Stockholms universitet logo, länk till startsida
Go to this page on our english site

Psykoterapeutprogrammet, inriktning psykologspecialist-metod PDT

  • 90 hp

Psykoterapeutprogrammet på Psykologiska institutionen, Stockholms universitet var först i Sverige (2015) med att erbjuda en sammanhållen statligt finansierad specialistutbildning för psykologer, med metodval KBT/PDT.

För dig som är antagen HT2020

Grattis! Du har blivit antagen till den utbildning du sökt på Stockholms universitet och vi hoppas att du kommer att trivas med dina studier hos oss.

På den här sidan listar vi vad du behöver göra och känna till innan du börjar dina studier.

Följ de instruktioner du fått för att acceptera din plats. 

Mer information på antagning.se

 

Checklista för antagna studenter

  1. Aktivera ditt SU-konto

    Första steget för att kunna registrera dig och få tillgång till universitetets alla IT-tjänster.

  2. Registrera dig på din institution

    Registrering kan ske på olika sätt. Läs noga informationen från din institution nedan.

  3. Ta del av institutionens information

    På den här idan hittar du det du behöver veta inför starten på din kurs eller ditt program.

Notera

Din plats kan tas tillbaka om du inte registrerar dig och deltar vid eventuellt upprop enligt anvisningarna från institutionen.

Välkomstaktiviteter

Vid terminsstart arrangeras ett antal välkomstaktiviteter för dig som är ny student. En av dessa är Välkomstdagen på Campus Frescati som bjuder på ett seminarium med viktig information och praktiska tips inför din studietid. Välkomstdagen arrangeras för alla nya studenter, oavsett ämne, kurs eller program. För dig som är ny student vid Institutionen för data- och systemvetenskap, DSV, arrangeras en motsvarade välkomstdag på Campus Kista. 

Information som rör din utbildning får du via din kurs-/programgivande institution.

su.se/valkomstaktiviteter


Hitta hit

Stockholms universitet sträcker sig över en stor yta. Läs om vilka campus som finns och var du hittar din institution, alla undervisningslokaler, lunchställen, bibliotek, läsplatser, mm.

Hitta på campus


Läs mer

Ny student

Under utbildningen

Studenthandboken

Kårer och föreningar

Utbildningens lärare är leg. psykologer, leg. psykoterapeuter med lång klinisk erfarenhet varav flertalet även är disputerade, handledarutbildade och psykologspecialister. Våra psykoterapihandledare har lång och bred erfarenhet inom olika verksamhetsområden och de är omsorgsfullt utvalda.

Psykologiska institutionen är Sveriges största med en bred och världsledande forskning från institutionens avdelningar vilket ger studenten tillgång till handledning för den fördjupning som förutsätts för examensarbetet. Till institutionen hör även en psykoterapimottagning där huvudsakligen psykologstudenter, men i viss utsträckning även psykoterapeutstudenter, bedriver psykoterapi. Mottagningen vänder sig till allmänheten.

De senaste åren har vi arbetat med att utveckla och förfina utbildningen med hjälp av de studentutvärderingar vi fått. Genom dem har vi fått hjälp att utarbeta en modern utbildning utan att tappa väsentliga teoretiska rötter. På så vis vilar utbildningen på såväl beprövad erfarenhet som på vetenskaplig grund.

Inriktning Psykologspecialist - metod PDT vänder sig till dig som är legitimerad psykolog.

Utbildningen motsvarar hela Psykologförbundets specialistutbildning, psykoterapi och behandling, men är strukturerad på ett annat sätt. Till exempel återfinns innehållet i förbundets Introduktionskurs och specialistkollegium i Psykoterapeutprogrammets kurser: Professionskurs, Etik för psykologer och psykoterapeuter, Psykoterapi under handledning. Psykoterapeutisk teori och metod samläses med Metodinriktning PDT. Tillsammans med kursen Vetenskapsteori & Forskningsmetodik motsvarar det alla specialistkurser.

Utbildningen läses i sin helhet och delar av specialistordningen kan inte ekvivaleras mot delar i denna sammanhållna utbildning.

Metodinriktningen fokuserar på den terapeutiska relationen och samspelet ur olika vinklar. Relationen och samspelet är en plats för överföring, motöverföring, insikter, nya samspelsmönster, fördjupad förståelse av sig själv, utmaning av tidigare sätt att göra och förstå samt ett lekområde.

Lärandet sker både via teoretiska studier och praktiska övningar. I utbildningen fördjupas färdigheter i psykodynamisk bedömning och behandling genom seminarier där psykodynamiska/psykoanalytiska fenomen problematiseras och diskuteras.

Vid sidan av fördjupning i långtidsterapi lär du dig en fokuserad psykoterapimetod, Dynamic interpersonal psychotherapy (DIT), vars grundkomponenter är klassisk pdt, mentaliseringsbaserade interventioner och anknytningsteori.

Till dig som ska läsa på Psykoterapeutprogrammet HT 2020!

Viktig information till dig som ska läsa Psykoterapeutprogrammet i höst.

Välkommen till Psykoterapeutprogrammet!

För att behålla din plats på Psykoterapeutprogrammet ska du registrera dig på de kurser du kommer att läsa under höstterminen 2020. Registrera dig på dina kurser den 10 – 28 augusti!

Du registrerar dig i Ladok för studenter och loggar in med ditt universitetskonto.

Om du undrar över något i samband med registreringen ska du höra av dig till Psykologiska institutionens studentexpedition: expeditionen@psychology.su.se

Information om kurslitteratur finns i kursanvisningarna som du hittar på kursens sida här i Utbildningskatalogen (se länkar under programöversikt här nedan). Där hittar du även scheman med mera.

När du registrerat dig hittar du dessutom schema och kursinformation i lärplattformen Athena. Logga in i Athena med ditt universitetskonto.

Användbara länkar inför din terminsstart vid Stockholms universitet: