Markus Furendal: "Musk har fått ett nyväckt intresse för politik"

– Rika personer har väl alltid försökt att få makt över politik och ofta lyckats. Så det är ingenting nytt det här, säger Markus Furendal, i UR-podden Fabrikens avsnitt om teknikföretagens makt i samhället och inflytande i politiken.


Furendal, som även är knuten till Stockholms centrum för globalt samarbete och Institutet för framtidsstudier, tillägger att:
 

– Men just med Musk har vi sett den senaste åren att han har fått ett nyväckt intresse för politik som han har försökt göra någonting av.

I poddavsnittet påpekar Furendal att det är ett fåtal personer på de stora techbolagen, framförallt i Silicon Valley men även på företag i Kina, som styr AI:s utveckling – en utveckling som har stor påverkan på människors liv världen över. 

Markus Furendal Foto: Okänd
Markus Furendal Foto: Okänd


– Jag och mina kollegor studerar AI som ett politikområde, framförallt på global nivå. Inte vad AI-tekniken gör med oss, utan snarare hur vi styr AI, hur det utvecklas och rullas ut i samhället.

Furendal berättar att han i sin roll som universitetslärare tvingats göra vissa förändringar i undervisningen sedan införandet av ChatGPT.

– Jag kan inte längre examinera mina studenter på det sätt jag vill, jag kan inte ha hemtentor, för jag måste räkna med att de skulle kunna fuska. Det drabbar ju både mig och de ärliga studenterna.