En välkommen uppdatering av avloppsvattendirektivet

Forskare vid Institutionen för miljövetenskap vid Stockholms universitet och Östersjöcentrum välkomnar Europeiska kommissionens förslag till ett uppdaterat direktiv om rening av avloppsvatten från tätbebyggelse. Vi välkomnar särskilt att det uppdaterade direktivet tar upp behandling av kemikalier och betonar avloppsreningens roll för att nå målen i ramdirektivet för vatten och dess dotterdirektiv.

Vi välkomnar också att man i förslaget lägger ansvar och kostnader för behandling av kemikalier på tillverkare och importörer av läkemedel och produkter för personlig vård – i linje med principen om att förorenaren ska betala. Vi skulle dock vilja se att det utvidgade producentansvaret omfattar fler sektorer som bidrar till att kemikalier hamnar i avloppsvatten från städerna – textilier, hushållsprodukter osv. Detta skulle skapa incitament för att fasa ut skadliga ämnen redan på producentnivå. I detta avseende vill vi betona att man först och främst behöver arbeta uppströms, för att hindra att skadliga kemikalier tillåts komma in i samhället och nå våra sjöar och hav.

Även om förslaget till direktiv kräver övervakning av vissa kemikalier, inklusive mikroplaster, saknar vi kravet på en allmän screening. En sådan skulle behövas i syfte att förbättra vår förståelse vad som händer med de kemikalier som används i hushållen när de passerar avloppsreningsverken och identifiera nya potentiella marina miljögifter.

När det gäller övergödning, som är ett stort problem i Östersjön och många angränsande vatten, stöder vi en utvidgning av direktivet till att omfatta tätorter mellan 1 000 och 2 000 "personekvivalenter", med strängare gränsvärden för behandling av kväve och fosfor.

För mer information, se vår policy brief om vad forskare vid Stockholms universitet skulle vilja se i ett uppdaterat direktiv om rening av avloppsvatten från tätbebyggelse:

Call for better management of micropollutants in wastewater