Stockholms universitet logo, länk till startsida
Go to this page on our english site

Från Bertolt Brecht till Babylon Berlin: Weimarrepubliken i litteratur och kultur

 • 7,5 hp

Under kursen behandlas tysk kultur från Weimarrepubliken, med särskilt fokus på den litterära och kulturella kontext som präglade Tyskland under åren 1918-1933.

För dig som är antagen HT2020

Grattis! Du har blivit antagen till den utbildning du sökt på Stockholms universitet och vi hoppas att du kommer att trivas med dina studier hos oss.

På den här sidan listar vi vad du behöver göra och känna till innan du börjar dina studier.

Följ de instruktioner du fått för att acceptera din plats. 

Mer information på antagning.se

 

Checklista för antagna studenter

 1. Aktivera ditt SU-konto

  Första steget för att kunna registrera dig och få tillgång till universitetets alla IT-tjänster.

 2. Registrera dig på din institution

  Registrering kan ske på olika sätt. Läs noga informationen från din institution nedan.

 3. Ta del av institutionens information

  På den här sidan hittar du det du behöver veta inför starten på din kurs eller ditt program.

Notera

Din plats kan tas tillbaka om du inte registrerar dig och deltar vid eventuellt upprop enligt anvisningarna från institutionen.

Information från institutionen - kurser

Webbaserad undervisning under hösten 2020

Med anledning av Covid-19 kommer undervisningen vid Institutionen för slaviska och baltiska språk, finska, nederländska och tyska mestadels att vara webbaserad under höstterminen 2020. Information för respektive kurs kommer att finnas på kurssidorna i utbildningskatalogen eller på våra webbsidor.

Välkomstbrev

Alla antagna studenter får mer detaljerad information om studiestart, registrering och upprop i välkomstbrevet som går ut efter andra antagningsbeskedet.

Välkomstaktiviteter

Vid terminsstart arrangeras ett antal välkomstaktiviteter för dig som är ny student. En av dessa är Välkomstdagen på Campus Frescati som bjuder på ett seminarium med viktig information och praktiska tips inför din studietid. Välkomstdagen arrangeras för alla nya studenter, oavsett ämne, kurs eller program. För dig som är ny student vid Institutionen för data- och systemvetenskap, DSV, arrangeras en motsvarade välkomstdag på Campus Kista. 

Information som rör din utbildning får du via din kurs-/programgivande institution.

su.se/valkomstaktiviteter


Hitta hit

Stockholms universitet sträcker sig över en stor yta. Läs om vilka campus som finns och var du hittar din institution, alla undervisningslokaler, lunchställen, bibliotek, läsplatser, mm.

Hitta på campus


Läs mer

Ny student

Under utbildningen

Studenthandboken

Kårer och föreningar

Stillbild ur Berlin – Die Sinfonie der Grossstadt (Walter Ruttmann, 1927).
Stillbild ur Berlin – Die Sinfonie der Grossstadt (Walter Ruttmann, 1927).

Den politiska utvecklingen i delar av Europa och i USA har allt oftare kommit att jämföras med Weimarrepubliken (1919–1933). Precis som då, menar en rad debattörer, ifrågasätts nu den liberala demokratin, samtidigt som auktoritära och antidemokratiska krafter vinner terräng. Men vad var egentligen Weimarrepubliken, och hur behandlades samtidens brännande frågor i tidens litteratur, på teaterscenen, i den rökiga kabarélokalen, i stumfilmen och i bildkonsten?

Kursen Från Bertolt Brecht till Babylon Berlin: Weimarrepubliken i kultur och litteratur djupdyker i tysk kultur från Weimarrepubliken, med särskilt fokus på den litterära och kulturella kontext som rådde i Tyskland under åren 1918–1933. Tyngdpunkten ligger på studier av litterära verk, men även andra kulturella uttryck som film och bildkonst behandlas mot bakgrund av den sociala, politiska och kulturella situation som rådde i Tyskland under denna tidsperiod.

För studerande som behärskar tyska kan verken läsas på originalspråket.

Kursen är relevant för lärare, (kultur)journalister, kulturarbetare, en intresserad allmänhet samt företrädare för näringslivet som vill fördjupa sina kunskaper om Weimarrepubliken och dess inverkan på dagens samhälle och kultur, både i Tyskland och i Sverige.

OBS: Webbaserad undervisning under höstterminen med anledning av Covid-19

Med anledning av Covid-19 kommer all undervisning vid Avdelningen för tyska under höstterminen 2020 att vara webbaserad. Du som läser hos oss måste därför ha tillgång till en dator med välfungerande internet samt fungerande kamera och mikrofon. Dock måste alla som läser hos oss vara beredda på att salstentorna i möjligaste mån kommer att förläggas på campus i Frescati. Vid mer specifika frågor, kontakta gärna anna.callenholm@tyska.su.se.

 • Kursupplägg

  Undervisning

  Undervisningen består av föreläsningar och seminarier. Närvaro på all undervisning är obligatorisk.

  Examination

  Kursen examineras genom salstentamen samt genom en skriftlig inlämningsuppgift.

 • Schema

  Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen.
 • Kurslitteratur

  Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart.
 • Kontakt

  Kontakta studievägledaren för mer information om kursen: studievagledare@tyska.su.se.