Stockholms universitet logo, länk till startsida
Go to this page on our english site

Nederländska, språkfärdighetskurs

Språkfärdighetskursen bygger vidare på den kunskap som inhämtats på läsfärdighetskursen. Kursen ger dig grundläggande färdigheter i talad och skriven nederländska. Undervisningsspråk är svenska och nederländska. Kursen ges på distans.

För dig som är antagen VT2021

Grattis! Du har blivit antagen till den utbildning du sökt på Stockholms universitet och vi hoppas att du kommer att trivas med dina studier hos oss.

På den här sidan listar vi vad du behöver göra och känna till innan du börjar dina studier.

Följ de instruktioner du fått för att acceptera din plats. 

Mer information på antagning.se

 

Checklista för antagna studenter

 1. Aktivera ditt SU-konto

  Första steget för att kunna registrera dig och få tillgång till universitetets alla IT-tjänster.

 2. Registrera dig på din institution

  Registrering kan ske på olika sätt. Läs noga informationen från din institution nedan.

 3. Ta del av institutionens information

  På den här sidan hittar du det du behöver veta inför starten på din kurs eller ditt program.

Notera

Din plats kan tas tillbaka om du inte registrerar dig och deltar vid eventuellt upprop enligt anvisningarna från institutionen.

Information från institutionen - kurser

Webbaserad undervisning under våren

Med anledning av Covid-19 kommer undervisningen vid Institutionen för slaviska och baltiska språk, finska, nederländska och tyska mestadels att vara webbaserad under vårterminen 2021. Information för respektive kurs kommer att finnas på kurssidorna i utbildningskatalogen eller på våra webbsidor.

Välkomstbrev

Alla antagna studenter får mer detaljerad information om studiestart, registrering och upprop i välkomstbrevet som går ut efter andra antagningsbeskedet.

Välkomstaktiviteter

Vid terminsstart arrangeras ett antal välkomstaktiviteter för dig som är ny student. En av dessa är Välkomstdagen på Campus Frescati som bjuder på ett seminarium med viktig information och praktiska tips inför din studietid. Välkomstdagen arrangeras för alla nya studenter, oavsett ämne, kurs eller program. För dig som är ny student vid Institutionen för data- och systemvetenskap, DSV, arrangeras en motsvarade välkomstdag på Campus Kista. 

Information som rör din utbildning får du via din kurs-/programgivande institution.

su.se/valkomstaktiviteter


Hitta hit

Stockholms universitet sträcker sig över en stor yta. Läs om vilka campus som finns och var du hittar din institution, alla undervisningslokaler, lunchställen, bibliotek, läsplatser, mm.

Hitta på campus


Läs mer

Ny student

Under utbildningen

Studenthandboken

Kårer och föreningar

Under kursen utvecklar du din förmåga att uttrycka dig på enklare nederländska. Förutom en genomgång av nederländsk stavning, grammatik och syntax så innehåller kursen övningar i uttal och muntlig kommunikation. Du kommer även få öva dig i översättning av enklare texter till nederländska, skriva egna texter på nederländska samt läsa en längre sammanhängande litterär text och skriva en sammanfattning av den på nederländska.

Behörighetskravet är Nederländska, nätbaserad kurs i läsfärdighet, 7,5 hp.

Mer information om kursen finns här:

Kursinformation Nederländska, språkfärdighetskurs VT2021 (196 Kb)

Studenter på föreläsning
Foto: Niklas Björling/Stockholms universitet.
 • Kursupplägg

  Undervisning

  En gång i veckan får du jobba med en uppgift, en s.k. modul. Uppgifternas svårighetsgrad ökas löpande under kursens gång. Du får använda alla de hjälpmedel du behöver för att läsa texterna och lösa uppgifterna. Du kommer att få arbeta med totalt 8 moduler där varje uppgift innehåller de olika delmomenten: uttalsövning, textförståelse, översättning, textproduktion och grammatik. Videosamtal via Zoom kommer att ske 4 gånger under kursens gång.

  Vi använder oss av lärplattformen Athena och Zoom (som du får tillgång till gratis när du har registrerat dig som student). På kurssidan i Athena finns texter, uppgifter och hjälpmedel. På Athena har du också möjlighet att ställa frågor till läraren, att chatta med dina kurskamrater och göra inlägg i ett diskussionsforum.

  På kursen arbetar du kontrastivt, dvs. nederländska jämförs med svenska. Om du är tveksam beträffande din språkfärdighet bör du rådfråga studievägledaren vid institutionen.

  För att klara av kursen krävs att du har tillgång till en dator med bra internetuppkoppling, webbkamera och mikrofon. Du måste också ha grundläggande kunskaper i ordbehandling och Internetanvändning. Samtalen via Zoom äger rum på dagtid. Arbetet med modulerna förlägger du vid den tidpunkt som passar dig. 

  Betygskriterier och betygssättning

  Betygskriterier och betygssättning Nederländska, språkfärdighetskurs (219 Kb)

  Examination

  Muntlig tentamen via Zoom och skriftlig tentamen via Athena. Tentamensdatum meddelas senare.

  Examinator

  Examinatorer för samtliga kurser i nederländska

 • Schema

  Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen.

  Vårterminen 2021

  Kursen pågår under tiden v. 10 till och med v. 16. Datum och tidpunkt för tentamen finns i schemat.

 • Kurslitteratur

  Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart.

  Här hittar du kursinformation med kurslitteratur!

 • Möt oss

  Möt våra forskare

  Bekanta dig med våra forskare på deras profilsidor.

 • Kontakt

  Kontakta studievägledaren för mer information om kursen: studievagledare@nederlandska.su.se.