Statsvetenskapliga institutionen värd för Earth System Governance forskningscentrum

Earth System Governance (ESG) är det största internationella samhällsvetenskapliga forskningsnätverket inom styrning och globala miljöförändringar. Nätverket syftar till att utforska politiska lösningar och nya, mer effektiva, styrmekanismer för att hantera dagens miljöproblem.

Stockholms universitet är sedan i juni forskningscentrum vid ESG med Statsvetenskapliga institutionen som värd.

Porträttbild på Karin Bäckstrand, professor i samhällsvetenskaplig miljöforskning.
Karin Bäckstrand.

- Vi är mycket glada över att Statsvetenskapliga institutionen och Stockholms universitet nu är ett ESG forskningscentrum. ESG är ett av de mest betydelsefulla samhällsvetenskapliga forskarnätverken kring globala miljöproblem, säger Karin Bäckstrand, professor i samhällsvetenskaplig miljöforskning vid Statsvetenskapliga institutionen. Det kommer även att betyda mycket för våra unga forskare som kan delta i nätverkets forskarskolor och övriga verksamhet.

Seminarium kring global miljödiplomati

Forskningsnätverket anordnar regelbundet konferenser och den 9 september arrangeras Bratislava konferensen. Där är Statsvetenskapliga institutionen ansvarig för ett seminarium med titeln ”50 years of multilateral diplomacy on environment and sustainable development. Taking stock and moving forward.”

2022 är det 50 år sedan FN:s första miljökonferens arrangerades. Den ägde rum i Stockholm och därför kommer den svenska regeringen anordna en ny miljökonferens i början av juni nästa år för att uppmärksamma detta och följa upp vad som hänt sedan 1972.

- Seminariet vi arrangerar är en diskussion om global miljödiplomati och vad som kommer att ske när Sverige står värd för en ny miljökonferens. De som talar har alla forskat kring Stockholmskonferensen 1972 och dess betydelse för FN:s miljöarbete, säger Karin Bäckstrand.

Det går att se seminariet live här.

Det är även möjligt att se det i efterhand på ESG:s Youtube kanal.

Läs mer om Earth System Governance på deras webbplats.