Kandidatprogram i geovetenskap, distansutbildning
För dig som är antagen VT2021
Grattis! Du har blivit antagen till den utbildning du sökt på Stockholms universitet och vi hoppas att du kommer att trivas med dina studier hos oss.
På den här sidan listar vi vad du behöver göra och känna till innan du börjar dina studier.
Följ de instruktioner du fått för att acceptera din plats.
Mer information på antagning.se
Checklista för antagna studenter
-
Aktivera ditt SU-konto
Första steget för att kunna registrera dig och få tillgång till universitetets alla IT-tjänster.
-
Registrera dig på din institution
Registrering kan ske på olika sätt. Läs noga informationen från din institution nedan.
-
Ta del av institutionens information
På den här sidan hittar du det du behöver veta inför starten på din kurs eller ditt program.
Notera
Din plats kan tas tillbaka om du inte registrerar dig och deltar vid eventuellt upprop enligt anvisningarna från institutionen.
Information från institutionen
Information om upprop, registrering, lärplattform m.m. hittar du på den här sidan inom kort.
Välkomstaktiviteter
Vid terminsstart arrangeras ett antal välkomstaktiviteter för dig som är ny student. En av dessa är Välkomstdagen på Campus Frescati som bjuder på ett seminarium med viktig information och praktiska tips inför din studietid. Välkomstdagen arrangeras för alla nya studenter, oavsett ämne, kurs eller program. För dig som är ny student vid Institutionen för data- och systemvetenskap, DSV, arrangeras en motsvarade välkomstdag på Campus Kista.
Information som rör din utbildning får du via din kurs-/programgivande institution.
Hitta hit
Stockholms universitet sträcker sig över en stor yta. Läs om vilka campus som finns och var du hittar din institution, alla undervisningslokaler, lunchställen, bibliotek, läsplatser, mm.
Läs mer
Geovetenskap är ett tvärvetenskapligt ämne som omfattar geologi och naturgeografi. Ämnet handlar om planeten Jorden (Tellus). Som geovetare studerar du hur Jorden bildades för drygt 4,5 miljarder år sedan, hur Jorden har förändrats och hur Jorden kommer att förändras i framtiden. Du lär dig om mineral och bergarter, plattektonik, hav och bergkedjors uppkomst, naturkatastrofer och naturresurser, biosfären, hydrosfären, landskapets och klimatets pågående utveckling samt geografiska informationssystem. I undervisningen framförs hur människan påverkar och påverkas av geosystemen i såväl ett lokalt som globalt perspektiv.
Som geovetare kan du arbeta med prospektering av naturresurser, natur- och miljövård, samhällsplanering, markundersökningar, miljöutredningar, geovetenskapliga riskanalyser, forskning och utveckling både i Sverige och utomlands. Du kan också arbeta med globala miljöfrågor som rör t.ex. klimat, vattenförsörjning och naturkatastrofer.
Kandidatprogrammet i geovetenskap, distans är en treårig utbildning som till minst 75 % (135 hp) ges i form av distanskurser som läses i egen takt utan obligatoriska träffar. De flesta av våra distanskurser kan påbörjas när som helst under året. I programmet ingår två intensiva kurser, på vardera 7,5 hp, i praktisk geovetenskap som ges dels i form av laborationer och dels i form av fältarbete. Programmet avslutas med ett självständigt projektarbete på 15 hp eller 30 hp som till större delen kan göras på distans.
Utbildningen börjar med ett basår då du lär dig de teoretiska och praktiska grunderna i de geovetenskapliga ämnena geologi och naturgeografi. Det andra året är en fördjupning inom såväl geologiska som naturgeografiska ämnen som t ex mineralogi, petrologi, strukturgeologi, klimatologi eller GIS. Under det tredje året studeras påbyggnadskurser och/eller valfria kurser, dessutom genomförs ett självständigt arbete på 15 hp eller 30 hp.
-
Programöversikt
Programmet börjar (år 1) med en bred introduktion till geovetenskap. Denna inledning börjar med en kurs i geovetenskap teori (Tellus I) och fortsätter med en kurs som täcker de praktiska aspekterna av geovetenskap som kan läsas på distans (Tellus II). De inledande åren avslutas med en intensiv campus/fältkurs (Tellus III), som omfattar de praktiska aspekterna av geovetenskap som inte kan läsas på distans. För år 2 och 3, kan eleven välja från ett utbud av kurser som erbjuds av de två institutionerna. De flesta av dessa kurser ges helt på distans. Dock behöver studenterna läsa ytterligare en campus/fältkurs (Field studie i Earth Science) vid slutet av sitt andra år av studierna. Vissa kurser kan ha särskild behörighet (se länkar till programmets kurser). Programmet avslutas med individuellt projektarbete (15–30 hp) vid en av de två institutionerna.
År 1
Tellus I – Geologi*, 15 hp
Tellus I – Naturgeografi*, 15 hp (på NG)
Tellus II – Geologi*, 12.5 hp
Tellus II – Naturgeografi*, 12.5 hp (på NG)
Tellus III – Geologi*, 2.5 hp (on-site kurs)
Tellus III – Naturgeografi*, 2.5 hp (på NG)*Obligatoriska kurser
År 2
År 2 och år 3
Mineralogi – 7.5 hp
Magmatisk petrologi – 7.5 hp
Sedimentpetrologi – 7.5 hp
Metamorf petrologi – 7.5 hp
Malmbildningsprocesser – 7.5 hp
Organisk geokemi – 7.5 hp
Strukturgeologi – 7.5 hp
Sveriges geologi – 7.5 hp
Marin geofysik – 7.5 hp
Marin petrofysik – 7.5 hp
Geokemi – 7.5 hp
Fältstudie i geovetenskap* – 7.5 hp
Tektonik – 7.5 hp
Petrogenes – 7.5 hp
Kritiska händelser i Jordens och livets utveckling – 7.5 hp
Paleoklimatologi och oceansystemet – 7.5 hp
Klimatvariationer – 7.5 hp (på NG)
Geografiska informationssystem (GIS) – 7.5 hp (på NG)
Kartografi och kartdesign – 15 hp (på NG)
Geomorfologiska processer (på NG)
Geovetenskap – ämnesfördjupning* (på NG) är obligatorisk för mer information kontakta krister.jansson@natgeo.su.se*Obligatoriska kurser
Självständigt arbete
Geovetenskap, självständigt arbete 15 hp eller 30 hp vid IGV
eller
Geovetenskap självständigt arbete vid NG – 15/30 hp -
Arbetsmarknad och karriär
Idag är byggnads- och anläggningsbranschen, gruv- och prospekteringsföretag samt miljösektorn stora arbetsgivare. Geologer, geokemister och geofysiker finns också inom oljeindustrin, offshore-branschen, konsultfirmor, länsstyrelser, kommuner, universitet och statliga myndigheter som t.ex. Sveriges Geologiska undersökning och Sjöfartsverket. Arbetsmarknaden innefattar både den terrestra och marina sektorn.
-
Kontakt
Har du frågar kontakta gärna:
Studievägledare
Elisabeth Däcker, elisabeth.dacker@geo.su.seStudievägledare för distansutbildning
Christophe Dupraz, christophe.dupraz@geo.su.se