Stockholms universitet logo, länk till startsida
Go to this page on our english site

Kandidatprogram i miljövetenskap

På kandidatprogrammet i miljövetenskap lär du dig att identifiera, förstå och lösa olika typer av miljöproblem, som exempelvis globala klimatförändringar, kemikalier i vår miljö och minskad biodiversitet.

NMVEK bild 1

Miljöfrågor är komplexa och miljövetenskap kräver därför tvärvetenskaplig kunskap. Programmet ger dig en gedigen grundutbildning i naturvetenskap med miljörelevans. Som fördjupning väljer du sedan den inriktning som intresserar dig mest – biologi, geovetenskap eller kemi. Kurserna inom programmet leds av forskare med olika forskningsinriktningar.

Efter kandidatutbildningen kan du gå vidare till ett flertal mastersutbildningar eller gå direkt ut i arbetslivet. Framtida yrkesvägar efter utbildningen kan vara till exempel som forskare och konsult inom industrin, vid miljöorganisationer eller i den offentliga sektorn (vid myndigheter i Sverige eller EU).

 

Coronavirusinformation
Information om covid-19

 • Programöversikt

  Programmet inleds med en bred introduktionskurs i miljövetenskapens naturvetenskapliga grunder och samhällsaspekter. Den andra terminen lägger grunden för kommande studier med baskunskaper i matematik och kemi. Det andra året väljer du din inriktning (biologi, geovetenskap eller kemi) och under sista året fördjupar du dina kunskaper i både miljövetenskap och inom din inriktning. Utbildningen avslutas med ett självständigt arbete.

  År 1

  Obligatoriskt första år. Val av inriktning görs efter 1 1/2 termin.

  Höstterminen

  Miljövetenskap (MI2007) 15 hp 50% fart

  Matematik (MM2002) 15 hp 50% fart

  Vårterminen

  Grundläggande kemi (KZ2012) 15 hp

  Miljö och samhälle (MI2008) 7,5 hp

  Miljövetenskapliga metodik (MI2009) 7,5 hp

   

  År 2

  Inriktning biologi

  Grundkurser inom biologi 60 hp

  Inriktning geovetenskap

  Grundkurser inom geovetenskap 60 hp

  Inriktning kemi

  Alternativ 1: Grundkurser inom kemi 60 hp

  Alternativ 2: Grundkurser inom kemi 45 hp + 15 hp inom biologi/miljövetenskap/matematik/geovetenskap

  År 3

  Höstterminen

  Valbara kurser 30 hp

  Valbara kurser väljs inom miljövetenskap varav minst 15 hp påbyggnadskurser inom vald inriktning.

  Vårterminen

  Modelleringsverktyg för miljövetenskapliga undersökningar (MI4011) 7,5 hp

  Miljövetenskaplig kommunikation (MI4008) 7,5 hp

  Miljövetenskap, självständigt arbete (MI6007) 15 hp

   

 • Så ansöker du

  Anmälan öppen 15 mars - 15 april 2021. Sen anmälan till höstterminen 2021 öppnar 15 juli.

 • Mer information

  Se också en översikt över alla kurser vid Institutionen för miljövetenskap:

 • Möt oss

  Möt våra studenter

   

  Molly Jansson

  "Brinner du för miljö och hållbarhet? Har du ett intresse för kemi, geologi eller biologi? Jag heter Molly och går miljövetarprogrammet med kemi som inriktning. Låter det här intressant eller har du andra funderingar kring Stockholms universitet så tveka inte att ställa dina frågor till mig!

  Ställ din fråga här!

   

   

   

  Sara Sjöberg

  ”Jag valde att plugga miljövetenskap för att jag tycker forskningen kring klimatförändringen är väldigt intressant och att det är spännande att lära sig om saker i ett större sammanhang. Samtidigt tycker jag det är bra att man får välja ett inriktningsämne i år 2. Jag valde biologi som inriktningsämne vilket var väldigt intressant och lärorikt. Majoriteten av föreläsarna ha varit bra och väldigt kunniga inom sitt eget område som de har lärt ut med stort engagemang.”

   

   

  Camilla Lindberg

  "Jag valde att plugga miljövetenskap för jag är en rätt framtidsinriktad person och vill plugga och jobba med något som känns viktigt för vår framtid. Jag ville

  känna mig motiverad i mitt arbete och göra något som förhoppningsvis kan göra skillnad. Det bästa med miljövetenskapsprogrammet tycker jag är hur brett det är och man får chansen att dyka djupare ned i det som intresserar en mest.”

   

  Linus Arvstrand

  ” Med nära 10 år inom byggsektorn och ett allmänt intresse om hur naturen fungerar så vart miljövetenskap ett bra alternativ när jag väl tog steget och

  skolade om mig. Det bästa med programmet var att man får en bred behörighet för vidare studier. Då jag valde Kemiinriktningen så har ju möjligheten att välja master program inom både miljövetenskap och dom flesta kemi master programmen.”

   

   

  Sofia Nöu

  ”Jag valde miljövetenskap för att jag är intresserad av miljö- och hållbarhetsfrågor. Utbildningen kändes bred eftersom att det förutom miljövetenskap även ingår kemi, matematik och sedan ditt inriktningsämne. En kandidat i miljövetenskap ger möjlighet till många olika mastersprogram på både

  ACES och andra institutioner. Det bästa med programmet är att du kan välja inriktningsämne och läsa sådana kurser som du tycker är intressanta, på så sätt kan du skapa din egen variant av programmet så att innehållet passar dina intressen så bra som möjligt.”

 • Kontakt

  Studievägledare

  Frida Edberg, studeranu@aces.su.se