Stockholms universitet logo, länk till startsida
Go to this page on our english site

Kandidatprogram i meteorologi, oceanografi och klimatfysik

 • 180 hp

Vill du vara med och söka svaret på en av vår tids viktigaste frågor? Då är kandidatprogrammet i meteorologi, oceanografi och klimatfysik något för dig!

För dig som är antagen HT2020

Grattis! Du har blivit antagen till den utbildning du sökt på Stockholms universitet och vi hoppas att du kommer att trivas med dina studier hos oss.

På den här sidan listar vi vad du behöver göra och känna till innan du börjar dina studier.

Följ de instruktioner du fått för att acceptera din plats. 

Mer information på antagning.se

 

Checklista för antagna studenter

 1. Aktivera ditt SU-konto

  Första steget för att kunna registrera dig och få tillgång till universitetets alla IT-tjänster.

 2. Registrera dig på din institution

  Registrering kan ske på olika sätt. Läs noga informationen från din institution nedan.

 3. Ta del av institutionens information

  På den här sidan hittar du det du behöver veta inför starten på din kurs eller ditt program.

Notera

Din plats kan tas tillbaka om du inte registrerar dig och deltar vid eventuellt upprop enligt anvisningarna från institutionen.

Information från institutionen - program

Välkommen till dina studier vid Meteorologiska institutionen, Stockholms universitet (MISU).

Alla antagna får ett välkomstbrev via e-post. Där finns viktig information inför dina studier. Om du är antagen till vårt kandidatprogram kommer du att de första två åren studera matematik och fysik och det gör du på Fysikum.

Upprop

På MISU inleds varje program med ett obligatoriskt upprop. Mer detaljerad information om uppropet får du via e-post. Planerar du att påbörja utbildningen men av någon anledning inte kan delta vid uppropet, kontakta vår studievägledning. Annars riskerar du att förlora din plats. Kontaktuppgifter finns längre ner på denna sida.

Val av kurser inom program

Är du antagen till ett program hos oss blir du automatiskt antagen till höstens inledande kurser inom programmet. Du kommer även få information om detta via e-post. Har du valbara kurser under hösten inom ditt program kommer du behöva välja kurser vid terminsstarten. Information om detta ges vid upprop.

Registrering

Du som är antagen till ett program hos oss kan själv registrera dig på de inledande kurserna i programmet med hjälp av ditt universitetskonto. Om du har problem med registrering, kontakta vår studentexpedition. Kontaktuppgifter finns längre ner på denna sida.

Antagen med villkor

Du som är antagen med villkor behöver kontakta vår studievägledning innan du kan påbörja utbildningen. Gör detta så fort som möjligt, och i god tid innan första kursen inom programmet startar. Kontaktuppgifter hittar du längre ner på denna sida.

Reservplacerad

Är du reservplacerad på ett program? Du blir alltid kontaktad av oss via e-post om du får en plats. Vi antar generellt ingen från reservlistan om det gått mer än 1 vecka efter terminen börjat.

Hitta till MISU

MISU har egna föreläsningssalar och alla ligger i samma korridor som resten av institutionen. Du kommer att få ett eget passerkort för att komma in när du börjar. Du hittar MISU på plan 6, hus C i Arrheniuslaboratoriet.

Undervisning under hösten 2020

Undervisningen på kommer att ske på plats på MISU i första hand och vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Vi försöker schemalägga så att rusningstrafik kan undvikas i möjligaste mån. En stor del av personalen arbetar hemifrån för att lämna plats för undervisningen.

Mer detaljerad information om vad som gäller för respektive kurs får du via lärplattformen Athena. Du får tillgång till respektive kurssida så fort du har aktiverat ditt universitetskonto samt blivit registrerad på kursen. Har du frågor kan du kontakta expeditionen.

Kontakt

Studievägledare

Telefon: 08-162418
Email: studievagledare@misu.su.se

 

Välkomstaktiviteter

Vid terminsstart arrangeras ett antal välkomstaktiviteter för dig som är ny student. En av dessa är Välkomstdagen på Campus Frescati som bjuder på ett seminarium med viktig information och praktiska tips inför din studietid. Välkomstdagen arrangeras för alla nya studenter, oavsett ämne, kurs eller program. För dig som är ny student vid Institutionen för data- och systemvetenskap, DSV, arrangeras en motsvarade välkomstdag på Campus Kista. 

Information som rör din utbildning får du via din kurs-/programgivande institution.

su.se/valkomstaktiviteter


Hitta hit

Stockholms universitet sträcker sig över en stor yta. Läs om vilka campus som finns och var du hittar din institution, alla undervisningslokaler, lunchställen, bibliotek, läsplatser, mm.

Hitta på campus


Läs mer

Ny student

Under utbildningen

Studenthandboken

Kårer och föreningar

Här får du använda matte och fysik för att beskriva de processer som styr vädret och jordens klimat. En meteorolog studerar och observerar atmosfären med hjälp av stora datormodeller och avancerad mätteknik.

Kandidatprogrammet ger en bred utbildning i ämnet och är främst baserat på fysik. Inslag av atmosfärskemi t.ex. luftföroreningar och oceanografi, som är vetenskapen om havet, ingår också. Utbildningen börjar med två års grundläggande kurser i matte och fysik med andra fysikstudenter. Därefter får du djupdyka i moln- och lågtrycksbildning, strålningsprocesser, oceancirkulation och klimatsystemets olika kretslopp. Detta ger dig de nödvändiga grunderna för att förstå vädrets variationer, klimatförändringar och hur mänsklig aktivitet kan påverka klimatet.

Kandidatprogrammet i meteorologi, oceanografi och klimatfysik ger behörighet till masterutbildningar inom flera naturvetenskapliga ämnesområden, t.ex. atmosfär, oceanografi och klimat. Mer information finns på misu.su.se.

 • Programöversikt

  Vi på Stockholms universitet har en lång erfarenhet i utbildning och forskning inom meteorologi, oceanografi och klimat. Kandidatprogram i meteorologi, oceanografi och klimatfysik är en treårig utbildning och består av obligatoriska kurser i matematik och fysik under de första två åren. Under tredje året läser du 45 hp i grundläggande meteorologi och sista terminen avslutar du programmet med ett självständigt arbete.

  En del kurser inom programmet ges på engelska.

  År 1

  Hösttermin
  Matematik för naturvetenskaper I 15 hp
  Klassisk Fysik 30 hp

  Vårtermin
  Matematik för naturvetenskaper II 15 hp
  Klassisk fysik, forts. 30 hp

  År 2

  Hösttermin
  Matematik II – Analys del A, 7,5 hp
  Matematik II – Analys del B, 7,5 hp
  Programmering, numeriska metoder och statistik för fysiker, 15 hp

  Vårtermin
  Matematik II – Linjär algebra, 7,5 hp
  Kvantmekanik, 7,5 hp
  Elektromagnetism och vågor, 7,5 hp
  Experimentell fysik, 7,5 hp

  År 3

  Hösttermin
  Atmosfärens fysik och kemi, 30 hp, MO4000
  Strömningsmekanik, 7,5 hp, MO5001

  Vårtermin
  Klimat och atmosfärens cirkulation, 15 hp, MO4001
  Meteorologi, självständigt arbete, 15 hp, MO6003

 • Så ansöker du

  Följ länken nedan för en steg-för-steg-guide till hur man ansöker.

 • Mer information

  Arbetsmarknad och karriär

  Meteorologer jobbar med att göra väderprognoser åt en mängd olika kunder t.ex. media, sjöfart, flyg, energibolag och militär verksamhet. Andra meteorologer arbetar med att ta fram underlag vid planering av vindkraftverk eller undersöker hur luftföroreningar påverkar miljön. Vanliga arbetsuppgifter för meteorologer är även att studera jordens klimathistoria, nuvarande och framtida klimat samt förutsäga konsekvenser av klimatförändringar på uppdrag av företag och myndigheter.

 • Kontakt

  Studievägledare

  e-post: studievagledare@misu.su.se
  Telefon: +46 8 16 24 18