Bo Gustafsson tar plats i vattendelegationen för Norra Östersjön

Forskaren Bo Gustafsson, chef för Baltic Nest Institute vid Stockholms universitet, är en av de nya ledamöterna i vattendelegationen för Norra Östersjöns vattendistrikt. – Ett spännande och hedrande uppdrag, säger Bo Gustafsson.

Bo Gustafsson, Stockholms universitets Östersjöcentrum. Foto: Björn Dalin

De fem svenska vattendelegationerna är beslutande organ för de respektive vattendistrikten, och deras uppgift är att fastställa vilka miljökvalitetsnormer, åtgärdsprogram och förvaltningsplaner som ska gälla i distriktet, så att lagstiftningen följs och Sverige lever upp till bestämmelserna i EU:s vattendirektiv. 

Vattendelegationerna leds av landshövdingen i det län i distriktet som är vattenmyndighet och består av sakkunniga ledamöter, däribland forskare, som utses av regeringen för en mandatperiod om tre år. En av ledamöterna för perioden 2023-2025 är Bo Gustafsson, oceanograf och forskare vid Stockholms universitets Östersjöcentrum.

 – Jag har forskat om Östersjön, särskilt om frågor som rör näringstillförsel och övergödning i mer än 20 år, och hoppas att denna erfarenhet bidrar till delegationens arbete, säger han.

Bo Gustafsson leder modelleringsgruppen Baltic Nest Institute, vars beräkningar ligger till grund för delar av Helcoms Baltic Sea Action Plan, BSAP och bidrar sedan lång tid till Helcoms arbete.

 – Jag ser fram emot att nu arbeta med att implementera de internationella överenskommelserna i praktiken. Jag tror att min forskarbakgrund är till fördel när det gäller att granska de underlag som ligger till grund för vattendelegationens beslut, säger Bo Gustafsson.

Läs mer om Norra Östersjöns vattendelegation här

Läs mer om hur övergödning kvantifieras i Baltic Sea Action Plan

Testfilm (17244 Kb)