Algforskarsommar 2021

 

Rapporter från Algforskarsommar 2021

Det är roligt med det stora intresset för #algforskarsommar och #medborgarforskning! Här nedanför samlar vi nyheter om projektet och våra egna uppdateringar: 

Inom Algforskarsommar har instruktioner till fyra olika uppgifter för att undersöka livet under ytan presenterats: skaka tångruskor för att undersöka deras djurliv, leta efter höstförökande blåstång och studera färg, blåstång i fullmånens sken - när mognar blåstången och tofslängd hos grönslick.

Stora mängder båtsnäckor och spigg

"Ruska en ruska". Foto från projektet, A-C Nyberg, Aspö, juli 2021.

En uppgift som medborgarforskarna hade under sommaren 2021 var att skaka på en tångruska och se vad som faller ut. Mönstren från forskningsprojektets bilder och rapporter tyder på att den varma sommaren gynnat båtsnäckor och att den stora mängden spigg kan ha minskat mängden av dess bytesdjur: tångmärlor och tånggråsuggor.

Spiggen flyttar till mer öppet vatten på hösten. De tångmärlor och tånggråsuggor som föds efter spiggens flytt har en bättre chans att överleva och föröka sig under nästa år jämfört med de som föds på sommaren. För att bättre förstå dessa samband krävs vidare forskningsstudier under alla årstider.

Höstförökande blåstång

Blåstång. Foto: Kristian Peters /Wikimedia Commons.

Algforskarsommar har lett ny kunskap om den höstförökande blåstångens utbredning. Resultat från projektet tyder på att det skett en spridning av höstförökande blåstång under de gångna 20 åren, både runt Öland och på fler lokaler i Stockholms skärgård. I tidigare studier har man endast funnit sommarförökande plantor vid kusterna runt öarna Öland och Gotland (Berger m.fl. 2001). Den höstförökande formen av blåstång, som förökar sig på hösten istället för runt midsommar, har funnits längs fastlandskusten från Stockholms södra skärgård ner till Blekingekusten. Den höstförökande blåstången gynnas och sprids lättare i en näringsrik miljö, då klippor och stenar har mindre påväxt av fintrådiga alger under hösten än på sommaren, vilket leder till att nya groddplantor kan etablera sig lättare (Berger m.fl. 2003).

Nu visar inlämnade rapporter och foton från Algforskarsommar att höstförökande blåstång har spritt sig till flera lokaler på Öland, där det för ca 20 år sedan enbart hittats sommarförökande plantor. Vid lokaler där höstförökande tång hittats har en grov uppskattning av fördelningen mellan höst/sommar plantor gjorts. Bland annat vid: Bläsinge (80/10) och Mörbylånga (30/70) på Ölands utsida och Stora Rör (40/60) och Borgholm, Mejeriviken (50/50) på Kalmarsundssidan. Nya rapporter har kommit in dels från Naturreservatet i Stendörren och St. Sandböte, en liten ö utanför Ornö, som är den nordligaste lokalen hittills. Under 2022 kommer vi ut med en efterlysning om vem som kan hitta höstförökande blåstång ännu längre norrut.

Blåstång i fullmånens sken

Det varmare klimatet gör att vitsippor och gullvivor startar sin blomning allt tidigare på våren. Men hur är det i Östersjöns kustvatten? Påverkas blåstångens mognadsprocess av att det blir mildare vintrar och tidigare vårar, precis som på land? Genom medborgarforskningsprojektet hjälper allmänheten forskarna med att undersöka när blåstången blir mogen och börjar släppa ut sina ägg och spermier i vattenmassan. Denna uppgift startades för sommaren 2022.

Längd och färg på grönslick

Mätningar på grönslickens färg och längden på dess tofsar gjordes i medborgarprojektet under 2021, för att att ta fram en översiktlig bild av hur näringsrikt vattnet är och hur mycket klorofyll a grönslicken innehåller.

Grönslick. Foto: W. Carter, CC0, Wikimedia Commons.

Algbältet i Östersjön: Nicklas Wijkmark/Azote
Algbältet i Östersjön: Nicklas Wijkmark/Azote.
 

Uppgifterna inom Algforskarsommar 2021

På sommaren pågår mycket forskning i Östersjöns grunda vikar. Bland annat för att ta reda på ännu mer om hur algbältet fungerar och jämföra hur det ser ut på olika platser i Sverige. I projektet Algforskarsommar finns möjlighet för allmänheten att bidra! Här hittar du de uppgifter som var aktuella sommaren 2021.

Tack alla medborgarforskare som var med under 2021! Dina svar är av stort värde för oss! 

Vilka är smådjuren som lever av tång?

Bli en riktig blåstångsexpert och undersök vilka smådjur som utnyttjar blåstången som mat eller som material för att bygga sina hus.

Uppgift 1, 2021.

 

Gå på jakt efter den ovanliga hösttången!

Lär dig att se skillnad på tång som förökar sig på sommaren och tång som förökar sig på hösten samt ta reda på när tången förökar sig hos dig.

Uppgift 2, 2021!

 

Hur grön kan grönslicksmattan bli?

Bli grönslicksproffs och lär dig hur grönslicken kan avslöja tillgången på näring.

Uppgift 3, 2021!

 

Varför just blåstång och grönslick?

De grunda bältena med fintrådiga alger och blåstång tillhör Östersjöns viktigaste miljöer.

Blåstången är Östersjöns skog och grönslicken är dess gräsmatta. I maj bildar grönslick; Cladophora glomerata, ett smalt bälte i vattenlinjen. Här hittar de små nyfödda tångmärlorna och snäckorna sin mat på sommaren och växer upp tills de är tillräckligt stora för att flytta ner i blåstången; Fucus vesiculosus. Så algbältet ger skydd och föda, och bidrar till ett rikt djurliv i grunda vikar.

 

På denna sida