Forte-anslag till nytt projekt om AI och framtidens välfärd
Projektet Skapandet av framtidens välfärd: Hur digitalisering och automatisering formar den kunskap och de värden som styr hybrida välfärdspraktiker har erhållit 4 875 000 SEK från Forte.
Projektet är förlagt till Örebro universitet och leds av Linda Soneryd, professor i sociologi, Örebro universitet samt forskningsledare på Score.
Linda, grattis till anslaget från Forte! Berätta lite om projektet.
Välfärdstjänster idag skapas i allt högre grad i hybrida konstellationer mellan IT-professionella och välfärdsprofessionella, när utvecklingen går mot digitalisering och automatisering. Detta projekt undersöker hur kunskapsregimer förändras över tid och vilken kunskap och expertis som präglar pågående utveckling. Två empiriska områden - socialt arbete och psykoterapi som erbjuds inom den offentliga hälsovården - står i fokus.
Forskningsfrågorna vi fokuserar på är Vilka kunskaps- och värdepositioner föregår utvecklingen av verktyg och enheter för digitalisering och automation? Vilka kunskapsmodeller och expertgrupper är involverade och hur? Hur beaktas värden i praktiken när digitala/automatiserade enheter utvecklas? Vilka antaganden om praktiker och avsedda professionella användare ligger till grund för verktygen?
Hur kommer projektet genomföras?
Vi kommer att följa hur kunskapsregimer har utvecklats över tid genom att analysera nyhets- och sektorspecifik media samt policydokument. För fallet psykoterapi genomför vi dessutom vittnesseminarier med professionella för att fånga tidigare kunskapsstrider som format nuvarande utveckling. Vi genomför djupgående studier av aktuell och pågående utveckling genom intervjuer med IT-professionella och välfärdsprofessionella, samt genom mötesetnografi.
Varför är detta ett viktigt projekt? Vad bidrar det med till samhället?
Utvecklingen av den framtida välfärdsstaten är en nationell angelägenhet, särskilt inom områden som socialt arbete och psykiatrisk vård, där behoven redan överstiger resurserna. Den kunskap som detta projekt genererar kommer att bidra med en mer informerad förståelse för konsekvenserna av hybrid välfärdsproduktion och de kunskapsregimer som ligger till grund för den.
Om projektet
Projektet involverar, förutom Linda Soneryd, Score-forskare Lovisa Näslund, dr i företagsekonomi, samt Dominik Döllinger, dr i sociologi, som kommer att arbeta som postdoc i projektet och vara verksam både vid Örebro universitet och Score.
Projektet pågår i tre år, mellan 2025-2027.
Senast uppdaterad: 15 november 2024
Sidansvarig: Score