Baltic Breakfast: Fiskvälfärd på julbordet

Seminarium

Datum: onsdag 18 december 2024

Tid: 08.30 – 09.15

Plats: Scandic Klara, Slöjdgatan 7 i Stockholm, samt digitalt

Fiskens väl och ve har länge diskuterats inom sportfisket, men största delen av den fisk vi äter, inklusive på julbordet, kommer antingen från yrkesfisket eller från fiskodlingar. Så hur mår den fisken egentligen (innan den hamnar på julbordet)? Hur påverkas den odlade laxen av sin uppväxtmiljö och hur upplever sillen mötet med döden på en fiskebåt?

 

 

Fiskvälfärd är ett vitt begrepp som bland annat innefattar fiskens förmåga att fysiskt och psykiskt hantera sin omgivning, där fiskhälsa är en pusselbit, men även slakt av fisk ingår.

God fiskhälsa innebär att fisken befinner sig i ett tillstånd av fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande, medan tecken på sjukdom eller skada indikerar dålig hälsa. En fisk med dålig hälsa har sannolikt också dålig välfärd, men det är möjligt att fisken har nedsatt välfärd även utan att den uppvisar några uppenbara hälsoproblem.

Precis som att reglerna för djurvälfärd skiljer sig åt mellan älg och mjölkko, så skiljer de sig också  mellan viltlevande fisk och odlad fisk. Odlad fisk har, till skillnad från vild fisk, ett ganska omfattande regelverk för att skydda den från stress och smärta under sin tid i odling och vid slakt. Sannolikt skiljer sig dock inte en odlad och en vild fisks upplevelse av fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande eller lidande. Just detta, och vilka åtgärder som kan vidtas för att öka fiskvälfärden, både i odlingar och vid fiske, ska vi få lära oss mer om under denna Baltic Breakfast.

Albin Gräns presenterar ny forskning om vildfångad fisk och Henrik
Sundh berättar om hur välfärden kan öka hos den betydligt mer beforskade odlade laxen. Varmt välkomna!

 

Medverkande

Albin Gräns, forskare vid Institutionen för tillämpad husdjursvetenskap och välfärd, Sveriges lantbruksuniveritet, SLU

Henrik Sundh, forskare vid Institutionen för biologi och miljövetenskap, Göteborgs universitet

Moderator: Ellen Bruno, omvärldsanalytiker vid Stockholms universitets
Östersjöcentrum

 

Praktisk information

Seminariet anordnas onsdag 18 december kl 8.30-9.15 på Scandic Klara, Slöjdgatan 7 i Stockholm. Vegetarisk frukost serveras från klockan 8.00.

Fysiskt deltagande kräver anmälan.

Anmälan för fysiskt deltagande

Seminariet sänds också digitalt på denna sida och på su.se/ostersjocentrum/balticbreakfast. För att se livesändningen krävs ingen anmälan. Sändningen går också att se i efterhand.

Ställ gärna frågor till forskarna på slido (#22102) eller genom att maila oss på ostersjocentrum@su.se.

Om Baltic Breakfast

Baltic Breakfast är en serie korta frukostseminarier som Stockholms universitets Östersjöcentrum ordnar. De syftar till att presentera den senaste kunskapen rörande centrala miljöfrågor för Östersjön. Frukostseminarierna vänder sig till samhällets olika aktörer som verkar för en hållbar utveckling i Östersjöregionen. Klicka här för att skriva upp dig på vår inbjudningslista och få information om kommande seminarier.