E-böcker och e-artiklar

Du har tillgång till e-böcker, e-artiklar och andra typer av digitalt material via biblioteket.

Som anställd eller student vid SU får du tillgång till materialet genom att logga in med ditt universitetskonto. Övriga användare har tillgång till vårt digitala material på plats i biblioteket genom att logga in på universitetets nätverk.

Biblioteket sluter avtal med många leverantörer av e-böcker, e-tidskrifter och databaser. Med några få undantag är e-resurserna tillgängliga inom hela Stockholms universitets nätverk och med distansåtkomst för studenter och medarbetare. Övriga besökare har tillgång på plats i biblioteket.

Hur du som student, forskare eller annan besökare i biblioteket får använda innehållet regleras genom avtal med respektive leverantör. Användningsvillkoren kan alltså variera beroende på leverantör, men generellt har du rätt att använda bibliotekets e-resurser för eget bruk, i studie- och forskningssyfte.
Du får:

  • Skriva ut och kopiera enstaka artiklar, kapitel eller kortare avsnitt.
  • Ladda ner enstaka artiklar, kapitel eller kortare avsnitt.
  • Skicka enstaka artiklar, kapitel eller kortare avsnitt till dig själv.

Du får ofta:

  • Som lärare använda enstaka artiklar, kapitel eller kortare avsnitt i kurskompendier. Det är också tillåtet att lägga upp dessa fulltexter på lärplattformen Athena.
  • Som lärare använda enstaka artiklar, kapitel eller kortare avsnitt i kurskompendier (tryckta eller elektroniska)
  • Som forskare, i vetenskapligt syfte, dela med dig av enstaka artiklar, kapitel eller kortare avsnitt till kollegor vid andra institutioner så kallad vidarebefordran eller ”scholarly sharing”.

För att se vad som gäller för en specifik databas/plattform, se informationen i Databaser A-Ö.
 
Du får inte:

  • Skriva ut eller ladda ner hela tidskriftsnummer eller böcker.
  • Systematiskt ladda ner eller skriva ut stora mängder material.
  • Lägga upp eller sprida upphovsrättsskyddat material.
  • Sälja eller vidaredistribuera material. Det är aldrig tillåtet att använda materialet i kommersiella syften.
  • Genomföra text och data mining. Kontakta biblioteket om du är intresserad av text och data mining i en specifik databas.

 

För att kunna få länkar till de fulltexter som Stockholms universitetsbibliotek har tillgång till via Google Scholar behöver du aktivera bibliotekslänkar i Google Scholar. För att aktivera Stockholms Universitetsbiblioteks länk:

  • Gå in i Google Scholar.
  • Gå till Inställningar och Bibliotekslänkar under menyn längst upp till vänster.
  • Sök efter Stockholm University Library. Klicka i rutan vid "Stockholm University Library - SU Full Text".
  • Spara inställningen.

SU Full Text-länkar visas nu vid alla de artiklar som du har åtkomst till som SU-användare.
Går du till Google Scholar via bibliotekets sida får du dessa länkar utan att ha gjort inställningen.

 

Läs och ladda ner e-böcker

Du hittar e-böcker på flera ställen på bibliotekets webbplats. Du hittar dem via sökrutan på startsidan, under E-böcker A-Ö samt i vissa databaser.

Du kan söka efter e-böcker via E-böcker A-Ö. Här söker du på bokens titel eller ISBN-nummer. Du kan också söka baserat på leverantör.

E-böcker A-Ö

Via sökrutan på bibliotekets startsida kan du söka efter både tryckta böcker och e-böcker. I resultatlistan i Libris är e-böcker märkta med ikonen ”E-bok”.

Så här du gör du för att hitta en e-bok i fulltext i Libris

Du kan också hitta e-böcker via vissa databaser. Du hittar alla bibliotekets databaser under Databaser A-Ö.

Databaser A-Ö

De flesta e-böcker fungerar utmärkt att enbart läsa online i webbläsaren. Användningsvillkoren för utskrift, nedladdning, format och antal samtidiga användare kan variera från bok till bok. Det beror på vilket förlag som gett ut boken och på vilken e-boksplattform den finns. Vad som gäller för en specifik bok får du veta i gränssnittet när du använder boken eller i plattformens hjälptext.

Genom att skapa ett personligt konto på e-boksplattformen kan du till exempel spara boken i din egen elektroniska bokhylla och jobba med texten. På vissa plattformar måste du även skapa ett personligt konto om du vill kunna ladda ner e-boken.

Det går bra att läsa e-böckerna enbart online, men om du vill kan du även ladda ner och spara dem i din dator. På vissa e-boksplattformar är böckerna försedda med copyrightskydd, så kallat Digital Rights Management, DRM). Det innebär att förlagen använder olika tekniker för att kontrollera spridning och användning av innehållet.

Om du vill ladda ner DRM-skyddade böcker för att sen kunna läsa när du inte är uppkopplad måste du ladda ner och spara e-boken i din dator, sedan öppna e-boken i Adobe Digital Editions.

  • Ladda ner Adobe Digital Editions till din dator, läs- eller surfplatta eller till din mobil. Adobe Digital Editions kan laddas ner i App Store och i Google play och är gratis.
  • Aktivera ditt Adobe- ID i det program eller den app du vill använda för att läsa böckerna. Detta behöver du bara göra första gången.

För att kunna ladda ner en DRM-skyddad bok från plattformen behöver du skapa ett personligt konto på den e-boksplattform där e-boken finns, EBSCOHost eller Ebook Central. Du behöver också ha ett universitetskonto som visar att du är behörig att läsa e-böckerna medan det personliga kontot behövs för att DRM- skyddet ska fungera.

Om du har frågor om e-böckerna är du välkommen att kontakta media.sub@su.se.

 

Läs och ladda ner e-artiklar

Du kan söka efter e-artiklar på flera ställen på bibliotekets webbplats. Du hittar dem via sökrutan på startsidan, under E-tidskrifter A-Ö samt via olika databaser.

Bibliotekets artikelsök (EBSCO Discovery) är ett sökverktyg där du kan söka efter vetenskapliga artiklar i en stor mängd databaser samtidigt. Här finns även e-böcker, rapporter, videor och annat. Du hittar till söktjänsten på bibliotekets startsida genom att välja fliken Artiklar ovanför sökrutan.

I filmen Bibliotekets artikelsök - En kort introduktion visas hur du kan söka efter artiklar i söktjänsten. Filmens längd är 3:37 minuter.

 

 

Läs mer om bibliotekets söktjänst för artiklar

Du kan söka efter artiklar direkt i en tidskrift via E-tidskrifter A-Ö. Här söker du på tidskriftens titel eller ISSN-nummer. Du kan också söka efter tidskrifter baserat på ämnesområde eller leverantör.

E-tidskrifter A-Ö

Du kan också söka efter artiklar direkt i olika databaser. Du hittar alla bibliotekets databaser under Databaser A-Ö.

Databaser A-Ö

Många artiklar finns att beställa via tjänsten Get It Now.
Möjligheten att beställa via Get It Now visas när du söker artiklar i bibliotekets sökruta på startsidan eller i andra artikeldatabaser med funktionen ”SU Full Text”.

Sök artiklar i bibliotekets sökruta

Artikeln levereras direkt till din e-postadress inom åtta timmar. En e-postadress inom domän su.se krävs.
Hittar du inte din artikel via Get It Now, kan du beställa den som  inköp eller som lån från annat bibliotek.

 

Distansåtkomst

Studenter och anställda vid Stockholms universitet har tillgång till bibliotekets digitala material på distans genom att vara inloggade med sitt universitetskonto. Övriga har tillgång till materialet på plats i biblioteket genom att logga in på SU:s nätverk med en engångskod som finns tillgänglig i biblioteket.

För att distansåtkomst ska fungera på din dator eller mobilenhet bör dessa följande krav vara uppfyllda:

  • Webbläsaren måste acceptera cookies
  • Webbläsaren måste acceptera javascript   

Vi rekommenderar att du stänger av popup-blockering i din webbläsare eller åtminstone tillåter popup-fönster från ezp.sub.su.se.

 

Genom att använda LibKey Nomad kan du spara ner en artikel som pdf direkt till din dator, utan att först söka på Stockholms universitetsbiblioteks webbplats. Tillägget kan användas även om du inte är på Campus eller inloggad.

Gör så här för att ladda ner programmet till din webbläsare:

  • Gå till Libkeynomad.com 
  • Välj vilken webbläsare du vill använda LibKey Nomad på och följ instruktionerna
  • Välj Stockholm University i rullgardinsmenyn

När du har laddat hem tillägget och vill spara ner en artikel som pdf till din dator, klickar du på rutan med Download pdf LibKey Nomad i din webbläsare.
För att detta ska fungera behöver artikeln ha ett DOI-nummer (Digital Object Identifier), ett tidsbeständigt identifieringsnummer som ges till elektroniska dokument.

Du kommer att få följande versioner av åtkomst:

  • Download pdf: En artikel biblioteket prenumererar på eller en Open Access-tidskrift.
  • Article Link: En artikel biblioteket prenumererar på eller en Open Access-tidskrift med länk direkt till artikelsidan.
  • Manuscript pdf & Manuscript Link: En tidig version av artikeln som är gratis online. Denna version är inte nödvändigtvis slutversionen.

LibKey Nomad

En instruktionsfilm från LibKey

Guide till LibKey Nomad

 

 

Kontakt

Kontakta biblioteket
På denna sida