Magisterprogram i data- och systemvetenskap, 60 hp

Om utbildningen

Magisterprogrammet är en ettårig påbyggnadsutbildning för dig som redan har en kandidatexamen i data- och systemvetenskap. Utbildningen passar dig som vill bredda och fördjupa dina färdigheter och kunskaper inom data- och systemvetenskap som en förberedelse för en framgångsrik yrkeskarriär.

Du får fördjupade kunskaper om informationsteknikens roll både på företag och i samhället och hur den interagerar med människor. Du får också inblick i kommande trender inom området och hur framtidens informationsteknik kan se ut.

Programmet består av ett antal valbara kurser där du själv väljer inom vilka delområden du vill fördjupa eller bredda dina kunskaper. Det finns en mängd kurser att välja mellan inom områden som till exempel datasäkerhet, affärsledning med informationssystem, programmering, databaser och business intelligence. Andra terminen gör du även ett examensarbete om 15 hp.

Utbildningen leder till en magisterexamen i data- och systemvetenskap. Om du är intresserad av en akademisk karriär inom forskning rekommenderar vi våra tvååriga masterprogram.

Om ämnet: Data- och systemvetenskap

Data och systemvetenskap

Vill du vara med där framtidens informationsteknik (IT) utvecklas och lära dig den senaste tekniken inom datorer och mobiltelefoner? Är du också intresserad av hur människor effektivt kan använda ny teknik är data och systemvetenskap något för dig.

Data och systemvetenskap är ett tvärvetenskapligt ämne som täcker alla områden där datorer och informationsteknik används av människor, företag och organisationer. Datavetenskap är den tekniska delen av ämnet som ger kunskap om datorer, programmering, datakommunikation, databaser och business intelligence. Systemvetenskap handlar om samspelet mellan IT, människor och organisationer. Det omfattar även modeller och verktyg för att analysera och utforma system samt kunskap om projektledning.

Du behöver inte kunna programmera eller ha tekniska förkunskaper om datorer när du börjar studera hos oss, det lär du dig under utbildningen. Oavsett vilken bakgrund du har från gymnasiet, till exempel inom samhällsvetenskap, ekonomi eller naturvetenskap, har vi en IT-utbildning som passar dig.

ARBETSMARKNAD Arbetsområdena inom IT är många. Några exempel är datasäkerhet, systemutveckling, programmering, webbdesign, multimedia och datorspelskonstruktion. Bra och effektiva IT-lösningar är en viktig framgångsfaktor hos både företag och organisationer. IT-kunskap behövs därmed inom alla branscher där datorsystem används, underhålls och utvecklas. Framtidsutsikterna inom IT-området är mycket goda.

EXAMEN su.se/examen

Om intresseområdet: Data och IT

Vill du utveckla framtidens informationsteknik (IT) och lära dig det senaste inom datorer och mobiltelefoner? Inom intresseområdet Data och IT är programmering en viktig del, men det handlar om mycket mer än så. Detta är ett tvärvetenskapligt intresseområde som även rör samspelet mellan människor, datorer och organisationer.

Inom Data och IT finns stora möjligheter att hitta ett yrke som passar dig, oavsett om du vill utveckla och designa spel eller stora affärssystem, om du brinner för att programmera eller drömmer om att skapa den perfekta interaktionen mellan dator och människa.

Utbildningsansvarig institution

Institutionen för data- och systemvetenskap