Den episka berättelsen: från den klassiska perioden till nutid
Kursen belyser den episka litteraturens centrala ställning i den västerländska traditionen, från antiken och fram till idag. På kursen studerar du olika sätt att definiera och läsa epik. Centrala teman är hjälten, fienden, kvinnan, socialiseringen i det kollektiva, och naturen. I kursen studerar du främst texter från latin, grekiska och de romanska språken.
På kursen studerar du genrens initiala muntliga karaktär och dess övergång till en skriftlig tradition. De litterära texterna studeras utifrån kulturhistoriska och litteraturvetenskapliga perspektiv, med utgångspunkt i relevanta analysmetoder, och samspelet mellan olika episka traditioner lyfts fram. Transnationella och transkulturella perspektiv, för att förstå olika enskilda texter, är ett viktigt inslag. Kursen belyser hur den episka traditionen utvecklades, och även kom att påverka och förändra stora delar av den utomeuropeiska litteraturen.
Den här kursen är på avancerad nivå och en Kandidatexamen i ett humanvetenskapligt ämne, samt Engelska 6 eller motsvarande krävs för att kunna gå kursen.
Undervisningen sker på engelska. Du kan läsa mer om den här kursen nedan.
Välkommen!
-
Kursupplägg
Det övergripande dokumentet för en kurs är kursplanen. Kursplanen hittar du i menyn till höger. I den här beskrivningen förtydligar vi hur genomför kursen i praktiken. Kursbeskrivningen ska ge god vägledning, men är inte heltäckande. Ytterligare förtydliganden i muntlig eller skriftlig form ges av lärarna under lektionerna. Tveka inte att fråga lärarna om frågetecken skulle kvarstå inför genomförande av olika uppgifter. För att se vilka lärare som undervisar på kursen, och för information om schema och examinationstillfällen, se vidare under ”Schema”. Information om Litteraturlistor hittar du under ”Kurslitteratur”.
Undervisning
Denna kurs består av föreläsningar och seminarier. Du förbereder dig inför varje lektion med att läsa relevanta delar ur kurslitteraturen. Kursmaterial, i form av tex lärarpresentationer eller reflektionsfrågor kring litteraturen, läggs kontinuerligt upp på vår läroplattform. Där finns också information om kursens genomförande och tydliga läsanvisningar. På lektionen förväntas du delta aktivt och bidra till diskussionen. För att uppnå lärandemålen får du bland annat diskutera kring hur språk förändras i flerspråkiga miljöer och hur olika gruppers språkliga praktiker kan påverkas av till exempel ideologier och språkpolitik.
Efter kursen ska du kunna:
- redogöra för huvuddragen i den episka diktningen från antiken fram till idag, och sätta in den i ett kulturellt sammanhang
- analysera episka texter intertextuellt, transnationellt och transkulturellt - analysera texter utifrån olika teman
- analysera texter utifrån olika teoretiska och metodologiska modeller
- diskutera de viktigaste forskningstraditionerna inom episk litteratur.
Examination
Kursen examineras genom skriftliga inlämningsuppgifter. Inlämningsuppgifterna måste skrivas och presenteras med egna ord och baserat på dina egna reflektioner över ämnet. Citat ur referenslitteratur som illustrerar dina resonemang måste anges korrekt med citattecken och källan. För allmän information om fusk och plagiering, se även Stockholms universitets regelbok om regler för tentamen och riktlinjer för disciplinärenden vid Stockholms universitet.
Examinator
Anthony Lappin
-
Schema
Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen. -
Kurslitteratur
Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart.