Synpunkter på EU-kommissionens konsultation om färdplan för Blue bioeconomy – towards a strong and s

11 januari 2021

Detta svar avser EU-kommissionens konsultation, inklusive färdplanen: Blue bioeconomy – towards a strong and sustainable EU algae sector.

 

Stockholms universitets Östersjöcentrum anser att man i diskussioner om algodling måste beakta följande:

  • I Östersjön innanför Öresund och de danska sunden, är förutsättningen för algodling tyvärr betydligt sämre än i många andra europeiska havsområden p g a den låga salthalten. På längre sikt kan det kanske bli aktuellt med algproduktion även i Östersjön om forskning och utveckling hittar metoder för lämpliga arter som går att använda, beroende på syftet med odlingen (biogas/foder/proteinutvinning). Det som finns idag i/nära Östersjön i större skala är i stor utsträckning odlingar på land, t ex i Simrishamn.
     
  • Följaktligen är möjligheterna för den närmaste tiden till lönsam storskalig algodling i Östersjön mycket små. Omfattande forskning och utvecklingsarbete krävs för att produktionen ska bli något som fungerar och är ekonomiskt lönsam. Några av utmaningarna rör begränsande miljöfaktorer och platsbrist i många områden.
     
  • Vid all planering och utvecklingsarbete av algodling, även i områden med goda förutsättningar, är det viktigt att beakta möjliga konflikter med annat användande av havet. Tillståndsprocessen för att bedriva vattenbruk i Sverige idag behöver ses över för att ge en rättvisare prövning av bland annat algodlingar.
På denna sida