Statsvetare medverkar i poddar om klimatmötet COP26

I november äger FN:s klimatmöte i Glasgow rum som samlar stats- och regeringschefer, politiker, företag, forskare och aktivister från hela världen.

Under klimatmötet ska världens länder presentera planer för hur de ska uppfylla sina löften från klimatkonferensen i Paris 2015. Mötet, COP26, har omnämnts som ett avgörande möte för världens länder att hitta en lösning för att gemensamt kunna nå klimatmålet – att hålla den globala uppvärmningen under två grader. 

 

Öka takten i det globala klimatsamarbetet

Porträttbild på Naghmeh Nasiritousi
Naghmeh Nasiritousi är statsvetare och forskar om internationella klimatsamarbeten. Foto: Niklas Björling/Stockholms universitet.

Naghmeh Nasiritousi är statsvetare och forskar kring internationella klimatsamarbeten. 

Vilka är dina förhoppningar inför mötet i Glasgow?

– Klimatmötet i Glasgow syftar till att öka takten i det globala klimatsamarbetet. De slutliga reglerna för att implementera Parisavtalet behöver komma på plats och fler länder måste öka ambitionsnivån i sina klimatåtaganden. Min förhoppning är att mötet ger en skjuts till både stater och icke-statliga aktörer att fasa ut fossil energi och skydda mer natur. 

 

Medverkar i poddar

Naghmeh Nasiritousi medverkar i två poddar där hon talar om vad som står på spel inför klimatmötet. Hon har även skrivit en populärvetenskaplig artikel, ”Ödesmöte för klimatet”, i tidskriften Forskning & Framsteg som även finns inläst i deras podd.

Podden Utblick från Utrikespolitiska Institutet
Inför COP26 – därför är det svårt att hitta lösningar i klimatfrågan

Forskning & Framstegs podd
Ödesmöte för klimatet

Klimatmötet i Glasgow pågår mellan den 31 oktober och den 12 november.