Kandidatprogram i biogeovetenskap
Biogeovetenskap ger dig kunskaper och färdigheter inom både det biologiska och geovetenskapliga området.
Dessa kunskaper ska utgöra grund för vidare studier i natur- och miljövård, som är programmets huvudinriktning. Utbildningens integrerade karaktär ger dig en god vana att applicera ett helhetsperspektiv i miljöfrågor, vilket är en ovärderlig förmåga i ditt framtida arbetsliv. Under utbildningen tillägnar du dig också en metodik för att kunna analysera miljöproblem av skilda slag, såsom inventeringsmetodik, provtagningstekniker, med mera. Utbildningen ger dig också en god bakgrund för att arbeta med Geografiska informationssystem GIS.
Kandidatprogram i biogeovetenskap ges av Institutionen för naturgeografi och är ett samarbete mellan Institutionen för biologisk grundutbildning och Institutionen för geologiska vetenskaper.
-
Programöversikt
Programmet är en treårig utbildning på grundnivå som leder fram till en kandidatexamen i biogeovetenskap. En stor del av studierna består av exkursioner till och fältkurser i olika delar av Sverige. Deltagande i fältkurser och exkursioner är alltid obligatoriskt. Fältundervisningen är ofta förlagd till sommartid men kompensationsledighet ges under vinterhalvåret. Ett viktigt syfte med utbildningen är att kunna tillämpa biogeovetenskapliga kunskaper inom praktiskt natur-och miljövård. Programmets sista år innehåller därför med en miljövårdskurs för biogeovetare och ett självständigt arbete i biogeovetenskap.
År 1
Hösttermin
Vårtermin
Celler, gener och populationer, 15 hp
Organismernas mångfald och fylogeni, 15 hp
Sommartermin
Östersjöns miljö för biogeovetare, 8 hp
År 2
Hösttermin
Kvartärgeologi och hydrologi, 10 hp
Vårtermin
Sommartermin
Marinekologi, 6 hp
Moss- och lavfloristik med inventeringsmetodik, 6 hp
År 3
Hösttermin
Moss- och lavfloristik med inventeringsmetodik, 6 hp (forts)
Geografiska informationssystem (GIS), 7,5 hp
Landskapsekologi och marklära, 15 hp
Vårtermin
-
Mer information
Biogeovetenskap är en tvärvetenskaplig miljöutbildning som inriktar sig mot naturvård och de miljökonsekvenser som blir följden av människans utnyttjande av naturens resurser. Du lär dig att se och förstå samspel i naturen och hur vi människor påverkar den.
Biogeovetenskap ger dig en bred kunskapsbas som bygger på fördjupade kunskaper inom geovetenskap som biogeografi, GIS, marklära, kvartärgeologi, klimat och inom biologi som zoologi, floristik, marinbiologi, ekologi samt natur- och miljövård.
Examen och efter examen
Kandidatprogrammet i biogeovetenskap leder till följande examen: Naturvetenskaplig kandidatexamen (180 hp) i huvudområdet biogeovetenskap.
Som biogeoveterare kan du sedan välja att läsa något av våra internationella masterprogram:
Geomatik med fjärranalys och GIS
Hydrologi, hydrogeologi och vattenresurser
Landskapsekologi
Miljövård och fysisk planering
Polara landskap och kvartära klimatEller ett masterprogram med biologisk inriktning:
Biologi
Biodiversitet och systematik
Ekologi och biodiversitet
Marinbiologi
Social-ekologisk resiliens för hållbar utvecklingSom biogeovetare finns det också möjlighet att söka flera andra masterprogram som har krav på en naturvetenskaplig kandidatexamen.
Följ oss på Facebook
-
Arbetsmarknad och karriär
Kunskap inom biogeovetenskap är viktigt när man arbetar med samhällsplanering, naturresursutnyttjande och miljöövervakning. Biogeovetare arbetar främst inom miljömyndigheter på olika nivåer: Miljödepartementet, Naturvårdsverket, Skogsstyrelsen, Jordbruksverket, länsstyrelserna och kommunerna. Andra arbetsområden finns inom den privata sektorn där biogeovetare kan arbeta som rådgivare och konsult. Inom ideella miljöorganisationer finns många arbetsuppgifter som passar en biogeovetare.
-
Kontakt
För att dina frågor ska hamna hos rätt person vänd dig till studentexepditionen vid frågor som rör kursinformation, registrering, schema, litteraturlistor och tentamen. Vänd dig till studievägledaren vid frågor som rör tillgodoräknande, antagning, behörighet samt frågor som rör studieplanering.
Studentexpedition
Erik Hansson
E-post: erik.hansson@natgeo.su.seStudievägledare
Insitutionen för naturgeografi
Elisabeth Sturesson
E-post: elisabeth.sturesson@natgeo.su.seInstitutionen för biologisk grundutbildning
Elisabet Weingartner
E-post: elisabet.weingartner@su.seProgramansvar
Regina Lindborg
E-post: regina.lindborg@natgeo.su.se