Heldagskonferens: Aktuell miljörätt 2024

Välkomna till Aktuell miljörätt 2024 och 2024 Stockholm Environmental Law Lecture – en heldagskonferens med miljörättsliga nyheter och föreläsningen "2024 Stockholm Environmental Law Lecture".

När: 20 november 2024
Var: På Stockholms universitet, Aula magna och via zoom
Registrering: Sista dag för registrering är 12 november för deltagande på plats och 15 november för deltagande via videolänk.

Registrering

Läs mer om avgifter m.m. nedan under registrering.

Vy i Aula Magna

Aktuell miljörätt 2024 är årets temadag med nyheter för alla som är verksamma med mark- och miljörättsliga frågor. Under dagen samlas vi för att lyssna på ledande experter som föreläser om det senaste på området, och som förmedlar nya erfarenheter, nya kunskaper och ny forskning. Dessutom ges tid och utrymme för diskussioner, utbyte av erfarenheter och knytande av nya kontakter. 

Dagen avslutas med 2024 Stockholm Environmental Law Lecture, följt av mingel.

Aktuell miljörätt 2024 arrangeras av Stockholms miljörättscentrum i samarbete med Jan Darpö, professor emeritus vid Uppsala universitet, som tidigare under flera år varit med och organiserat liknande miljörättsdagar.  

2024 Stockholm Environmental Law Lecture är en föreläsning på ett aktuellt miljörättsligt tema som presenteras av en internationellt ledande forskare i miljörätt.

Deltagande på Aktuell miljörätt 2024 uppfyller kriterierna i Advokatsamfundets riktlinjer för professionell vidareutbildning för advokater.

 

Aktuell miljörätt 2024 är en nyhetsdag för alla som är verksamma med eller intresserade av miljörättsliga och markrättsliga frågor. Årliga miljörättsdagar har arrangerats i mer än 20 år och brukar vara populära kunskaps- och nyhetsfora för jurister, naturvetare och andra som arbetar inom rättsområdet; tjänstepersoner på myndigheter och i kommuner; advokater; juristdomare, tekniker och handläggare i domstolarna; åklagare; bolagsjurister; jurister på miljöorganisationer; akademiker och andra yrkesgrupper. 

Aktuell miljörätt 2024 arrangeras av Stockholms miljörättscentrum i samarbete med Jan Darpö, professor emeritus vid Uppsala universitet.

Stockholm miljörättscentrum inrättades i december 2003 som en del av Juridiska institutionen på Stockholms universitet. Dess syfte är att genom forskning, utbildning, samarbete med andra läroanstalter och samverkan med myndigheter, organisationer och andra, öka kunskapen om rättens strukturer och effekter samt bidra till en rättslig utveckling på nationell, europeisk (EU) och internationell nivå i syfte att skydda miljön och människors hälsa samt främja en hållbar utveckling. Miljörättscentret har sedan dess inrättande arrangerat åtskilliga seminarier, konferenser och debatter på aktuella miljörättsliga teman. För mer information, se;

Om centret - Stockholms miljörättscentrum (su.se) 

Jan Darpö har tidigare under flera år varit med och organiserat liknande miljörättsdagar åt bland annat studieförbundet VJS och Norstedts, vilka har utvecklats till att bli de största årliga nyhetsdagarna för jurister och andra som är intresserade av mark- och miljörätt.

Deltagande på Aktuell miljörätt 2024 uppfyller kriterierna i Advokatsamfundets riktlinjer för professionell vidareutbildning för advokater.

För information om 2024 Stockholm Environmental Law Lecture, se under fliken Om 2024 Stockholm Environmental Law Lecture

För program, se under fliken Program.
 

 

Årets Stockholm Environmental Law Lecture ges av Richard Barnes, professor i internationell rätt vid Lincolnuniversitetet, Storbritannien, på temat: 

Betydelsen av 2023 års FN-avtal om bevarande och hållbart nyttjande av den biologiska mångfalden för stater och privata aktörer 

(Föreläsningen ges på engelska: Significance of the 2023 BBNJ Agreement for States and Private Actors)

 

Om föreläsningen:

Efter många års förhandlingar, där Sverige deltog, antogs 2023 FN-avtalet om bevarande och hållbart nyttjande av den marina biologiska mångfalden i områden utanför nationell jurisdiktion (BBNJ-avtalet). Avtalet är ett oerhört viktigt steg för kontrollen och skyddet av våra hav och för bevarandet och det hållbara nyttjandet av den marina biologiska mångfalden. Nu ägnas stor kraft åt att säkra att avtalet träder i kraft och åt att planera för genomförandet av avtalet.

I sitt föredrag reflekterar professor Barnes över två viktiga utmaningar i genomförandet av avtalet. 
Den första är vad staterna måste göra för att hantera sina nya rättsliga åtaganden. 
Den andra är hur BBNJ-avtalet engagerar icke-statliga aktörer, dvs människor, civilsamhället och företag, som de slutliga nyttjarna och förmånstagarna av havsresurserna, i styrningen och kontrollen av havsverksamheter utanför nationell jurisdiktion. 

I presentationen lyfter professor Barnes fram några nyckelegenskaper i BBNJ-avtalet som kommer att påverka staters och privata aktörers arbete med avtalet. Han betonar att avtalet kräver mycket av staterna i hanteringen av komplexa intressenätverk, både horisontellt och vertikalt, och belyser på vilket sätt det innebär en viktig förändring i styrningen och kontrollen av haven.


Om Richard Barnes:

Richard Barnes är professor i internationell rätt vid Lincolnuniversitetet i Storbritannien. Han är också adjungerad professor vid Norsk Senter for havrett, vid Universitetet i Tromsø. 
Richard Barnes har flera publikationer inom internationell rätt och havsrätt. Property Rights and Natural Resources (2009) vann SLS Birks Book Prize for Outstanding Legal Scholarship. Dessutom har han redigerat fem högt skattade essäsamlingar, inklusive Frontiers in International Environmental Law. Oceans and Climate. Essays in Honour of David Freestone (2021), Research Handbook on Climate Change, Oceans and Coasts (2020), och The United Nations Convention on the Law of the Sea: A Living Instrument (2016). Hans pågående forskning innefattar en forskningshandbok om regleringen av plast, och texter om styrningen av haven, illegalt fiske och BBNJ-avtalet.
Professor Barnes är medlem i ILA Committee on the Protection of People at Sea
Han ingår i redaktionsstyrelserna för International and Comparative Law Quarterly, International Journal of Marine and Coastal Law, New Zealand Yearbook of International Law, German Yearbook of International Law, och Portuguese Yearbook of the Law of the Sea.
Professor Barnes har arbetat som konsult för åtskilliga offentliga och private aktörer, inklusive WWF, Oceana, ClientEarth, och Europaparlamentet, Storbritanniens Departement för miljö, mat och landsbygd, och Foreign Commonwealth and Development Office. Han har också varit rådgivare åt utländska ministerier, och medverkat vid flera tillfällen inför parlamentariska kommittéer i frågor som rör havsrätt, fiske och Brexit.

 

Samtliga programpunkter tar upp aktuella ämnen och talarna representerar en bred krets av yrkesverksamma miljörättsjurister och naturvetare från olika samhällssektorer.

8.15-9.00

Registrering

9.00-10.30

Välkomst och nyheter

  • 9.00-9.15
    Välkomst – Jonas  Ebbesson, professor i miljörätt och föreståndare för Stockholms miljörättscentrum vid Stockholms universitet; Jan Darpö, professor emeritus vid Uppsala universitet; och Brita Bohman, universitetslektor i miljörätt vid Stockholms universitet.
  • 9.15-9.45
    Miljörättsliga nyheter i Sverige och omvärlden –  Jan Darpö
  • 9.45-10.30
    Aktuellt från Klimat- och näringslivsdepartementet 

10.30-11.00

Kaffepaus

11.00-12.00

Valbart A: 3 parallella sessioner

•    A1: NAP-prövningar och normsättning för vattenkraftspåverkade vatten – Joakim Kruse, vattenvårdsdirektör vid Vattenmyndigheten, Västernorrlands län
•    A2: A2: Plan- och bygglagstiftningen ur ett storstadsperspektiv – lagstiftning och praktik - Vilma Herlin, jurist på planavdelningen vid Stadsbyggnadskontoret, Stockholms stad
•    A3: MKB i praktiken – Carl-Philip Jönsson, tekniskt råd vid Mark- och miljödomstolen i Växjö 

12.00-13.00

Lunch

13.00-14.00

Valbart B: 3 parallella sessioner

•    B1: Brottslighet inom avfallsområdet – utmaningar för miljöbalkens tillsynssystem – Lina Vogel, miljöjurist, och Henrik Sandström, handläggare Naturvårdsverket
•    B2: Den finansiella sektorns hållbarhets- och miljömässiga ansvar – Kelly Chen, jur. dr i civilrätt, avdelningsledare för forskningsavdelningen för komparativ kommersiell rätt vid Stockholm Centre for Commercial Law, Juridiska institutionen, Stockholms universitet 
•    B3: Miljöansvar i gruvkonkurser – Advokat Viktor Falkenström, Advokatbolaget sjutton34 i Karlstad och Tobias Berglin, SGU

14.15-15.15

”Fokus” – panelsamtal Aula magna 

Ämne: Miljöprövningen på regional nivå – personal vid fyra miljöprövningsdelegationer ger sin bild på miljöprövningen av idag och utmaningar inför framtiden.

Deltagare: 

  • Sandra Nordlander, miljöjurist vid länsstyrelsen och miljösakkunning vid MPD/Västerbotten
  • Lars A Andersson, ordförande vid MPD/Dalarna
  • Lina Bladfors, ordförande vid MPD/Kalmar
  • Sara Lundquist, ordförande vid MPD/Skåne
     

15.15-15.45

Kaffepaus

15.45-16.45

Valbart C: 2 parallella sessioner

•    C1: Årets rättspraxis från MÖD – Anna Tiberg, hovrättsråd och vice ordförande samt hovrättsrådet Katarina Welin, båda vid Mark- och miljööverdomstolen
•    C2: Arbetet med Renmarkskommittén (N 2021:02) - Eric M Runesson, justitieråd och kommittéordförande i Renmarkskommittén

17.00-18.00 

2024 Stockholm Environmental Law Lecture: 

Betydelsen av 2023 års FN-avtal om bevarande och hållbart nyttjande av den biologiska mångfalden för stater och privata aktörer

  • Richard Barnes, professor i internationell rätt vid Lincolnuniversitetet i Storbritannien (föredraget hålls på engelska: Significance of the 2023 BBNJ Agreement for States and Private Actors)

För mer information se under fliken ”Om 2024 Stockholm Environmental Law Lecture”.
 

18.00-19.30

Mingel
 

 

Deltagaravgift

Deltagande på plats i Aula Magna: 5000 kr inkl. 25% moms (4000 kr exkl. moms)
Deltagaravgiften inkluderar alla föreläsningar, lunch och fika enligt programmet samt mingel.

Deltagande via videolänk: 2500 kr inkl. 25% moms (2000 kr exkl. moms)

För deltagande på plats i Aula Magna: 

Registrera dig här



För deltagande via videolänk:

Registrera dig här
 

Transport till konferenslokalen, Aula Magna


Kollektivtrafik – SL

Tunnelbana/Tunnelbanan: Universitetet (röd linje 14) mot Danderyds sjukhus/Mörby centrum.
Roslagsbanan (pendeltåg): Universitetet
Buss: 50, 540, 608 och 670

Alla tåg, inklusive interregionala tåg, pendeltåg, anländer till centralstationen. T-centralen (tunnelbana) är direkt ansluten till centralstationen. SL (Stockholms Kollektivtrafik/Storstockholms Lokaltrafik), driver alla landbaserade kollektivtrafiksystem i Stockholms stad med omgivande län. 

Det finns två typer av SL-biljetter: resekort och enkelresebiljetter. Du kan köpa resekort för 24, 72 timmar eller 7 dagar till rabatterat pris, eller ladda vilken typ av resekort som helst på ett SL-access kort. Du kan också ladda ner SL-appen, för planering, köp samt nyttjande av biljetter (QR-koder) eller blippa ditt bankkort när du går igenom en spärr.
För mer information besök;

www.sl.se


Med bil eller taxi

Universitetet ligger på Roslagsvägens östra sida, alltså på höger sida om du kommer från stan, norr om Roslagstull, norrgående riktning. Det finns parkeringsplats vid Södra huset (den stora ljusblå byggnaden).

Vi rekommenderar följande taxibolag:
Taxi Stockholm: 08-15 00 00
Taxi Kurir: 08-30 00 00 47

 

Transport till/från Arlanda

Stockholm Arlanda flygplats ligger cirka 42 kilometer norr om Stockholms centrum. Det finns flera sätt att resa till och från flygplatsen:

Taxi: till/från Stockholm, ca 730 kr beroende på taxibolag. Vi rekommenderar Taxi Stockholm och Taxi Kurir.

Arlanda Express: tåg till/från Stockholm city 

www.arlandaexpress.com

SL/SJ tåg: pendeltåg eller regionaltåg till/från Stockholm city. Om du har köpt SL biljett måste du betala en extra avgift på flygplatsen.
Flygbussarna: till/från Stockholm Cityterminal.

www.flygbussarna.se 
 

 

Hotell

Hotellet som ligger närmast Stockholms universitet är Elite Hotel Arcadia. För bokning besök www.elite.se alternativt kontakta reservation.arcadia@elite.se  

 

För frågor om evenemanget (Aktuell miljörätt 2024 och Stockholm Environmental Law Lecture), kontakta professor Jonas Ebbesson, jonas.ebbesson@juridicum.su.se, eller professor Jan Darpö, jan.darpo@jur.uu.se

För frågor om registrering, hotell m.m., kontakta Akademikonferens, aktuellmiljoratt2024@akademikonferens.se

På denna sida