Våra utbildningar

Utbildning i specialpedagogik har som mål att utveckla förmågan att arbeta med barn, unga och vuxna i behov av särskilt stöd och skapa förutsättningar för lärande och god utveckling för alla. Utbildningen utvecklar också förmågan att analysera risksituationer för barn och ungdomar och att förebygga att sådana uppstår.

Sök bland våra utbildningar

Kollegor
Foto: Niklas Björling

Vi erbjuder både kurser och program i specialpedagogik på grund-, avancerad och forskarnivå. 

  • Alla våra program är nu öppna för sen anmälan. Gäller för samtliga program, inriktningar och studietakter!

Specialpedagogprogrammet vänder sig till dig som vill bidra till utveckling av den pedagogiska verksamheten och arbeta med specialpedagogiska frågor i kollegium och ledning. Specialpedagogprogrammet är en påbyggnadsutbildning för dig som har en lärarexamen – lärar-, förskollärar-, eller fritidspedagogexamen – och ger dig både en professionell och akademisk kompetens.

Specialpedagogprogrammet - Ges som campusförlagd utbildning med studietakt 100 % och som distansutbildning, med några fåtal campusträffar per termin, med studietakt 50 %. - Öppen för sen anmälan.

Speciallärarprogrammet vänder sig till dig som vill utveckla färdigheter och förmågor som kan hjälpa dig att undanröja hinder i olika lärmiljöer för att främja elevers kunskapsutveckling. Speciallärarprogrammet är en utbildning för dig som har en lärarexamen och som har arbetat som lärare i minst tre år efter examen. Målet är att ge dig både akademisk och professionell kompetens. Speciallärarprogrammet vid Stockholms universitet erbjuder fem specialiseringar.

Speciallärarprogrammet - Specialisering mot språk-, skriv- och läsutveckling (SPRK) - Ges som campusförlagd utbildning med studietakt 100 % och som distansutbildning, med några fåtal campusträffar per termin, med studietakt 50 %. - Öppen för sen anmälan.

Speciallärarprogrammet - Specialisering mot intellektuell funktionsnedsättning (INFU) - Ges som distansutbildning, med några fåtal campusträffar per termin, med studietakt 50 %. - Öppen för sen anmälan.

Speciallärarprogrammet - Specialisering mot matematikutveckling (MTMK) -  Ges som distansutbildning, med några fåtal campusträffar per termin, med studietakt 50 %. - Öppen för sen anmälan.

Speciallärarprogrammet - Specialisering mot dövhet eller hörselskada (DVHT) - Ges som distansutbildning, med några fåtal campusträffar per termin, med studietakt 50 %. - Öppen för sen anmälan.

Speciallärarprogrammet - Specialisering mot synskada (SYNK) -  Ges som distansutbildning, med några fåtal campusträffar per termin, med studietakt 50 %. Nästa programstart: HT 24. - Öppen för sen anmälan.

 

Specialpedagogiska institutionen har fått uppdraget av Skolverket att ansvara för kursen inom ramen för Lärarlyftet.

Lärarlyftet - Speciallärarutbildning, 90 hp, riktar sig till dig som är lärare med lärarexamen. Det är en påbyggnadsutbildning som ger dig behörighet att arbeta som speciallärare. Utbildningen ges på avancerad nivå och erbjuds i två olika specialiseringar, om totalt 90 hp, varav 45 hp inom vald specialisering. Utbildningen ges endast med 100 % studietakt.

Speciallärarprogrammet – uppdragsutbildning. Ingår I Lärarlyftet - Specialisering mot språk-, skriv- och läsutveckling (SPRK)

Speciallärarprogrammet – uppdragsutbildning. Ingår I Lärarlyftet - Specialisering mot intellektuell funktionsnedsättning (INFU)

Specialpedagogiska institutionen har fått uppdraget av Skolverket att ansvara för kursen inom ramen för Lärarlyftet.

Lärarlyftet - Speciallärarutbildning, 90 hp, riktar sig till dig som är lärare med lärarexamen. Det är en påbyggnadsutbildning som ger dig behörighet att arbeta som speciallärare. Utbildningen ges på avancerad nivå och erbjuds i fyra olika specialiseringar, innefattande fyra kurser om totalt 90 hp, varav 45 hp inom vald specialisering. 

Specialisering mot språk-, skriv- och läsutveckling -  Ges som campusförlagd utbildning med studietakt 100 % och som distansutbildning, med några fåtal campusträffar per termin, med studietakt 50 procent.

Specialisering mot dövhet eller hörselskada - Ges som distansutbildning, med några fåtal campusträffar per termin, med studietakt 50 procent.

Specialisering mot intellektuell funktionsnedsättning - Ges som distansutbildning, med några fåtal campusträffar per termin, med studietakt 50 procent.

Specialisering mot synskada - ingen planerad start VT 24.

Speciallärarutbildning, 1-90 hp. Ingår i Lärarlyftet - samlad information om utbildningen genom Lärarlyftet.

 

Masterutbildningar

Vi har två olika vägar till masterexamen i specialpedagogik: ett snabbspår för dig som har en speciallärar- eller specialpedagogexamen på avancerad nivå och en hel masterutbildning om 120hp.  Du läser vår masterutbildning i form av fristående kurser.  

Då krävs följande för masterexamen i specialpedagogik:

Du som har en speciallärar- eller specialpedagogexamen om 90 hp på avancerad nivå har möjlighet att använda dig av stora delar av din tidigare utbildning i en masterexamen i specialpedagogik.

Läs mer om:

Masterexamen för specialpedagoger och speciallärare

Masterexamen i specialpedagogik, 120 hp

En masterexamen i specialpedagogik ger dig en fördjupad förståelse för centrala och aktuella samhällsfrågor. Utifrån frågor om inkludering och delaktighet tar våra kurser upp aspekter av demokrati, värdegrund och mänskliga rättigheter. Kurserna behandlar också hur olika svårigheter relaterade till funktionsnedsättningar eller socialt utanförskap kan förebyggas i policy och praktik.

Specialpedagogiska institutionen har inte något masterprogram, istället utgörs vår masterexamen av ett antal fristående kurser. 

Läs mer om:
Masterexamen i specialpedagogik, 120 hp

 

Våra kurser inom lärarprogrammet

Som lärare ska du under din grundutbildning förberedas för att undervisa alla barn och elever, vilket inbegriper barn och elever med funktionsnedsättning.  I alla lärarprogram ingår det därför att, inom den utbildningsvetenskapliga kärnan (UVK), läsa specialpedagogik.

I våra specialpedagogiska kurser utvecklar du din förmåga att pedagogiskt arbeta med bland annat elever, kolleger, föräldrar och skolorganisationer för att skapa goda förutsättningar för utveckling och lärande.

Kurser inom den utbildningsvetenskapliga kärnan, UVK

Lärarprogrammen är en professionsutbildning där kurserna i den utbildningsvetenskapliga kärnan ger dig som blivande lärare en generell kompetens inom utbildningsvetenskap. I kurserna studeras ämnen som skolans historia, utvärdering och utvecklingsarbete, bedömning och betygssättning, juridik, retorik, utveckling, lärande och specialpedagogik, sociala relationer, konflikthantering och ledarskap, ämnesdidaktik och läroplansteori, forskningsmetodik och vetenskapsteori.

Den utbildningsvetenskapliga kärnan omfattar 60 hp som delas in i tre delar: Skolan i samhället, Eleven i skolan och Undervisning och utveckling.

Följande kurser ges vid Specialpedagogiska institutionen:

Inom Förskollärarprogrammet

UQ001K: Specialpedagogik - Förskollärarprogrammet
UQ01KF: Fördjupning i Specialpedagogik - Förskollärarprogrammet OBS! Kursen är öppen för ansökan för studenter som ska läsa valbar kurs inom förskollärarprogrammet VT22. Men länken till ansökan via den här sidan fungerar inte för tillfället, sök istället via antagning.se.

Inom Grundlärarprogrammet

UQ002K: Specialpedagogik - Grundlärarprogrammet (Fritidshem)
UCG38K: Eleven i skolan - Delkurs 3: Specialpedagogik (F-3)
UCG38K: Eleven i skolan - Delkurs 3: Specialpedagogik (4-6)

Inom Ämneslärarprogrammet

UQ003K: Specialpedagogik - Ämneslärarprogram inr. mot arbete i grundskolans åk 7-9 och i gymnasieskolan
UCG41K: Eleven i skolan (ämneslärare) Specialpedagogik

Inom Yrkeslärarprogrammet

UQ004K: Specialpedagogik - yrkeslärarexamen

Inom Vidareutbildning av lärare (VAL)

UQ004V: Specialpedagogik för yrkeslärare inom VAL–projektet
UQ202U: Specialpedagogiska utmaningar i en skola för alla - VAL-projektet

Inom Utländska lärare vidareutbildning (ULV) - byter namn till Utlandsutbildade lärares vidareutbildning (ULV) under hösten 2024

UQ20UU: Specialpedagogiska utmaningar i en skola för alla - ULV-projektet
UQ21UU: Specialpedagogiska utmaningar i en skola för alla - ULV-projektet
 

Inom Kompletterande pedagogisk utbildning

UQK801 Specialpedagogik - ungdomar och vuxna -KPU
UCA40K: Eleven i skolan, (KPU), Specialpedagogik

 

Fristående kurser på grund- och avancerad nivå

Våra fristående kurser vänder sig till dig som är intresserad av specialpedagogiska frågor. De på grundnivå läses som helt fristående medan kurserna på avancerad nivå oftast läses tillsammans med institutionens masterprogram, eller inom ramen för en masterexamen i specialpedagogik.

Läs mer: 
Fristående kurser inom specialpedagogik

Forskarskolan i specialpedagogik

Forskarskolan har inriktning mot tidiga insatser i lärandemiljöer i förskola och under de första skolåren och ska bidra med ökad forskningskunskap om hur man kan förebygga och arbeta preventivt för att barn i behov av särskilt stöd ska få de bästa möjligheterna till lärande och utveckling i det svenska utbildningssystemet. 

Läs mer om forskarskolan i specialpedagogik


Forskarskolan i pedagogik och särskild begåvning för lärarutbildare

Forskarskola utvecklar kunskap om särskilt begåvade elever i svensk förskola och skola, ett fält som har relevans för lärarutbildningarna och för utbildningsvetenskaplig forskning.

Läs mer om forskarskolan i pedagogik och särskild begåvning för lärarutbildare

Masterprogram i specialpedagogik med fokus på tillämpad beteendeanalys och autismspektrumtillstånd (SPATO) gavs i samarbete med Psykologiska institutionen på Stockholms universitet. Programmet är nu under avveckling. Om du är student inom SPATO får du information om hur avvecklingen påverkar dig via post och mejl.

Information till dig som är aktiv student inom programmet

Information till dig som har varit registrerad på programmet men som för närvarande inte är aktiv student
 

Kontakt

spato@specped.su.se 

Sök bland våra utbildningar