Klimat- och miljöministern ställer sig bakom forskarnas krav

I en namninsamling som koordinerats av Marlene Ågerstrand, forskare inom exotoxikologi och Baltic Sea Fellow, kräver över hundra forskare från hela Sverige att klimat- och miljöminister Annika Strandhäll verkar för att inrätta en internationell miljögiftspanel. Nu har ministern svarat att hon ska ta med sig frågan till FN:s miljöförsamlings möte.

Namninsamlingen, som uppmanade Sveriges regering att stödja förslaget till resolution om att inrätta en internationell miljögiftspanel, skickades den 10 januari 2022 till klimat- och miljöminister Annika Strandhäll. Brevet samlade underskrifter från 110 forskare inom kemi och miljö, från 12 svenska universitet.

Den 12 januari gick Annika Strandhäll ut på sociala medier med beskedet att hon ska verka för inrättandet av en internationell miljögiftspanel, och ta med sig frågan till FN:s miljöförsamlings möte.

Mitt svar är glasklart: det gör jag med glädje.

Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll.

En vetenskapligt samordnad panel har varit av stor betydelse för områdena klimat och biodiversitet, men saknas på kemikalie- och avfallsområdet, skriver klimat- och miljöministern i sitt Facebook-inlägg.

Läs hela inlägget med Annika Strandhälls svar

Av betydelse för havsmiljöer

Marlene Ågerstrand, Baltic Sea Fellow och forskare inom exotoxikologi vid Institutionen för miljövetenskap, sitter i styrelsen för IPCP och koordinerade namninsamlingen. Foto: Tomas Ärlemo.

En uppdaterad kemikalielagstiftning och globala överenskommelser som baseras på den senaste forskningen och kan uppdateras snabbt är av stor vikt för att skydda djur, natur och människor. Att kunna fatta beslut och agera mot farliga ämnen får också en särskild betydelse för havsmiljön.

Marlene Ågerstrand, som koordinerat namninsamlingen, är forskare inom exotoxikologi vid Stockholms universitet och sitter i styrelsen för International Panel on Chemical Pollution (IPCP). Hon är också en av forskarna inom forskningsprojektet "Kommer europeisk vattenlagstiftning leda till bättre vattenkvalitet?", som analyserar aktuella indikatorer och åtgärder för att minska kemiska föroreningar i vattenmiljöer.

Marlene Ågerstrand förklarar att internationella överenskommelser är viktiga då nationella beslut eller beslut på EU-nivå inte är tillräckliga för att förhindra spridning av farliga kemikalier.

Hur påverkar internationella överenskommelser Östersjön?

– Östersjön blir ett tydligt exempel då den omgärdas av länder med olika lagstiftning och olika ambitionsnivå när det gäller hanteringen av farliga kemikalier.

Hur blir det om internationella överenskommelser saknas?

– Om bara Sverige minskar användningen av en kemikalie men andra länder väljer att fortsätta användningen, så får det begränsad effekt på Östersjöns ekosystem.

Läs mer om namninsamlingen

Läs mer om Marlene Ågerstrands forskning

Mer om Baltic Sea Fellows

Baltic Sea Fellows är ett nätverk av unga Östersjöforskare inom flera olika discipliner. Det marina kollegiet finansieras främst av Stockholms universitets strategiska forskningsmedel (SFO) för Östersjöforskning och koordineras av Stockholms universitets Östersjöcentrum. Genom att samla unga forskare inom flera discipliner ska miljöforskningen kring Östersjöfrågor stärkas brett vid Stockholms universitet.

Forskargruppen består idag av lektorer, biträdande lektorer och postdoktorer vid sex olika institutioner och studerar allt ifrån Östersjöns biogeokemiska förutsättningar, cirkulation, ekosystem- och födovävsförändringar över lång tid, till hur mänskliga aktiviteter på land påverkar havet.

Inom forskargruppen ingår även forskning om vilka styrmedel och lagstiftning som reglerar havsförvaltningen – bland annat när det gäller marina skyddade områden, fiske och föroreningar.

Mer om International Panel on Chemical Pollution

International Panel on Chemical Pollution (IPCP) är ett internationellt nätverk av forskare som arbetar för inrättandet av en internationell panel kring miljögifter. IPCP startades 2008 och har som syfte att minska avståndet mellan vetenskap och beslutsfattande genom att bidra med expertis i olika frågeställningar, till exempel genom att skriva rapporter och att utbilda.

IPCP eftersträvar ett nära samarbete mellan forskning och beslutsfattare, som ska fungera på liknande sätt som inom FN:s klimatpanel IPCC och organisationen IPBES, som arbetar med biodiversitet. Ett sådant samarbete behövs enligt IPCP för att beslut ska vara tillförlitliga och relevanta.

En internationell panel kring miljögifter ska vara ett steg för att på vetenskaplig grund arbeta för att skydda miljö och människors hälsa. IPCP hoppas att en resolution om instiftandet av en miljögiftspanel ska antas då FN:s miljöförsamling möts i Nairobi den 28 februari till 2 mars i år.