Socialantropologi I
Socialantropologi handlar om världens människor och om mångfald. I vår tid blir världen alltmer sammanhängande samtidigt som lokala skillnader lever vidare.
Socialantropologi handlar om världens människor och om mångfald. I vår tid blir världen alltmer sammanhängande samtidigt som lokala skillnader lever vidare. Socialantropologin belyser hur dessa variationer i mänskligt liv, tänkande och handlande uppstår, hur de upplevs och vad de får för sociala konsekvenser. Utöver att utforska skillnader bland människor och samhällen belyser socialantropologin även det vi har gemensamt. Det jämförande perspektivet ger fördjupande insikter i samhällen och deras människor, institutioner och värderingar.
Socialantropologi I ger dig en förståelse för de sociala och kulturella sammanhangens betydelse för hur vi förhåller oss till och tolkar vår omvärld. Du läser om samtidsfrågor som berör grunderna för social gemenskap och solidaritet, och om maktutövande och ojämlikhet under skiftande samhällsförhållanden. Kursen är dels en fristående introduktion till socialantropologi, dels en grund för fortsatta studier i ämnet. Kursen är indelad i fyra delkurser som integreras till en sammanhängande helhet där du utvecklar din ämneskunskap och analytiska förmåga med kritiskt tänkande i fokus.
ARBETSMARKNAD
Socialantropologer har hela världen som arbetsfält och kan arbeta inom statliga verk, internationella organisationer och företag och beröra allt från bistånd och integration till miljöfrågor, samhällsplanering, marknadsföring och kommunikation.
-
Kursupplägg
Delkurser
Introduktion till socialantropologi (7,5 hp)
Den första delkursen innehåller två centrala teman inom antropologi: social organisation och klassifikationer. På delkursen diskuterar vi centrala begrepp inom ämnet som kultur, släktskap och mångfald. Vi lär oss hur människan formas framförallt genom sitt kulturella och sociala sammanhang. Inom delkursen kommer vi också att praktiskt genomföra ett antal metodövningar.
Den mänskliga tankevärlden: symboler, stabilitet och förändring (7,5 hp)
Den andra delkursen innehåller ytterligare två centrala teman inom antropologi: religion och ritual. På delkursen lär vi oss om religion, magi och symbolers inflytande över hur vi förstår vår omvärld. Vi diskuterar sekulära och religiösa ritualers betydelse för att upprätthålla samhällen men också för förändring. Inom delkursen kommer vi också att praktiskt genomföra ett antal metodövningar.
Ekonomi: värde, resurser och miljö (7,5 hp)
Höstterminen 2023 ges denna delkurs på engelska (tentamen får besvaras på svenska eller engelska).
Terminens tredje delkurs innehåller två andra centrala teman inom antropologi: utbyte och försörjningssystem. På delkursen diskuterar vi olika typer av försörjningssystem och lär oss om miljö, ägande och konsumtion. Vi diskuterar också olika typer av utbyten och lär oss om utbytets betydelse för kultur och samhällsorganisation. Inom delkursen kommer vi också att praktiskt genomföra ett antal metodövningar.
Politik, konflikt och transnationalism (7,5 hp)
Den fjärde delkursen innehåller ytterligare två centrala teman inom antropologi: politik och konflikt. På delkursen lär vi oss om politiska system, makt och sociala rörelser i relation till transnationalism. Vi diskuterar också konflikt och lär oss om krig, sanktioner och social kontroll. Inom delkursen kommer vi också att praktiskt genomföra ett antal metodövningar.
Undervisning
Undervisningen består av föreläsningar, seminarier och grupparbeten. Vi kommer även visa filmer och erbjuda gästföreläsningar.
-
Schema
Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen. -
Kurslitteratur
Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart. -
Kursrapporter
-
Kontakt
Stockholms universitet
Socialantropologiska institutionen
10691 Stockholm
Tel 08-163377
Besöksadress: Universitetsvägen 10B, plan 6 (Blå husen)
Studentexpedition e-post, socant@socant.su.se
Studievägledning e-post, studievagledare@socant.su.se
Studierektor e-post, studierektorgrund@socant.su.se
www.socant.su.se