Masterprogram i personal, arbete och organisation
Masterprogrammet i personal, arbete och organisation (PAO) är ett tvärvetenskapligt program för dig som vill arbeta eller är verksam inom personalarbete, arbetsmarknad och organisation. Programmet har som mål att utbilda högt kvalificerade beteendevetare med god kompetens inom personalekonomi och arbetsrätt.
Programmets utmärkande drag är dess fokus på hur kombinationen av flera vetenskapliga perspektiv kan användas för att analysera och bidra till kunskapsutvecklingen i såväl vetenskapliga som organisatoriska sammanhang.
Första läsåret består av obligatoriska kärnkurser inom PAO-området. Kurserna ger studenter PAO-färdigheter och kompetenser utifrån juridiska, ekonomiska och beteendevetenskapliga perspektiv. Under det andra året fördjupar sig studenter i pedagogik, psykologi eller sociologi. Masterprogrammet erbjuds i samverkan mellan Institutionen för pedagogik och didaktik, Psykologiska institutionen samt Sociologiska institutionen, vid Stockholms universitet i samarbete med Enheten för arbetsmarknadskunskap vid Institutet för social forskning, samt Juridiska institutionen. Institutionen för pedagogik och didaktik är värd för programmet.
Programmet kan läsas på hel- eller halvfart och ges huvudsakligen dagtid. Kursen Arbetslivets juridik II - EU-rättens implementering i svensk arbetsrätt ges kvällstid. Vissa kurser har undervisning på engelska.
Examen
Utbildningen leder fram till en masterexamen i pedagogik, psykologi eller sociologi med inriktning mot personal, arbete och organisation.
Arbetsmarknad
Efter att ha gått utbildningen finns ett brett fält med arbetsuppgifter som rör personalfrågor, organisations- och arbetsförhållanden inom företag, förvaltningar, utbildnings- och konsultorganisationer. Andra verksamhetsområden är arbetsmarknads- och utbildningspolitik, utredningsverksamhet och utvärderingsuppdrag.
Programmet tillmötesgår en ökande efterfrågan på forskningsbaserad kompetens för att bedriva utvecklingsarbete i organisationer och ger dessutom en gedigen grund för att gå vidare till forskarstudier inom pedagogik, psykologi eller sociologi.
-
Programöversikt
Programmet ges i samverkan mellan institutionerna Pedagogik och didaktik, Psykologi, Sociologi och Juridik samt enheten för Arbetsmarknadskunskap (AKPA) vid Institutet för Social Forskning (SOFI). Masterprogrammet är ett sammanhållet utbildningsprogram som omfattar 120 högskolepoäng (hp).
År 1 består av ett obligatoriskt basår som omfattar en tvärvetenskaplig introduktionskurs om 15 hp där institutionerna gemensamt utforskar området samt därpå följande kurser om 7,5 hp i juridik, 7,5 hp i pedagogik, 15 hp i psykologi samt 7,5 hp i sociologi och 7,5 hp personalekonomi.
År 2 består av fördjupande ämnesstudier på avancerad nivå inom det huvudområde där studenten har sin kandidatexamen, det vill säga något av huvudområdena pedagogik, psykologi eller sociologi. Vid annat huvudområde än det som utgör kandidatexamen görs en särskild bedömning av institutionen som ger huvudområdet.
Undervisningsspråk är i huvudsak engelska men vissa kurser kan komma att ges på svenska. Programmet kan läsas på hel- eller halvfart.
Nedan upplägg gäller för helfartsstudier. Motsvarande upplägg för halvfart finner du här: Programöversikt Studietakt 50% (256 Kb)
År 1
Obligatoriska kurser om 60 hp på avancerad nivå:
Termin 1
Introduktion till personal, arbete och organisation. 15 hp
Arbetslivets juridik II EU-rättens implementering i svensk arbetsrätt, 7.5 hp
Sociologiska perspektiv på organisation och ledarskap, 7.5 hpTermin 2
Personalekonomi, 7.5 hpPsykologiska aspekter på urval och rekrytering i organisationer (PSMTA1)
Organisationspedagogik - lärande och ledarskap (PEA402)
Ledarskapets psykologi (PSMT46)År 2
År 2 består av fördjupande ämnesstudier på avancerad nivå inom det huvudområde där studenten har sin kandidatexamen, det vill säga något av huvudområdena pedagogik, psykologi eller sociologi.
Fördjupning i pedagogik
Vetenskapsteori, 7,5 hp
Metod, design och analys, 7,5 hp
Examensarbete i pedagogik för masterexamen, 30 hp
Valbara kurser inom huvudområdet om 15 hp
Fördjupning i psykologi
Tillämpad enkätmetodik, 7,5 hp
Organisationspsykologi och arbetsplatssäkerhet, 7,5 hp
Psykologiska och organisatoriska perspektiv på arbete, stress och hälsa 7,5 hp
Statistik I, 7,5 hp
Självständigt arbete i psykologi för masterexamen, 30 hpFördjupning i sociologi
Klassisk sociologisk teori, 7,5 hp
Modern sociologisk teori, 7,5 hp
Kvantitativ samhällsvetenskaplig metod 1, 7,5 hp
eller
Kvantitativ samhällsvetenskaplig metod 2, 7,5 hp
Kvalitativ samhällsvetenskaplig metod, 7,5 hp
Valbara kurser inom huvudområdet på minst 15 hp
Masteruppsats i sociologi, 30 hp
-
Så ansöker du
-
Kontakt
Studievägledare
Robin Skoglund
E-post: robin.skoglund@edu.su.seProgramansvarig
Lena Låstad
E-post: lena.lastad@edu.su.seUtbildningsadministratör
Thérése Nicander
E-post: therese.nicander@edu.su.se