Stockholms universitet logo, länk till startsida
Go to this page on our english site

Magisterprogram i demografi

Det här ettåriga magisterprogrammet i demografi ger dig starka kunskaper i kvantitativa metoder, internationellt erkända forskare som lärare och en bra grund för en karriär inom en mängd olika typer av organisationer. Vill du läsa detta program höstterminen 2023 behöver du söka senast 16 januari 2023.

För dig som är antagen HT2022

Grattis! Du har blivit antagen till den utbildning du sökt på Stockholms universitet och vi hoppas att du kommer att trivas med dina studier hos oss.

På den här sidan listar vi vad du behöver göra och känna till innan du börjar dina studier.

Följ de instruktioner du fått för att acceptera din plats. 

Mer information på antagning.se

 

Checklista för antagna studenter

 1. Aktivera ditt SU-konto

  Första steget för att kunna registrera dig och få tillgång till universitetets alla IT-tjänster.

 2. Registrera dig på din institution

  Registrering kan ske på olika sätt. Läs noga informationen från din institution nedan.

 3. Ta del av institutionens information

  På den här sidan hittar du det du behöver veta inför starten på din kurs eller ditt program.

Notera

Din plats kan tas tillbaka om du inte registrerar dig och deltar vid eventuellt upprop enligt anvisningarna från institutionen.

Information från institutionen - program

Registrera dig på programmet

Innan du kan påbörja dina studier måste du registrera dig på den kurs du ska läsa. Du webbregistrerar dig via Ladok för studenter under registreringsperioden som inför H22 är 8-21 augusti. Är du ny student på Stockholms universitet behöver du först aktivera ditt universitetskonto.

Mer information om registrering får du i ett välkomstbrev som kommer att skickas ut via mail i vecka 31 till den e-postadress som du angett på antagning.se.

Ladok för studenter

Aktivera universitetskonto

Det är viktigt att du webbregistrerar dig i tid annars förlorar du din plats.

Om du inte har möjlighet att webbregistrera dig, har villkor i din antagning eller behöver hjälp maila till Studentexpeditionen: studentexp@sociology.su.se

Är du reservplacerad?

Om du är reservplacerad antas du i turordning vartefter lediga platser uppstår. Reservantagningen påbörjas efter ordinarie webbregistreringsperiod för antagna. Tidigast den 22 augusti kommer erbjudande om reservplats skickas till de aktuella reserverna som har en chans att få en plats. Erbjudandet kommer att skickas till den e-postadress du angett på antagning.se. Svarstiden är i regel kort – se till att du dagligen har koll på din e-post.

Athena

Logga in i Athena

Athena är Stockholms universitets lärplattform. För att komma åt en kurssajt i Athena måste du ha ett aktiverat universitetskonto och vara registrerad på kursen. För att få notifieringar/e-post med viktig information om vad som händer på din kurs, meddelande från lärare med mera, så behöver du ändra inställningarna och godkänna att programmet får skicka e-post till din e-postadress med uppdateringar.

Athena bygger på ett program som heter Itslearning och så heter även den mobilapp som hör till och som du kan ladda ner till din mobil. Appen är gratis och finns för såväl iPhone som Android på respektive app store. Om du vill ha notifieringar om vad som händer just på din kurs, meddelanden från lärare med mera så behöver du ändra inställningarna och godkänna att appen får skicka notifieringar. 

Mer information
Mer information finns på institutionens webb. Vid frågor kontakta Studentexpeditionen.

Välkomstaktiviteter

Vid terminsstart arrangeras ett antal välkomstaktiviteter för dig som är ny student. En av dessa är Välkomstdagen på Campus Frescati som bjuder på ett seminarium med viktig information och praktiska tips inför din studietid. Välkomstdagen arrangeras för alla nya studenter, oavsett ämne, kurs eller program. För dig som är ny student vid Institutionen för data- och systemvetenskap, DSV, arrangeras en motsvarade välkomstdag på Campus Kista. 

Information som rör din utbildning får du via din kurs-/programgivande institution.

su.se/valkomstaktiviteter


Hitta hit

Stockholms universitet sträcker sig över en stor yta. Läs om vilka campus som finns och var du hittar din institution, alla undervisningslokaler, lunchställen, bibliotek, läsplatser, mm.

Hitta på campus


Läs mer

Ny student

Under utbildningen

Studenthandboken

Kårer och föreningar

Under utbildningens gång studerar du de utmaningar som väntar världen över i och med en förändrad befolkningsstruktur. Utmaningarna handlar om förändringar i barnafödande, om dödlighet och om migration.

Våra forskare, som blir dina lärare, specialiserar sig på olika områden inom befolkningsstudier och hur demografi påverkar befolkningen inom områden som jämställdhet, integration, familjedynamik, socialpolitik och arbetsliv.

Magisterprogrammet i demografi är kopplat till den forskning som bedrivs vid SUDA, Stockholms universitets demografiska avdelning, med forskare från flera olika länder.

Lär dig kvantitativa metoder och data science

Kvantitativa metoder och data science är viktiga delar i programmet, men vi välkomnar även studenter med begränsade kunskaper i statistik. Programmet ger dig praktiska färdigheter i att hantera kvantitativa data, att planera statistiska analyser och kunskaper i grundläggande statistik.

 • Programöversikt

  År 1

  Programmet startar med tre obligatoriska kurser i demografi, där demografiska metoder och demografisk teori inkluderas. De övriga 22,5 poängen kan väljas fritt men 7,5 poäng behöver vara en kurs med demografisk inriktning. Programmet avslutas med en magisteruppsats.

  Termin 1

  Population Development and Social Change, 7,5 hp
  Basic Demographic Methods 7,5 hp
  Population Processes 7,5 hp
  -> Valbara kurs, 7,5 hp – här hittar du kurserna du kan välja mellan hos oss.

  Termin 2

  -> Valbara kurser, 15 hp – här hittar du kurserna du kan välja mellan hos oss.

  Master's Thesis in Demography 15 hp

 • Så ansöker du

  Du kan söka till programmet i den första/internationella antagningsomgången som öppnar 17 oktober 2022 och som stänger 16 januari 2023. Vill du läsa detta program med start hösten 2023 är alltså sista ansökningsdag 16 januari 2023.

  Vid ansökan till något av våra mastersprogram så krävs det att du, utöver din ansökan till antagning.se, lämnar in ett motivationsbrev inklusive dina forskningsidéer. Mallen som måste användas är denna.

  När du har fyllt i motivationsbrevet i länken ovan så får du det skickat som en pdf till din mailadress som du angivit i motivationsbrevet. Om du söker detta program till hösten 2023, ska du ladda upp denna pdf på antagning.se senast 1 februari 2023. Frågor om motivationsbrevet kan ställas till master@sociology.su.se

  Urvalsprocess

  Kompletterande urvalskriterier

  Vid ansökan till Sociologiska institutionens program på avancerad nivå sker meritvärderingen med hjälp av följande komponenter:

  •    Betyg på högskolekurser (1-50)
  •    Motivationsbrev (1-50)
  •    Tidigare studiers relevans i relation till den sökta utbildningen (1-100)

   

 • Mer information

  Forskning baserad på unika befolkningsdata

  Forskning vid Stockholms universitets demografiska avdelning bygger på unika data över Sveriges befolkning, så kallade registerdata. Det gör att vi kan dra slutsatser från våra studier med hög noggrannhet. Sverige, tillsammans med andra nordiska länder, är också känt för att vara en föregångare när det kommer till nya familjeformer och beteenden som skilsmässor, samkönade äktenskap och växelvis boende. Studier av svenska befolkningsdata är därför relevanta för beslutsfattare i många länder.

 • Möt oss

  Möt våra studenter

  I denna film får du möta oss, få information om programmet samt möta våra studenter.

  Möt våra forskare

  Våra forskare, som blir dina lärare, intervjuas ofta som experter i media för att kommentera ämnen som skilsmässor, barnafödande, migration och föräldraledighet. Läs mer om vår forskning här!

  Forskarna på institutionen är i hög grad aktiva i internationella forskarsammanhang, i storskaliga nationella och internationella forskningsprogram och i internationella nätverk samt på konferenser. Vår forskning publiceras i internationella tidskrifter med stor genomslagskraft.

 • Arbetsmarknad och karriär

  Kunskaper i kvantitativa metoder och data science är eftertraktade på arbetsmarknaden. Som demograf kan du jobba som utredare eller analytiker för myndigheter, kommuner, regioner, försäkringsbolag, frivilligorganisationer och internationella organisationer. Du kan också jobba som samhällsplanerare, prognosmakare eller analytiker på organisationer som SCB, SIDA och FN. 

  En del av våra tidigare studenter går vidare och läser en forskarutbildning, ett doktorandprogram.

  Läs vad våra tidigare studenter gör här!

 • Kontakt

  Frågor om detta masterprogram: kontakta Eleonora Mussino eller Sven Drefahl.

  Frågor om alla program och kurser på masternivå på Sociologiska institutionen: master@sociology.su.se

  Studentexpeditionen
  studentexp@sociology.su.se

  Studievägledning
  studievagledare@sociology.su.se

  Utbytesstudier 

  Studierektorer alla nivåer