Svealands kustvattenvårdsförbund

Vi utför miljöanalys åt Svealands kustvattenvårdsförbund och producerar en årlig rapport om miljötillståndet längs hela Svealandskusten där även relevanta forskningsresultat presenteras. Vi har också tagit fram en webbsida som presenterar alla resultaten från miljöövervakningen.

Svealands kustvattenvårdsförbund är en ideell organisation som arbetar med kustvattenfrågor i regionen. Bland förbundets medlemmar finns kommuner, länsstyrelser, regioner samt ett antal företag. 

Förbundets miljöanalysfunktion finns vid Stockholms universitet och består av forskare och kommunikatörer från Östersjöcentrum och Institutionen för ekologi, miljö och botanik.

 

Samarbete som gynnar båda parter

Miljöanalysfunktionen ger förbundets verksamhet en viktig närhet till aktuell forskning, samtidigt som Östersjöcentrums nätverk till viktiga aktörer i regionen stärks.

I förbundets årliga verksamhet ingår en omfattande provtagning och bedömning av vattenkvaliteten längs Svealandskusten som utförs av miljöanalysfunktionen. Denna övervakning är helt samordnad, både vad gäller metodik och analyskvalitet, med den nationella miljöövervakningen.

Svealandskusten.se - presenterar resultaten från denna verksamhet. Närmare 200 fjärdar längs hela Svealandskusten undersöks årligen sedan 2001. Här visas resultaten för varje fjärd tillsammans med korta förklaringar av variablerna.

Förbundet arbetar också för samordning mellan den egna övervakningen och olika recipientkontrollprogram i regionen. Det leder till mer kostnadseffektiva program samt att mer data i regionen är jämförbara och kan utvärderas tillsammans. Förbundet har även tagit fram en rekommendation om vilka kvalitetskrav man bör ställa vid en upphandling av vattenanalyser.

För renare vatten längs Svealands kust!

 

Årlig rapport om miljötillståndet

Miljöanalysfunktionen har i uppdrag från förbundet att årligen producera en rapport om miljötillståndet i de kustvatten som sträcker sig från Dalälvens mynning i norr till Bråviken i söder.

Rapporten produceras av redaktörer på Östersjöcentrum och redovisar de senaste resultaten från de undersökningar som görs i Svealands kustvattenvårdsförbunds regi, tillsammans med relevanta artiklar från forskningsprojekt och från andra aktörer i regionen.

Svealandskusten 2024: Fortsatt höga fosforhalter längs Svealands kust orsakar algblomningar och grumligt vatten, och gör det svårt att uppnå målet med god ekologisk status. Lokala åtgärder räcker inte till för att åtgärda alla problem, utan storskaliga förbättringar av hela Östersjön behövs.

Svealandskusten 2023Vattnet i framför allt Stockholms mellanskärgård blir allt klarare, med rekord på sju meters siktdjup i somras. Allt mindre näring verkar nå fjärdarna i den här delen av skärgården sommartid. I många andra delar av kusten är trenden tyvärr den motsatta, med ett mer näringsrikt och grumligt vatten.

Svealandskusten 2022: Fjolårets kraftiga regn i maj och rekordvärme i juni märktes tydligt i undersökningarna av miljötillståndet längs kusten. Vattentemperaturen i juli var hög ner till ovanligt stora djup, vilket bidrog till en kraftig skiktning av vattenmassan och låga syrehalter på många håll.

Läs rapporterna hos Svealands kustvattenvårdsförbund

 

 

Kontakt

Kontaktuppgifter
Svealands Kustvattenvårdsförbund

Box 38145
100 64 Stockholm

Förbundssekreterare Ingela Bäckström
Tel. 076-502 2102
e-post: ingela.backstrom@storsthlm.se
www.skvvf.se

Östersjöcentrum
Tina Elfwing, tina.elfwing@su.se
Annika Tidlund, annika.tidlund@su.se

Institutionen för ekologi, miljö och botanik
Jakob Walve
Telefon: 073-270 2963
E-post: jakob.walve@su.se
www.su.se/deep

På denna sida