Stockholms universitet logo, länk till startsida
Go to this page on our english site

Kandidatprogrammet Personal, arbete och organisation

Kandidatprogrammet Personal, arbete och organisation (PAO), passar dig som har ett stort intresse för människor och organisationer. Här utbildar du dig till personalvetare och får kompetens för arbete inom HR (Human Resources). Som personalvetare blir du expert på människor, och får samtidigt ett brett område som du kan söka jobb inom efter examen.

För dig som är antagen VT2022

Grattis! Du har blivit antagen till den utbildning du sökt på Stockholms universitet och vi hoppas att du kommer att trivas med dina studier hos oss.

På den här sidan listar vi vad du behöver göra och känna till innan du börjar dina studier.

Följ de instruktioner du fått för att acceptera din plats. 

Mer information på antagning.se

 

Checklista för antagna studenter

 1. Aktivera ditt SU-konto

  Första steget för att kunna registrera dig och få tillgång till universitetets alla IT-tjänster.

 2. Registrera dig på din institution

  Registrering kan ske på olika sätt. Läs noga informationen från din institution nedan.

 3. Ta del av institutionens information

  På den här sidan hittar du det du behöver veta inför starten på din kurs eller ditt program.

Notera

Din plats kan tas tillbaka om du inte registrerar dig och deltar vid eventuellt upprop enligt anvisningarna från institutionen.

Information från institutionen - program

Välkommen att studera hos oss!

Vi har obligatorisk webbregistrering mellan den 4-11 januari. 

Gäller ej Kandidatprogrammet i Personal, Arbete och Organisation (PAO).

Om du har blivit antagen till PAO-programmet måste du delta på ett digitalt upprop måndagen 10 januari klockan 15.00 via Zoom för att tacka ja till din plats. Mer information inklusive länk till det digitala uppropet skickas ut i ett välkomstmail 22 december 2021 till alla nya PAO-studenter.

Registrering

När du har aktiverat ditt universitetskonto kan du registrera dig här: https://www.student.ladok.se/student/loggain (OBS! gäller inte studenter på PAO-programmet. De måste delta i ett obligatoriskt upprop – se information ovan).

Aktivera ditt universitetskonto

Information om hur du aktiverar ditt universitetskonto finns här: su.se/nystudent

Mer information

Du hittar all information om terminsstarten på institutionens webbplats

 

Välkomstaktiviteter

Vid terminsstart arrangeras ett antal välkomstaktiviteter för dig som är ny student. En av dessa är Välkomstdagen på Campus Frescati som bjuder på ett seminarium med viktig information och praktiska tips inför din studietid. Välkomstdagen arrangeras för alla nya studenter, oavsett ämne, kurs eller program. För dig som är ny student vid Institutionen för data- och systemvetenskap, DSV, arrangeras en motsvarade välkomstdag på Campus Kista. 

Information som rör din utbildning får du via din kurs-/programgivande institution.

su.se/valkomstaktiviteter


Hitta hit

Stockholms universitet sträcker sig över en stor yta. Läs om vilka campus som finns och var du hittar din institution, alla undervisningslokaler, lunchställen, bibliotek, läsplatser, mm.

Hitta på campus


Läs mer

Ny student

Under utbildningen

Studenthandboken

Kårer och föreningar

PAO

Programmet ger dig kompetens för arbete inom personal, arbete och organisation med de beteendevetenskapliga ämnena som grund och bredd inom främst personalekonomi och arbetsrätt. Du får de akademiska grunderna för att arbeta med personalplanering, organisations- och kompetensutveckling, ledarskap, arbetsmiljöarbete samt förhandlings- och utredningsverksamhet.

Programmet är ett sammanhållet utbildningsprogram som omfattar 180 högskolepoäng under 3 år. I utbildningsprogrammet ingår tre huvudområden, pedagogik, psykologi och sociologi. Programmet innehåller kurser med successiv fördjupning inom dessa områden. I programmet ingår kurs i juridik med arbetsrätt.

 

Till dig som är antagen inför våren 2022

Digitalt upprop på Zoom

Genom att närvara på det digitala uppropet som hålls måndagen 10 januari klockan 15.00 via Zoom tar du din plats i anspråk. Om du inte deltar förlorar du din plats på utbildningen. 

Mer information inklusive länk till det digitala uppropet skickas ut i ett välkomstmail 22 december 2021 om du är antagen.

Information till reserver 

Beroende på hur många platser som finns kvar efter ordinarie upprop kan vi komma att kalla reserver. Om du blir kallad som reserv får du ett mail efter ordinarie digitalt upprop måndagen 10 januari. Mailet innehåller information och en länk till ett digitalt reservupprop torsdag 13 januari kl. 15:00 som du måste delta på om du vill tacka ja till din plats. OBS! Vi kallar endast reserver om vi har platser över efter det ordinarie uppropet. 
 

Till dig som redan läser programmet

Webbregistrering VT22

Du som redan läser PAO-programmet ska webbregistrera dig inför vårterminen 2022. Webbregistreringen görs via Ladok för studenter och är ett sätt för dig att visa att du tänker läsa nästa termin.

Webbregistreringsperioden är 3-10 januari för alla kurser i programmet förutom kurser som ges i den pedaogiska inriktningen.

För kurser som ges inom den pedagogiska inriktningen gäller 4-11 januari (kurserna Pedagogik II och Pedagogik III). Se mer specifik information inför terminsstart i välkomstmail som skickas ut i samband med antagning.

Om du har problem att webbregistrera dig under webbregistreringsperioden, vänligen vänd dig till aktuell institution.

 • Programöversikt

  Programmet ger dig en bred bas och samtidigt specialiserar du dig inom ett ämne. Det innebär att du börjar med att läsa ett beteendevetenskapligt basår som är gemensamt för alla.  Därefter läser du bland annat kurser i ekonomi och juridik.

  Termin 5 och 6 läser du ett av huvudämnena: pedagogik, psykologi eller sociologi som du tar din kandidatexamen i. Det är inom ämnesinriktningen du skriver din kandidatuppsats.

  År 1

  Termin 1-2

  Beteendevetenskaplig kurs: Personal, arbete, organisation (PEPAO1)

  Beteendevetenskaplig kurs - PAO, 60 hp, är ingångskursen till programmet. Kursen ges under det första läsåret. I kursen ingår följande delkurser:

  • Socialpsykologi 7,5 hp
  • Grundläggande metod 7,5 hp
  • Kognition 7,5 hp
  • Personlighetspsykologi 7,5 hp
  • Grundläggande sociologi 7,5 hp
  • Organisation och arbete, 7,5 hp
  • Organisationspedagogik - en introduktion 15 hp

  År 2

  Termin 3

  Introduktion till arbetsrätt och rättssystemet, 15 hp
  Introduktion till ekonomi inom HR, 15 hp

  Termin 4

  HR i teori och praktik (PEPAO2)

  År 3

  Termin 5-6

  Fördjupade studier i huvudområde innefattande examensarbete om 15 hp.

  Pedagogik som huvudområde
  Termin 5: Pedagogik II med inriktning mot personal, arbete och organisation (PEG210)
  Termin 6: Pedagogik III med inriktning mot personal, arbete och organisation (PEG310)

  Psykologi som huvudområde
  Termin 5: Psykologi II med inriktning mot personal, arbete och organisation, 30 hp
  Termin 6: Psykologi III med inriktning mot personal, arbete och organisation, 30 hp

  Sociologi som huvudområde
  Termin 5: Sociologi: Personal, arbete, organisation II, 30 hp
  Termin 6: Sociologi: Personal, arbete, organisation III, 30 hp

 • Så ansöker du

  Ansök via antagning.se

  Urvalsprocess

  Kompletterande urvalskriterier

  Särskilt urval baserat på arbetslivserfarenhet

  Vid konkurrens om platserna sker urval baserat på Betyg (37 %), Högskoleprov (33 %), Sökande med fyra års arbetslivserfarenhet på minst halvtid samt betyg (15%). Sökande med fyra års arbetslivserfarenhet på minst halvtid samt högskoleprov (15%). 

  Om du har minst fyra års arbetslivserfarenhet bör du ladda upp dokument som styrker detta på antagning.se så snart som möjligt, dock senast sista kompletteringsdag

  För mer information: 

 • Mer information

  Mer information om programmet finns på www.pao.su.se.

  Val av huvudämne

  I mitten av terminen på PAO:s fjärde termin informeras studenterna om kursinnehåll och kursupplägg på de olika ämnesfördjupningarna.

  Vilka ämnen kan jag välja mellan?

  Du kan välja mellan följande huvudämnen: pedagogik, sociologi eller psykologi.

  Urvalskriterier

  Antalet platser per ämne är anpassat till antalet antagna vid studiestarten.

  De studenter som är antagna till PAO vid Stockholms universitet och är inne på sin fjärde termin får välja i första hand. Studenter som beviljats byte av studieort och studenter som läser terminerna i en annan ordning får välja i andra hand.

  Tröskelkrav - krav för att få gå vidare

  Inför påbörjandet av ämnesfördjupningen på termin 5 och 6 ska Beteendevetenskaplig kurs - PAO, 60 högskolepoäng vara helt klar.

 • Arbetsmarknad och karriär

  I princip alla större organisationer – alltså företag, myndigheter, kommuner, landsting och intresseorganisationer – har någon typ av personalavdelning. Om du vill söka jobb på en sådan är det bra att ha gått PAO-programmet.

  Många personalvetare jobbar med HR-frågor och inom personalrekrytering. De jobbar också som personalchefer eller som egenföretagare. 

  Exempel på titlar på jobb du kan söka: HR-assistent, HR-generalist, konsultchef, HR-chef och HR-businesspartners. Nyckelord i platsannonser kan vara till exempel: search (hitta rätt person för jobbet), bemanning, HR-support och rekrytering.

  Möjlighet till praktik efter utbildningen

  Du som har gått programmet är behörig att kursen Personalvetenskaplig integration med praktik. Där får du under 50 arbetsdagar prova på arbetslivet, vanligtvis den typen av HR-arbete som förekommer på en personalavdelning.

  SthlmUP

  Vi har en aktiv studentförening, Stockholms Universitets Personalvetarförening, SthlmUP som tar många initiativ inom arbetsmarknad och karriär. Föreningen ordnar varje år en personalvetardag, som är en arbetsmarknadsdag för våra studenter. Dessutom har studentföreningen ett samarbete med Jusek, som innebär att du kan få en mentor ute i arbetslivet under det sista året på programmet.

 • Kontakt

  Institutionen för pedagogik och didaktik är värdinstitution för programmet. Programmet är ett samarbete mellan Institutionen för pedagogik och didaktik, Psykologiska institutionen, Sociologiska institutionen och Juridiska institutionen vid Stockholms universitet.

  Institutionen för pedagogik och didaktik

  Studievägledare
  Nikolaj Jacobsen
  E-post: nikolaj.jacobsen@edu.su.se
  Utbildningsadministratör
  Marcus Bigert
  E-post: marcus.bigert@edu.su.se
  Programansvarig
  Ulrika Bennerstedt
  E-post: ulrika.bennerstedt@edu.su.se

  Psykologiska instituionen

  Studievägledare
  E-post: stvl-grund@psychology.su.se
  Studentexpedition
  E-post: expeditionen@psychology.su.se

  Sociologiska institutionen

  Studievägledare
  E-post: studievagledare@pao.su.se
  Studentexpeditionen
  E-post: studentexp@sociology.su.se