Psykoterapeutprogrammet, inriktning psykologspecialist-metod KBT
Psykoterapeutprogrammet på Psykologiska institutionen, Stockholms universitet, var först i Sverige (2015) med att erbjuda en sammanhållen statligt finansierad specialistutbildning för psykologer, med metodval KBT/PDT.
Inriktning Psykologspecialist - metod KBT vänder sig till dig som är legitimerad psykolog.
Utbildningen motsvarar hela Psykologförbundets specialistutbildning, psykoterapi och behandling, men är strukturerad på ett annat sätt. Till exempel återfinns innehållet i förbundets Introduktionskurs och specialistkollegium i Psykoterapeutprogrammets kurser: Professionskurs, Etik för psykologer och psykoterapeuter, Psykoterapi under handledning. Psykoterapeutisk teori och metod samläses med Metodinriktning KBT. Tillsammans med kursen Vetenskapsteori & Forskningsmetodik motsvarar det alla specialistkurser.
Utbildningen läses i sin helhet och delar av specialistordningen kan inte ekvivaleras mot delar i denna sammanhållna utbildning.
Olika teoretiska perspektiv inom KBT-paraplyet fördjupas och integreras avseende analys och behandling. Du får en träning i metakompetenser för att på ett flexibelt och självständigt sätt kunna tillämpa teorier och evidensbaserade behandlingsmodeller.
Utbildningen innehåller även tillämpningar vid exempelvis parterapi och olika beteendemedicinska tillstånd. Detta ger kompetens såväl vid de specifika tillstånden, som vid mer sammansatta tillstånd där försvårande samspelsmönster och somatiska uttryck finns med i problembilden. Du får även träning i att uppmärksamma terapeutfaktorer som inverkar på behandlingen.
-
Programöversikt
Utbildningen omfattar följande obligatoriska kurser enligt den senaste utbildningsplanen, se årsinformationen nedan för mer detaljerad information:
Vetenskapsteori och forskningsmetodik i psykoterapi, 7,5 hp
Psykoterapi under handledning, 22,5 hp
Psykoterapeutiska teorier och metoder inom KBT, 30 hp
Etik för psykoterapeuter och psykologspecialister 2,5 hp
Examensarbete i psykoterapi, 15 hp
Du som är registrerad på utbildningens kurser hittar schema och övrig kursinformation samt kurskommunikation i lärplattformen Athena. Där loggar du in med ditt universitetskonto.
År 1
Termin 1
Under termin 1 startar följande kurser:
Professionskurs, 10 hp (PSTP15)
Psykoterapeutiska teorier och metoder inom KBT, 30 hp (PSSKBT)
Psykoterapi under handledning, 22,5 hp (PSTP36)
Vetenskapsteori och forskningsmetodik i psykoterapi, 7,5 hp (PSTP26)
Termin 2
Under termin 2 startar följande kurser:
Etik för psykoterapeuter och psykologspecialister, 2,5 hp (PSTP46)
Självkännedom KBT, 2,5 hp (PSTSKB)
Under termin 2 fortsätter följande kurser:
Psykoterapeutiska teorier och metoder inom KBT, 30 hp (PSSKBT)
Psykoterapi under handledning, 22,5 hp (PSTP36)
Vetenskapsteori och forskningsmetodik i psykoterapi, 7,5 hp (PSTP26)
År 2
Termin 3
Under termin 3 fortsätter följande kurser:
Etik för psykoterapeuter och psykologspecialister, 2,5 hp (PSTP46)
Professionskurs, 10 hp (PSTP15)
Psykoterapeutiska teorier och metoder inom KBT, 30 hp (PSSKBT)
Psykoterapi under handledning, 22,5 hp (PSTP36)
Självkännedom KBT, 2,5 hp (PSTSKB)
Vetenskapsteori och forskningsmetodik i psykoterapi, 7,5 hp (PSTP26)
Termin 4
Under termin 4 fortsätter följande kurser:
Etik för psykoterapeuter och psykologspecialister, 2,5 hp (PSTP46)
Psykoterapeutiska teorier och metoder inom KBT, 30 hp (PSTPKB)
Psykoterapi under handledning, 22,5 hp (PSTP36)
Vetenskapsteori och forskningsmetodik i psykoterapi, 7,5 hp (PSTP26)
År 3
Termin 5
Under termin 5 startar följande kurs:
Examensarbete i psykoterapi, 15 hp (PSTP45)
Under termin 5 fortsätter följande kurser:
Professionskurs, 10 hp (PSTP15)
Psykoterapeutiska teorier och metoder i KBT, 30 hp (PSTPKB)
Psykoterapi under handledning, 25 hp (PSTP35)
Termin 6
Under termin 6 fortsätter följande kurser:
Examensarbete i psykoterapi, 15 hp (PSTP45)
Psykoterapi under handledning, 25 hp (PSTP35)
-
Så ansöker du
Nästa utbildningsomgång startar höstterminen 2021 och har sin undervisning huvudsakligen på måndagar genom hela utbildningen.
Ansökningsperioden är den 15 mars t.o.m. den 15 april och ansökan sker via www.antagning.se Där fyller du i en webbansökan och laddar upp de bilagor du vill åberopa.
De dokument du laddar upp i din webbansökan ska anges i en särskild Meritsammanställning för att din ansökan ska vara komplett.
I din webbansökan ska du vidare ladda upp ett Personligt brev samt Intyg om arbetssituation, avseende den aktuella utbildningsomgången, ifylld och underskriven av arbetsgivaren.
Meritsammanställning PTU21 (370 Kb)
Personligt brev PTU21 (40 Kb)
Intyg om arbetssituation PTU21 (46 Kb)
Tillägg under Covid-19: Då samhällsläget för närvarande är oroligt kan arbetsgivare, om så önskas, skriva till i intyget: "Ovanstående medgives under förutsättning att samhällsläget orsakat av Covid-19 tillåter det."
Denna utbildning har ingen kompletteringstid efter ansökningsperiodens slut. Efter den 15 april är det därmed inte längre möjligt att lägga till handlingar.
De mest meriterade kallas till personlig intervju under maj månad.
Tillägg under Covid-19: Intervjuerna kan p.g.a. rådande omständigheter i samhället komma att ske via e-mötestjänsten Zoom. Den sökande behöver i så fall inte skaffa programvara eller göra något extra, intervjuaren ombesörjer det praktiska.
Besked om antagning kommer under juni månad. Du som antas till utbildningen ska meddela direkt till Psykologiska institutionen på adress expeditionen@psychology.su.se om platsen kommer att tas i anspråk.
Tillägg under Covid-19: Då speciella omständigheter råder i samhället vill vi klargöra att i händelse av samhällspåverkan under höstterminen 2021 kommer utbildningen ändå att starta. Under läsåret 2020/2021 bedrivs utbildningen huvudsakligen på plats och delvis på distans. Vi kommer att ha god vana att upprätthålla kvalitén även under besvärliga omständigheter.
För Psykoterapeutprogrammet ska du ansöka här, men observera att programmet inte har någon kompletteringstid eller andra antagning. Glöm inte att ladda upp en meritsammanställning enligt instruktion ovan.
-
Mer information
Utbildningens lärare är leg. psykologer, leg. psykoterapeuter med lång klinisk erfarenhet varav flertalet även är disputerade, handledarutbildade och psykologspecialister. Våra psykoterapihandledare har lång och bred erfarenhet inom olika verksamhetsområden och de är omsorgsfullt utvalda.
Psykologiska institutionen är Sveriges största med en bred och världsledande forskning från institutionens avdelningar vilket ger studenten tillgång till handledning för den fördjupning som förutsätts för examensarbetet. Till institutionen hör även en psykoterapimottagning där huvudsakligen psykologstudenter, men i viss utsträckning även psykoterapeutstudenter, bedriver psykoterapi. Mottagningen vänder sig till allmänheten.
De senaste åren har vi arbetat med att utveckla och förfina utbildningen med hjälp av de studentutvärderingar vi fått. Genom dem har vi fått hjälp att utarbeta en modern utbildning utan att tappa väsentliga teoretiska rötter. På så vis vilar utbildningen på såväl beprövad erfarenhet som på vetenskaplig grund.
Studentröster efter utbildningen
- Blivit mer medveten om styrkor och utvecklingsområden. Blivit mer trygg och ökat självtilliten som terapeut och specialistpsykolog.
- Är idag en skickligare, kunnigare terapeut/psykolog.
Vanliga frågor (FAQ)
Det finns ett ganska omfattande avsnitt med vanliga frågor under rubriken Mer information på den övergripande sidan för Psykoterapeutprogrammet.
-
Kontakt
Kontaktuppgifter till kursansvarig lärare hittar du ovan under Kursupplägg => Examinator för respektive kurs. Registrerade studenter använder i första hand Athena för lärarkommunikation.
Nedan hittar du kontaktuppgifter till kursens huvudansvariga på studentexpeditionen samt studievägledare.
Studentexpedition - Psykoterapeutprogrammet samt specialistkursen Klinisk neuropsykologi- Wenche Gros
- Kursadministratör
- expeditionen@psychology.su.se
- 08-16 38 36
För övrig information, se gemensamma kontaktuppgifter för expeditionen.
Studievägledare för Psykologprogrammet och Psykoterapeutprogrammet- Sebastian Andersson
- Studievägledare
- stvl-profession@psychology.su.se
- 08-16 33 18
- Besöksadress
Rum C216
Frescati Hagväg 8, plan 2
- Avvikande mottagningstider
Vi erbjuder för närvarande enbart samtal via telefon eller Zoom. Boka tid online!
Studierektor - Psykoterapeutprogrammet- Gunnel Jacobsson
- Studierektor
- gunnel.jacobsson@psychology.su.se
- 08-16 20 11
- Besöksadress
Rum A303
Frescati Hagväg 8, plan 3