Kandidatprogram i meteorologi, 180 hp

Om programmet

Vill du vara med och söka svaret på en av vår tids viktigaste frågor? Då är kandidatprogrammet i meteorologi något för dig! Här får du använda matte och fysik för att beskriva de processer som styr vädret och jordens klimat. En meteorolog studerar och observerar atmosfären med hjälp av stora datormodeller och avancerad mätteknik.

Kandidatprogrammet ger en bred utbildning i ämnet och är främst baserat på fysik. Inslag av atmosfärskemi t.ex. luftföroreningar och oceanografi, som är vetenskapen om havet, ingår också. Utbildningen börjar med två års grundläggande kurser i matte och fysik med andra fysikstudenter. Därefter får du djupdyka i moln- och lågtrycksbildning, strålningsprocesser, oceancirkulation och klimatsystemets olika kretslopp. Detta ger dig de nödvändiga grunderna för att förstå vädrets variationer, klimatförändringar och hur mänsklig aktivitet kan påverka klimatet.

Meteorologer jobbar med att göra väderprognoser åt en mängd olika kunder t.ex. media, sjöfart, flyg, energibolag och militär verksamhet. Andra meteorologer arbetar med ta fram underlag vid planering av vindkraftverk eller undersöker hur luftföroreningar påverkar miljön. Vanliga arbetsuppgifter för meteorologer är även att studera jordens klimathistoria, nuvarande klimat och vårt framtida klimat och förutsäga konsekvenser av klimatförändringar på uppdrag av företag och myndigheter.

Kandidatprogrammet i meteorologi ger behörighet till masterutbildningar inom flera naturvetenskapliga ämnesområden, t.ex. meteorologi, oceanografi och klimat. Mer information finns på misu.su.se

Vet du vad du vill läsa?

Sök bland kurser och program

Vad finns att läsa på SU?

Alla våra ämnen