Svenska som andraspråk II inom Ämneslärarprogrammet, för arbete i åk 7-9, gymnasieskolan och vuxenutbildningen
Kursen ingår i ämneslärarprogrammet och ges under utbildningens andra termin för dig som ska bli lärare i årskurs 7-9 eller på gymnasiet och har svenska som andraspråk som förstaämne. Kursen ges den femte terminen för dig som ska bli gymnasielärare och har svenska som andraspråk som andraämne.
Studiegångar för ämneslärare i humaniora, samhällsvetenskap och språk
Kursen ger fördjupade kunskaper i ämnet svenska som andraspråk. Samtliga kurser inom ämnet svenska som andraspråk är vetenskapligt förankrade och innehåller didaktiska inslag. I delkurserna diskuteras kontinuerligt de forskningsteoretiska bidragens relevans för lärarprofessionen.
Kursen ges i samarbete mellan Institutionen för svenska och flerspråkighet och Institutionen för ämnesdidaktik, som är kursansvarig institution.
-
Kursupplägg
När kursen startat används Stockholms universitets nätbaserade lärplattform Athena för kursinformation, kursuppgifter och inlämningar.
Delkurser
Kursen består av sex delkurser:
- Uttalsundervisning i teori och praktik, 3 hp
Delkursen läses av de studenter som har svenska som förstaämne, och ges av Institutionen för ämnesdidaktik. - Skriftlig framställning, 3 hp
Delkursen läses av de studenter som inte har svenska som förstaämne, och ges av Institutionen för svenska och flerspråkighet. - Skolans språkbruk i ett andraspråksperspektiv, 6 hp
Delkursen ges av Institutionen för ämnesdidaktik. - Andraspråksbedömning, 6 hp
Delkursen ges av Institutionen för ämnesdidaktik. - Litteracitetsutveckling i ett andraspråksperspektiv, 7,5 hp
Delkursen ges av Institutionen för ämnesdidaktik. - Skönlitteratur i skolämnet svenska som andraspråk, 7,5 hp
Delkursen ges av Institutionen för ämnesdidaktik.
Undervisning
Undervisningen i delkursen Skriftlig framställning består av föreläsningar och seminarier.
Undervisningen i övriga delkurser sker i form av föreläsningar, seminarier samt ett mindre antal arbetsplats- och verksamhetsförlagda besök.
Examination
- Delkursen Uttalsundervisning i teori och praktik examineras genom skriftlig inlämningsuppgift.
- Delkursen Skriftlig framställning examineras under delkursens gång genom två skriftliga inlämningsuppgifter samt genom deltagande i responsdiskussioner.
- Delkursen Skolans språkbruk i ett andraspråksperspektiv examineras genom en gruppuppgift med muntlig redovisning, samt två individuella skriftliga inlämningsuppgifter: en mindre och en större.
- Delkursen Andraspråksbedömning examineras genom skriftlig salstentamen.
- Delkursen Litteracitetsutveckling i ett andraspråksperspektiv examineras genom skriftlig salstentamen, skriftliga inlämningsuppgifter och muntlig redovisning.
- Delkursen Skönlitteratur i skolämnet svenska som andraspråk examineras genom skriftlig salstentamen och muntlig examination.
Betygskriterier USSV2C gäller från HT 2023 (718 Kb)
Examinator
- Uttalsundervisning i teori och praktik, 3 hp
-
Schema
Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen.Schema HT23 för dig med svenska som förstaämne hittar du här
Schema HT23 för dig som inte har svenska som förstaämne hittar du här
-
Kurslitteratur
Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart. -
Kursrapporter
Kursrapport_USSV2C-FRAM_USS79C-FRAM_HT23.pdf Kursrapport_USSV2C-UTTA_USS79C-UTTA_HT23.pdf Kursrapport_USSV2C-ANDR-ANDR_USS79C-ANDR-ANDR_HT23.pdf Kursrapport_USSV2C-SKOL-SKOL_USS79C-SKOL-SKOL_HT23.pdf -
Kontakt
Kursansvarig lärare
Dorota Lubińska, dorota.lubinska@su.seStudievägledning
studievagledning.did@su.seUtbildningsadministration
kursadmin.did@su.se