Kandidatprogram i geovetenskap
Geovetenskap är läran om planeten jorden. Kunskap om berg, jord, landformer, grundvatten och klimat är av stor betydelse för ett uthålligt samhälle, med avseende på naturresursutnyttjande, markanvändning och miljöproblem.
Du studerar också vårt föränderliga klimat, naturens kretslopp och hur olika processer påverkar det samhälle vi lever i dag. Du lär dig att se samband i naturen och vad som händer när människan påverkar sin livsmiljö. Geovetenskaplig kunskap är viktig vid t.ex. riskanalyser (som risk för översvämningar, jordskred, jordbävningar), prospektering av naturresurser, anläggningsarbeten, miljöutredningar, och samhällsplanering.
Kandidatprogram i geovetenskap ges av Institutionen för naturgeografi och i samarbete med Institutionen för geologiska vetenskaper.

-
Programöversikt
Kandidatprogram i geovetenskap är en treårig utbildning och består av obligatoriska kurser under de första två åren som behandlar bl.a. hydrologi och vattenresurser, klimat, geologi och geofysik, geokemi, GIS, statistiska och kvantitativa metoder i geovetenskap och maringeofysiska karteringsmetoder.
Under tredje året läser du 30 hp valfria kurser eller så du kan också passa på att läsa en termin utomlands Studera utomlands. Kontakta Institutionens utbyteskoordinator och studievägledare Maria Damberg, e-post maria.damberg@natgeo.su.se i god tid, redan under termin 3.
Sista terminen avslutar du programmet med ett examensarbete och en fördjupning i vetenskaplighet.
År 1
Hösttermin
Vårtermin
Kvantitativa metoder i geovetenskap, 7,5 hp
Statistiska metoder i geovetenskap, 7,5 hp
År 2
Hösttermin
Maringeofysiska kateringsmetoder, 7,5 hp
Geografiska informationssystem (GIS), 7,5 hp
Globala geokemiska cykler, 7,5 hp
Hydrologi och vattenresurser, 7,5 hp
Vårtermin
Minearlogi och petrologi, 7,5 hp
Naturgeografiskt projektarbete, 7,5 hp
Sturkturgeologi och kartering, 7,5 hp
Fältmetoder i naturgeografi och kvartärgeologi, 7,5 hp
År 3
Hösttermin
Valfria kurser, 30 hp. Antingen kan du läsa kurser i geovetenskap eller bredda utbildningen med annat ämne, t ex ett naturvetenskapligt ämne (matematik, kemi, fysik, biologi), språk eller ekonomi för att få en kandidatexamen. Du kan också passa på att läsa en termin utomlands eller göra praktik hos ett privat företag eller en statlig myndighet och därmed komma i kontakt med arbetslivet.
Vårtermin
Vetenskaplighet och självständigt arbete i geovetenskap, 30 hp
-
Mer information
Efter examen
Kandidatprogrammet i geovetenskap leder till följande examen:
Naturvetenskaplig kandidatexamen (180 hp) i huvudområdet geovetenskap.Med en kandidatexamen i geovetenskap kan du sedan välja att läsa något av våra internationella masterprogram:
Geomatik med fjärranalys och GIS
Hydrologi, hydrogeologi och vattenresurser
Miljövård och fysisk planering
Polara landskap och kvartära klimat
Eller ett masterprogram med geologisk inriktning:
Som geovetare finns också möjlighet att söka flera andra masterprogram med krav på en naturvetenskaplig kandidatexamen.
Studenter inom Kandidatprogram i miljövetenskap
Nedan finns kursutbud Ht 2020-Vt 2021 för dig som läser Kandidatprogram i miljövetenskap, 180 hp med inriktning geovetenskap:
Hösttermin 2020
Vårtermin 2021
Mineralogi och petrologi, 7,5 hp
-
Möt oss
-
Arbetsmarknad och karriär
Geovetare har en bred kompetens och är därför efterfrågade inom många olika arbetsområden. Du kan arbeta med globala frågor som rör t.ex. klimatförändringar, vattenförsörjning och naturkatastrofer, både i Sverige och utomlands. Du kan även arbeta med prospektering av geologiska naturresurser eller med kartering och analys av miljögifter, både i den privata sektorn och i statliga myndigheter. Vanliga arbetsplatser är konsultföretag, kommuner, länsstyrelser eller andra organisationer där geovetare ofta arbetar inom miljöområdet, t. ex. som projektledare, GIS-konsult, fältgeotekniker, miljöinspektör eller miljösamordnare. En del kurser inom programmet ges på engelska.
-
Kontakt
För att dina frågor ska hamna hos rätt person vänd dig till studentexepditionen vid frågor som rör kursinformation, registrering, schema, litteraturlistor och tentamen. Vänd dig till studievägledaren vid frågor som rör tillgodoräknande, antagning, behörighet samt frågor som rör studieplanering.
Studentexpedition
Erik Hansson
E-post: erik.hansson@natgeo.su.seStudievägledare
Insitutionen för naturgeografi
Elisabeth Sturesson
E-post: elisabeth.sturesson@natgeo.su.seInstitutionen för geologiska vetenskaper
Elisabeth Däcker
E-post: elisabeth.dacker@geo.su.seProgramansvar
Gustaf Hugelius
E-post: gustaf.hugelius@natgeo.su.se