Reflektioner om könstillhörighetslagen i Barnrättsbloggen

Denniz Sabo, doktorand i offentlig rätt vid Juridiska institutionen, Stockholms universitet, har skrivit ett inlägg på Barnrättsbloggen där han reflekterar över förutsättningarna för att ändra juridiskt kön enligt den nuvarande könstillhörighetslagen.

I barnrättsbloggen lyfts juridiska perspektiv på aktuella frågor som rör barn, och intressanta dilemman inom barnrätten. Inläggen kan komma både från forskare med anknytning till Barnrättscentrum och andra med för ämnet relevant expertis.

I Denniz Sabos inlägg "Först i världen år 1972, men sist och fast år 2023? Några reflektioner om behovet av en ny tillgängligare ”könstillhörighets”-lag" beskriver och problematiserar Dennis förutsättningarna för att ändra juridiskt kön enligt könstillhörighetslagen.

"Trots att denna lag var den första i sitt slag, kan den idag betraktas som till viss del föråldrad och exkluderande, inte minst då den enbart omfattar vuxna individer och i praktiken förutsätter könsbekräftande medicinsk utredning och behandling för könsdysfori. Inlägget inleds med en övergripande beskrivning av det juridiska könet och 1 § könstillhörighetslagens förutsättningar för att ändra juridiskt kön i ljuset av rättsutvecklingen i vår omvärld. Därefter följer några reflektioner om behovet av en ny lag för ändring av juridiskt kön som omfattar unga under 18 år."

Läs inlägget i Barnrättsbloggen