Stöd för elevers muntliga språkutveckling
Kommunikationsstödjande metoder kan ge elever bättre förutsättningar att utveckla sitt muntliga språk i klassrummet.

I avhandlingen "Kommunikationsstödjande strategier i klassrummet – En explorativ studie av lärarcoachning och elevers muntliga deltagande i strukturerade smågruppssamtal" visar Karin Edlund, Specialpedagogiska institutionen, Stockholms universitet, att balans i användning av strategi spelar en avgörande roll.
Att kunna uttrycka sig muntligt är en viktig förmåga för elever i grundskolan. Men hur kan lärare bäst stödja den muntliga språkutveckling för dem?
– Studien bygger på en praktiknära intervention där lärare får fortbildning och coachning i att använda fem specifika strategier, berättar Karin Edlund. Som speciallärare i grundskolan möter jag ofta elever som är i språklig sårbarhet. Med tanke på läroplanens innehåll att visa muntlig språkförmåga i olika skolämnen är det viktigt att de får många möjligheter att träna sitt muntliga språk i olika undervisningsaktiviteter.

Det handlar om att skapa ett språkstimulerande klassrum genom exempelvis att ställa öppna frågor och att repetera och utvidga det som eleverna säger. På så sätt får de fler tillfällen att tala och utveckla sina tankar.
En viktig del är att analysera hur elevernas muntliga deltagande påverkas, särskilt hos de som befinner sig i språklig sårbarhet. Genom strukturerade smågruppssamtal undersöks hur de uttryckter sig när lärare aktivt använder kommunikationsstödjande strategier.
– En oväntad men viktig insikt är att elevernas muntliga deltagande minskar när strategierna används ofta. Det tyder på att en alltför intensivt tillämpning av strategier kan leda till att eleverna får mindre talutrymme.
Anpassat taltempo
En annan viktig upptäckt är att elever i språklig sårbarhet inte nödvändigtvis talar mindre än sina klasskamrater i strukturerade samtal. Lärarna behöver hitta en balans i strategianvändningen för att verkligen stödja elevernas språkutveckling.
– En kompletterande strategi kan vara att lärare anpassar sitt taltempo och inkluderar pauser för att ge eleverna mer utrymme att uttrycka sig.

Lärdomarna i studien är värdefulla för bland andra lärare, speciallärare och rektorer som vill utveckla undervisningsmetoder för att stödja elevernas muntliga språkförmåga.
– Också lärarstudenter och speciallärarstudenter kan ha stor nytta av de här insikterna i sin utbildning och framtida yrkespraktik, menar Karin Edlund.
Läs avhandlingen:
Kommunikationsstödjande strategier i klassrummet – En explorativ studie av lärarcoachning och elevers muntliga deltagande i strukturerade smågruppssamtal
Välkommen till Karin Edlunds disputation!
Senast uppdaterad: 7 februari 2025
Sidansvarig: Specialpedagogiska institutionen