Östersjöcentrum i årets Forskarhjälpen med Nobel Prize Museum

I Forskarhjälpen samarbetar Nobel Prize Museum med forskare och skolor. I år kommer de deltagande högstadieeleverna att samla in, bearbeta och analysera material inom Forskarhjälpen-projektet Tångskogsjakten.

Blåstång med flytblåsor. Foto: Lena Kautsky

I projekt Tångskogsjakten behöver forskarna Lena Kautsky och Ellen Schagerström hjälp med att samla in data för att skapa ett unikt forskningsunderlag som sträcker sig längs hela Östersjöns kust från Öresund i väst till Bottenhavet i nordost.

Uppgiften för eleverna vid de deltagande skolorna är att kartlägga den biologiska mångfalden i tångskogen och hur denna förändras utmed Östersjöns kust. Forskarna får också hjälp med att samla information om utbredningen av nya arter som kommit in i Östersjön, via till exempel båttrafik.

Kunskapen behövs för att kunna utvärdera hur de påverkar artrikedomen och sätta in rätt åtgärder för att förvalta den biologiska mångfalden. Genom Tångskogsjakten hoppas forskarna dessutom få ett bättre underlag för att förstå hur artrikedomen påverkas av ett förändrat klimat.

Tångskogsjakten blir den trettonde upplagan av Forskarhjälpen. I årets projekt kommer de deltagande skolorna att samla in data om artrikedomen i tångskogen vid två tillfällen, vår och höst. Insamlat data kommer att skapa ett unikt forskningsunderlag från hela svenska Östersjökusten.

Att delta i Forskarhjälpen ger eleverna en djupare förståelse för forskningsprocessen från start, med insamling av material och data, till mål och att kommunicera ut sina forskningsresultat. Elever och lärare blir genom Tångskogsjakten medforskare i ett högst relevant forskningsprojekt.

Mer info och anmälan hittar du på Nobelmuseets hemsida