Kandidatprogram i biologi - Studiegång biologi
Studiegången biologi ger dig bred kunskap inom biologins områden och utrymme för ett valfritt annat ämne i din kandidatexamen.
Biologikurserna ger teoretiska och praktiska kunskaper inom biologins alla områden. De flesta kurserna varvar teori med praktiska övningar i form av laborationer och fältarbeten. Under exkursioner och fältkurser får du studera djur och växter i naturliga miljöer samt träna praktiskt ekologiskt fältarbete. Stockholms universitet har tillgång till tre fältstationer i intressanta naturområden: Tovetorp i Sörmland, Askö i Trosa skärgård och Tjärnö på västkusten.
-
Programöversikt
Det finns två olika studiegångar, biologi med kemi och biologi. Nedan följer information om studiegången biologi. Om du istället vill läsa om studiegången biologi med kemi hittar du information här.
Båda studiegångarna leder fram till en kandidatexamen i biologi med goda förutsättningar för vidareutbildning i något av våra masterprogram eller till ämneslärarexamen i biologi med ytterligare ett skolämne. Om du väljer studiegången biologi har du utrymme för ett valfritt annat ämne än biologi, vilket påverkar din behörighet till vissa av våra masterprogram och möjliga ämnesbehörigheter i en lärarexamen (läs mer under "Mer information").
Under senare delen av utbildningen har du möjlighet att fördjupa dig inom någon del av biologin, t.ex. inom botanik, ekologi eller etologi. Det går även att bredda utbildningen inom den valfria delen genom att läsa ett annat ämne, exempelvis matematik - eller varför inte juridik, ekonomi eller något annat icke naturvetenskapligt ämne.
År 1
Höstterminen
- Biologer i samhället: introduktion 3 hp (valfri)
- Faunistik 5 hp
- Statistik för biologer I 5 hp
- Fysiologi 15 hp
Vårterminen
- Cell- och molekylärbiologi 15 hp
- Organismernas mångfald och evolution 15 hp
- Floristik 5 hp (sommarkurs)
År 2
Höstterminen
Vårterminen
- Biologer i samhället: arbetslivet 3 hp (valfri, forts.)
- Valfria kurser 30 hp
År 3
Höstterminen
- Biologer i samhället: CV 1,5 hp (valfri)
- Valfri kurs 15 hp
- Valfri kurs 15 hp eller Självständigt arbete i biologi 15 hp (se mer nedan under rubriken Självständigt arbete)
Vårterminen
- Biologer i samhället: CV 1,5 hp (valfri, forts.)
- Valfri kurs 15 hp eller Självständigt arbete i biologi 15 hp (se mer nedan under rubriken Självständigt arbete)
- Valfri kurs 15 hp eller Självständigt arbete i biologi 15 hp
Självständigt arbete
Det självständiga arbetet på 15 högskolepoäng ger dig förståelse för hur vetenskapligt arbete går till och en inblick i aktuell forskning.
Undervisningen består av föreläsningar, gruppundervisning och handledning. Under kursen behandlas informationssökning, upphovsrätt och plagiat, vetenskapligt skrivande samt muntlig presentationsteknik.
Huvuddelen av kursen består av en egen litteraturstudie som du utformar i samarbete med en handledare. Arbetet redovisar du i en skriftlig rapport och muntligt vid ett seminarium.
-
Så ansöker du
Observera att du ska söka en specifik studiegång. Ansökan görs via antagning.se.
-
Mer information
Ämneslärarutbildning
För dig som vill bli lärare så påverkar vilken studiegång du väljer vilken behörighet du sedan får som ämneslärare.
-
Arbetsmarknad och karriär
Utbildningen öppnar vägen till många olika och spännande arbeten. Studierna kan leda dig in på mer tvärvetenskapliga områden av arbetsmarknaden som t.ex. energiförsörjning, hållbar utveckling, miljöteknik och samhällsplanering. Det är också vanligt att biologer utbildade vid Stockholms universitet arbetar som forskare inom olika områden eller med undervisning på både grundskole-, gymnasie- och högskolenivå. Biologer återfinns även inom mediavärlden som vetenskapsjournalister eller som miljökonsulter med uppdragsgivare från näringsliv och offentlig sektor. Många biologer arbetar också som utredare på kommuner, landsting eller på statliga myndigheter.
-
Kontakt
Utbildningsadministratör kandidatnivå- Besöksadress
Arrheniuslaboratoriet, rum E315
Svante Arrhenius väg 20C
- Mottagningstider
Mån-tor: 13.00-15.00
- Telefontider
Mån-tor: 13.00-15.00
Studievägledare kandidatnivåAlexandra Balogh- Besöksadress
Arrheniuslaboratoriet, Rum E315
Svante Arrhenius väg 20 C
- Vid konfidentiella ärenden kontakta
alexandra.balogh@su.se
- Mottagningstider
Enligt överenskommelse