Go to this page on our english site

Internationellt masterprogram i psykologi

 • 120 hp

Psykologiska institutionen lanserar ett nytt två-årigt internationellt masterprogram i psykologi. Programmet är mångsidigt och ger dig möjlighet att fördjupa dina kunskaper inom olika delar av psykologin. Du har stora möjligheter att skräddarsy utbildningen efter dina behov.

Utbildningen ges på engelska så vi rekommenderar i första hand den engelska versionen av den här sidan.

Psykologiska institutionen erbjuder kurser så att du kan läsa hela utbildningen hos oss, men det finns också möjlighet att läsa andra kurser på Stockholms universitet eller på andra universitet i Sverige eller utomlands, t ex genom ett studentutbyte. Alla kurser behöver inte ens vara i psykologi.

Vi erbjuder till exempel kurser i socialpsykologi, evolutionär psykologi, kognition, biologisk psykologi, utvecklingspsykologi samt arbets- och organisationspsykologi.

I programmet ingår också forskningsmetodik som är användbar i arbetslivet i allmänhet men också är en god förberedelse för vidare studier på forskarnivå i psykologi.

 • Programöversikt

  Programmet är en sammanhållen masterutbildning som omfattar 120 hp, det vill säga fyra terminers heltidsstudier. Det består av fyra block:

  Block A: 30 hp obligatoriska kurser
  Block B: 30 hp valbara kurser i psykologi
  Block C: 30 hp helt valfria kurser
  Block D: 30 hp examensuppsats

  År 1

  Du som är registrerad på utbildningens kurser hittar schema och övrig kursinformation samt kurskommunikation i lärplattformen Athena. Där loggar du in med ditt universitetskonto.

  Termin 1

  Termin 2

  • Trends in cognition, 7,5 hp (PSMT45, valbar)
  • Human development – Positive psychological functioning and adaptation in youth, 7,5 hp (PSMT44, valbar)
  • Psychological aspects on employee selection and recruitment, 7,5 hp (PSMT32, valbar med begränsad antagning)
  • Qualitative interviewing – Data collection and analysis, 7,5 hp (PSMT40, obligatorisk*)
  • Human development – Attachment and relational contexts of lifespan development, 7,5 hp (PSMT41, valbar)
  • The psychology of leadership, 7,5 hp (PSMT46, valbar med begränsad antagning)

  * Notera att den här kursen bara ges på svenska för närvarande. Du kan välja att läsa den här kursen ELLER Applied questionnaire methods, 7,5 hp (PSMT49), se termin 3.

  År 2

  Du som är registrerad på utbildningens kurser hittar schema och övrig kursinformation samt kurskommunikation i lärplattformen Athena. Där loggar du in med ditt universitetskonto.

  Termin 3

  * Du kan välja att läsa den här kursen ELLER Qualitative interviewing, 7,5 hp (PSMT40), se termin 2.

  Termin 4

  Degree project in psychology for Master's Degree, 30 hp (PSMT42, obligatorisk)

 • Möt oss

  Möt våra studenter

  "Ett minne för livet"

  Denise Winroth går termin 4 på Allmänt masterprogram i psykologi. Inför lanseringen av det nya masterprogrammet ställde vi några frågor som kanske kan vara till hjälp för dig som funderar på att söka den nya utbildningen.

  Varför sökte du till Allmänt masterprogram i psykologi vid Stockholms universitet?

  Den främsta anledningen till att jag sökte till masterprogrammet var för att utvidga mina kunskaper i ämnet och även mer specifikt för att få en djupare förståelse för forskningsfältet. För mig var det alltså en chans att kunna utforska och få erfarenhet av psykologin som forskningsfält. Dessutom för att få inspiration till framtida karriärval.

  Vad är det bästa/sämsta med utbildningen så här långt?

  Det bästa med utbildningen var helt klart möjligheten att åka på Erasmusutbyte! Att få chansen att studera en eller två terminer i ett annat land, med en annan kultur och utbildningssystem är en fantastisk erfarenhet. Jag kan verkligen rekommendera alla studenter att åka på studentutbyte om man har möjlighet.

  Det sämsta med utbildningen är antagligen bristen på praktik. Jag hade tur att få praktik när jag var utomlands. Men jag tror verkligen att det skulle vara givande med en praktikkurs av något slag i utbildningen, för att få en bättre insikt i forskningsfältet.

  Vad har du för planer efter utbildningen och känns det som om utbildningen kommer att hjälpa dig att nå dit?

  Min plan, eller dröm i alla fall, är att forsätta mina studier och kanske doktorera om jag lyckas komma in där. Jag tror verkligen att min masterexamen kommer att hjälpa mig realisera mina framtidsdrömmar. Jag vill också få mer erfarenhet av psykologin och kan använda den empiriska bakgrunden från min masterexamen som en grund till de jobb som jag kanske snubblar över i framtiden.

  Du har varit på studentutbyte, hur var det? Något du kan rekommendera?

  Ja, precis! Som jag nämnde här ovan så uppskattade jag verkligen möjligheten att få åka utomlands. Mitt utbyte var i Belgien (Leuven) och det var enligt min mening en erfarenhet bortom akademiska meriter. Jag skulle kunna prata länge om alla positiva saker med utbytet, men kort sagt så var det ett minne för livet. Att leva i ett annat land, lära sig ett nytt språk (försöka åtminstone!), träffa nya människor från hela världen, hitta vänner för livet, och uppleva kulturen var verkligen värt resan!

  Självklart fanns det också utmaningar, men dessa gjorde bara upplvelsen desto bättre, eftersom man kan lära sig av dem och utvecklas på en personlig nivå, inte bara akademiskt. Jag rekommenderar starkt alla att åka på ett utbyte - jag skulle göra det igen om jag fick chansen!

  (Svaren är översatta från engelskan.)

 • Kontakt

Vet du vad du vill läsa?

Sök kurser och program

Vad finns att läsa på SU?

Alla våra ämnen