Nytt forskningsprojekt samlar in lokal kunskap om havet

I det nya forskningsprojektet "Pilot Stockholms skärgård – Regional ekosystembaserad havsförvaltning" arbetar skärgårdskommuner och forskare tillsammans med engagerade och involverade aktörer från ideella organisationer, fiskeförvaltning och fiskare. Projektet samordnas av Länsstyrelsen i Stockholms län.

Kollage från Aktörsforum "Pilot Stockholms skärgård – Regional ekosystembaserad havsförvaltning". Foto: Annika Källvik.

Projektet ska samla både den kunskap som finns inom forskningen och den kunskap som finns lokalt, till exempel hos de som själva är ute och fiskar. Sådan viktig ekologisk kunskap har kanske inte traditionellt vägts in i förvaltningen.

– Tillsammans ska vi, intressenter och forskare, bilda en konceptuell modell som vi sen kan använda för att sätta upp mål för hur ekosystembaserad fiskeförvaltning ska gå till, förklarar forskaren Sofia Wikström, marinekolog vid Östersjöcentrum och den som är projektansvarig från Stockholms universitet.

Inom ramen för forskningsprojektet "Pilot Stockholms skärgård – Regional ekosystembaserad havsförvaltning" hölls den 8 september ett aktörsforum med ett 30-40-tal deltagare som alla medverkar i projektet. I videon från aktörsforumet intervjuas aktörer från ideella organisationer, forskare, såväl som fiskare och representanter för förvaltning.