Om tång som material på Konstfacks vårutställning

Evenemang

Startdatum: torsdag 25 maj 2023

Tid: 11.28

Slutdatum: fredag 26 maj 2023

Tid: 18.00

Plats: LM Ericssons väg 14

På Konstfacks vårutställning kan du just nu se en bordsservis gjord av alger på vilken det serveras maträtter tillagade av olika tångarter.

Servering med tång-tång, tillverkad av Louisa Juvall Molin. Kan ses på Konstfacks vårutställning t o m 26 maj 2023. Foto: Lena Kautsky

Louisa Juvall Molins projekt heter ”Plating the Baltic Sea” och finns utställt med årets studenter i Mastersprogram individuell studieplan i design, på Konstfacks vårutställning, LM Ericssons väg 14 vid Telefonplan. Verket är gjort i samarbete med det åländska företaget Under ytan, som odlar och serverar mat av tång. Inför sitt masterprojekt samtalade Louisa Juvall Molin, skaparen av design-verket, med professor emeritus Lena Kautsky, som leder forskningsprojektet Algforskarsommar.

I den stora hallen kunde jag på långt håll se torkade små tångplantor hängandes från taket ovanför ett vackert dukat bord med flera blekblå pallar. De bjöd in besökaren att sätta sig till bords för ett givande samtal om Östersjön och allt vad som finns där,

skriver Lena Kautsky i Tångbloggen.

Utforskar tång som material

Ett papper gjort på algerna grönslick och ullsläke, tillverkat av Lena Kautsky.

Hur tång kan omvandlas till material, och hur den kan både ätas, komposteras och återvinnas, undersöks av Louisa Juvall Molin. Vid det dukade bordet serveras tång på fat av tång, med en tång-tång. Ett papper av grönslick visas också upp, liksom information om hur man kan odla alger.

Plating the Baltic Sea på Konstfacks vårutställning

Mer om utställningen kan du läsa i reportage på Tångbloggen