Stockholms universitet
Go to this page on our english site

Masterprogram i sociologisk samhällsanalys

Det här är masterprogrammet för dig som vill bli högt kvalificerad sociolog med specialistkunskaper i statistiska/kvantitativa metoder.  Vill du läsa detta program höstterminen 2024 behöver du söka senast 15 januari 2024. Ansökningsperioden är 16 oktober 2023 -15 januari 2024.

För dig som är antagen HT2024

Grattis! Du har blivit antagen till den utbildning du sökt på Stockholms universitet och vi hoppas att du kommer att trivas med dina studier hos oss.

På den här sidan listar vi vad du behöver göra och känna till innan du börjar dina studier.

Följ de instruktioner du fått för att acceptera din plats. 

Mer information på antagning.se

 

Checklista för antagna studenter

  1. Aktivera ditt SU-konto

    Första steget för att kunna registrera dig och få tillgång till universitetets alla IT-tjänster.

  2. Registrera dig på din institution

    Registrering kan ske på olika sätt. Läs noga informationen från din institution nedan.

  3. Ta del av institutionens information

    På den här sidan hittar du det du behöver veta inför starten på din kurs eller ditt program.

Notera

Din plats kan tas tillbaka om du inte registrerar dig och deltar vid eventuellt upprop enligt anvisningarna från institutionen.

Information från institutionen - program

Registrera dig på programmet och aktivera ditt universitetskonto

Innan du kan påbörja dina studier måste du registrera dig på den kurs du ska läsa. Du webbregistrerar dig via Ladok för studenter under registreringsperioden som inför H24 är 12-25 augusti

Ladok för studenter

Mer information om registrering får du i ett välkomstbrev. Brevet kommer att skickas ut via mail i vecka 31 eller 32, efter det andra antagningsbeskedet, till den e-postadress som du har angett på antagning.se. Det är viktigt att du webbregistrerar dig i tid annars förlorar du din plats.

Om du inte har möjlighet att webbregistrera dig, har villkor i din antagning eller behöver hjälp maila till Studentexpeditionen: studentexp@sociology.su.se

OBS! Om du har ett svenskt personnummer så är det från 1 januari 2024 ett tillfälligt sätt att logga in på Ladok för studenter. Du måste logga in med samma uppgifter som du loggar in med på antagning.se eller använda dig av EduID. Att logga in med ditt universitetskonto via Inloggning via ditt lärosäte kommer inte att fungera.

Här kan du läsa mer information om det från It-avdelningen.

 

Aktivera ditt universitetskonto

För att få tillgång till universitetets alla IT-tjänster behöver du ett universitetskonto.  För att du inte ska missa någon viktig information från universitetet eller din institution bör du använda den adressen i Office 365 för studenter, alternativt lägga till en eftersändning till en annan e-postadress som du aktivt använder. Mer information finns här.

Aktivera ditt universitetskonto här
 

Är du reservplacerad?

Om du är reservplacerad antas du i turordning vartefter lediga platser uppstår. Reservantagningen påbörjas efter ordinarie webbregistreringsperiod för antagna. Tidigast i mitten på vecka 35 kommer erbjudande om reservplats skickas till de aktuella reserverna som har en chans att få en plats. Erbjudandet kommer att skickas till den e-postadress du angett på antagning.se. Svarstiden är i regel kort – se till att du dagligen har koll på din e-post.

Athena

Logga in i Athena

Athena är Stockholms universitets lärplattform. För att komma åt en kurssajt i Athena måste du ha ett aktiverat universitetskonto och vara registrerad på kursen. För att få notifieringar/e-post med viktig information om vad som händer på din kurs, meddelande från lärare med mera, så behöver du ändra inställningarna och godkänna att programmet får skicka e-post till din e-postadress med uppdateringar.

Athena bygger på ett program som heter Itslearning och så heter även den mobilapp som hör till och som du kan ladda ner till din mobil. Appen är gratis och finns för såväl iPhone som Android på respektive app store. Om du vill ha notifieringar om vad som händer just på din kurs, meddelanden från lärare med mera så behöver du ändra inställningarna och godkänna att appen får skicka notifieringar. 

Mer information
Mer information finns på institutionens webb. Vid frågor kontakta Studentexpeditionen.

Välkomstaktiviteter

Vid terminsstart ordnar vi ett antal aktiviteter – både online och på campus – för att välkomna och introducera dig som är ny student. En av dessa är Välkomstdagen på Campus Frescati som är ett utmärkt tillfälle att bekanta sig med universitetet och andra nya studenter. Programmet riktar sig till alla nya studenter, oavsett ämne, kurs eller program. För dig som är ny student vid Institutionen för data- och systemvetenskap, DSV, arrangeras en motsvarande välkomstdag på Campus Kista.

Information som rör din utbildning får du via din kurs-/programgivande institution.

su.se/valkomstaktiviteter


Hitta hit

Stockholms universitet sträcker sig över en stor yta. Läs om vilka campus som finns och var du hittar din institution, alla undervisningslokaler, lunchställen, bibliotek, läsplatser, mm.

Hitta på campus


Läs mer

Ny student

Under utbildningen

Studenthandboken

Kårer och föreningar

Sociologi är det självklara ämnet för dig som är samhällsintresserad. Här får du lära dig om hur mänskliga samhällen fungerar, utvecklas och organiseras.

Programmet har som mål att utbilda högt kvalificerade sociologer med särskilda kunskaper i statistiska och andra kvantitativa metoder. Undervisande lärare är i sin forskningsverksamhet aktiva i flera av Stockholms universitets ledande forskningsområden. Programmets utmärkande drag är dess fokus på hur kombinationen sociologisk teori och kvantitativa empiriska metoder kan användas för att analysera och bidra till kunskapsutvecklingen i såväl samhället som forskningen.

Programmet möter en ökande efterfrågan hos offentliga myndigheter och företag på färdigheter i forskningsdesign, mätning, datainsamling och kvantitativa metoder.

Sociologi vid Stockholms universitet rankas kontinuerligt som topp 50 i världen enligt både QS World University Rankings by subject, läs mer här, och Shanghai-rankingen (Global Ranking of Academic Subjects, ARWU), läs mer här.

Undervisningsspråket är engelska. Programmet startar en gång om året, på höstterminen.