Forskare uppmanar EU att stärka skyddet mot cocktaileffekten
Under ledning av forskare från Stockholms universitet har en grupp europeiska forskare tillsammans skickat ett öppet brev till EU-kommissionen. De menar att riskerna med kemikalieblandningar systematiskt underskattas, och uppmanar till åtgärder i den kommande revideringen av REACH – EU:s viktigaste förordning för kemikalier.
Risker med kemikalieblandningar. Illustration: Robert Kautsky, Azote
Det är forskarna Christina Rudén och Marlene Ågerstrand från institutionen för miljövetenskap som tagit initiativ till brevet till EU. Där skriver forskarna:
” Baserat på vårt vetenskapliga arbete och vår långvariga expertis inom riskbedömning och riskhantering för kemiska ämnen är vi mycket oroade över att den kommande revideringen av Reach kanske inte tar hänsyn till de betydande risker som kemiska blandningar utgör för ekosystem, biologisk mångfald och människors hälsa.”
Riskerna behöver hanteras
Det finns flera hundratusen olika slags kemikalier i bruk, och riskerna bedöms för ett ämne i taget.
Christina Rudén. Fhoto: Rickard Kihlström
– Även om riskbedömningen för varje enskild kemikalie och varje enskild användning visar att just detta är okej, så kan blandningseffekten fortfarande vara ett problem. Det är det vi oroar oss för, säger Christina Rudén i en intervju i Dagens eko.
Vetenskapen är tydlig; även om varje förening finns i nivåer som anses säkra på egen hand, kommer de kombinerade effekterna av ett stort antal kemikalier att utgöra en risk för ekosystem, biologisk mångfald och människors hälsa.
Det är denna risk som forskarna uppmanar EU-kommissionen att hantera genom införandet av en säkerhetsfaktor – Mixture Assessment Factor – i Reach-förordningen, som en pragmatisk och genomförbar åtgärd som inte i onödan skulle öka den reglerande bördan för industri och tillsynsmyndigheter.
De uppmanar kommissionen att fullfölja sitt ursprungliga mål: ”Den planerade revideringen av Reach ger en unik möjlighet att implementera ett lämpligt regleringsverktyg för att skydda människors och miljöns hälsa i form av blandningsbedömningsfaktorn.”
Baltic Sea Fellows är en strategisk forskningssatsning på ett nätverk av unga Östersjöforskare inom flera discipliner. Deras projekt sträcker sig från ren grundforskning till att ta fram kunskap som kan användas som beslutsstöd i Östersjöförvaltning och miljölagstiftning.