap och kulturarvsstudier
För kurser som startar under period 1: 8/8 – 19/8 2022
För kurser som startar under period 2: 8/8 – 7/10 2022

Idéhistoria
För kurser som börjar första terminshalvan: 8/8 – 21/8 2022
För kurser som börjar andra terminshalvan: 8/8 – 23/10 2022

Litteraturvetenskap
För kurser som börjar första terminshalvan: 8/8 – 22/8 2022
För kurser som börjar andra terminshalvan: 8/8 – 24/10 2022

Musikvetenskap
Webbregistreringen för samtliga kurser öppnar den 8/8 2022. Webbregistreringen stängs: vänligen se lite längre ner på den här kurssidan.

Teatervetenskap
Webbregistreringen för samtliga kurser öppnar den 8/8 2022. Webbregistreringen stängs: vänligen se ditt välkomstbrev.

Antagen med villkor

Om du är antagen med villkor kan du inte webbregistrera dig, eftersom institutionen först måste bedöma din behörighet. Ta kontakt med studentexpeditionen eller studievägledaren.


Athena och kursmaterial

Institutionen använder sig av lärplattformen Athena för kommunikation mellan lärare och studenter. Du loggar in på Athena med ditt universitetskonto. Där kommer du att hitta lektionsplanering och kursmaterial senast en vecka före kursstart.


Studera med funktionsnedsättning

Vid Stockholms universitet är det viktigt att alla studenter ska ha samma möjligheter, oavsett förutsättningar. Om du har en funktionsnedsättning och är i behov av extra stöd så ska du kontakta Särskilt pedagogiskt stöd. Kontakta även studievägledaren för ditt ämne i god tid före kursstart om du behöver extra stöd vid undervisning eller tentamen.

Välkomstaktiviteter

Vid terminsstart arrangeras ett antal välkomstaktiviteter för dig som är ny student. En av dessa är Välkomstdagen på Campus Frescati som bjuder på ett seminarium med viktig information och praktiska tips inför din studietid. Välkomstdagen arrangeras för alla nya studenter, oavsett ämne, kurs eller program. För dig som är ny student vid Institutionen för data- och systemvetenskap, DSV, arrangeras en motsvarade välkomstdag på Campus Kista. 

Information som rör din utbildning får du via din kurs-/programgivande institution.

su.se/valkomstaktiviteter


Hitta hit

Stockholms universitet sträcker sig över en stor yta. Läs om vilka campus som finns och var du hittar din institution, alla undervisningslokaler, lunchställen, bibliotek, läsplatser, mm.

Hitta på campus


Läs mer

Ny student

Under utbildningen

Studenthandboken

Kårer och föreningar

Kursen behandlar de viktiga epokerna och betydande stilbildarna: både de kommersiellt framgångsrika artisterna och de mindre kända, men viktiga musikaliska inspiratörerna och de som tänkte annorlunda. 

Samlat grepp

Kursen tar utgångspunkt i hur musiken låter. Den tar ett samlat grepp om musikens teori, former, instrument och spelstilar, men också om de sociala och kulturella bakgrunderna, relationen till medier och teknologi och om de djupare idéerna och innebörderna i musiken. 

Kursen visar på de långa utvecklingslinjerna, hur västerländsk populärmusik har djupa rötter i såväl Afrika som Europa, men också hur den ständigt skapats på nytt.

Glöm inte att webbregistrera dig

På Jazz, rock och annan populärmusik höstterminen 2022 kan du registrera dig mellan den 8/8 och den 1/12. Du gör det på student.ladok.se.

 • Kursupplägg

  Kursen ges på grundnivå, på dagtid.

  Undervisning

  Undervisning ges i form av föreläsningar och seminarier. Seminarier och föreläsningar har obligatorisk närvaro. 

  Examination

  Kursen examineras genom salstentamen och hemtentamen.

  Examinator

  Höstterminen 2022

  Toivo Burlin, universitetslektor

 • Schema

  Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen.

  Samtliga scheman är preliminära och ändras kontinuerligt, varför vi inte rekommenderar utskrift av ditt schema. Vänligen kontrollera ditt schema regelbundet på denna sida eller prenumerera på uppdateringar.

 • Kurslitteratur

  Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart.

  En del av kurslitteraturen är tillgänglig elektroniskt, andra delar behöver du skaffa i fysisk form (köpa eller låna). Det senare gäller:

  - Covach, John & Andrew Flory (2018). What’s That Sound? – An Introduction to Rock, and its History. Fifth revised edition. New York: W. W. Norton & Company. 
  - DeVeaux, Scott & Gary Giddins (2009). Jazz. New York: W. W. Norton & Company.

 • Kursrapporter

 • Möt oss

  Möt våra lärare

  Här får du nya insikter om musik

  Toivo Burlin är lektor och undervisar på flera kurser i musikvetenskap, bland annat på Jazz, rock och annan populärmusik.

  Läs intervjun.

   

 • Kontakt

  Studievägledare Musikvetenskap
  Studentexpedition