SU inleder förlagssamarbete med norska universitet

Ett nordiskt samarbete för öppen publicering har inletts mellan Stockholms universitet och Norges arktiska universitet i Tromsø (UiT) och Norges teknisk-naturvetenskapliga universitet i Trondheim (NTNU).

Representanter från de tre lärosätena på Frescati campus.
Sigurd Eriksson, biblioteksdirektör, NTNU, Annika Ullman, ordförande i SUP:s förlagskommitté, Johanna Raade, biblioteksdirektör på Norges arktiska universitetsbibliotek i Tromsø, och Wilhelm Widmark, överbibliotekarie på Stockholms universitetsbibliotek. Foto: Cecilia Burman

Samarbetet med UiT och NTNU innebär att de norska lärosätena bjuds in att starta egna redaktionsråd för bokserier samt skicka in förslag på tidskrifter för publicering hos Stockholm University Press (SUP), Stockholms universitets egna förlag som etablerades 2015 och som publicerar allt med öppen tillgång.

– Det är viktigt att akademien börjar ta tillbaka ägandeskapet av den vetenskapliga publiceringen och ett stärkt samarbete kring SUP skapar bättre förutsättningar för det, säger Wilhelm Widmark, överbibliotekarie på Stockholms universitetsbibliotek.

– Även om SUP redan nu ger ut böcker på olika språk, däribland svenska, norska, franska, och engelska, så innebär samarbetet att det finns möjlighet att hitta fler forskare som kan granska på de aktuella språken. Med större nätverk av forskare kan redaktionsrådet lättare hitta granskare som inte har någon koppling till författaren, säger Sofie Wennström, förlagsredaktör på Stockholm University Press.  

Det vi har gemensamt är att vi vill ligga i framkant vad det gäller öppen vetenskap och öppen tillgång. 

Nytt samarbete mellan SU, NTNU och UiT

Initialt sker samarbetet inom den organisation som Stockholm University Press byggt upp, men UiT och NTNU bjuds in att bilda egna redaktionsråd och att delta regelbundet i avstämning om förlagets verksamhet. Avtalet som ligger till grund för samarbetet har undertecknats av lärosätenas prorektorer. Om ett år ska samarbetet utvärderas och då tas en diskussion om eventuell fördjupning av samarbetet och vilka förändringar som då kan komma att behövas.  

Läs mer om NTNU

Läs mer om UiT

 

”Ett starkt alternativ för forskare”

Johanna Raade. Foto: Cecilia Burman

Representanter för UiT och NTNU var nyligen i Stockholm och deltog i en workshop med förlagsredaktörerna om samarbetet och dess former, däribland Johanne Raade som är biblioteksdirektör på Norges arktiska universitetsbibliotek i Tromsø. Hon beskriver samarbetet som ”ett forskardrivet icke-kommersiellt initiativ för öppen publicering”. 

Vad betyder det här för er, som inte redan driver förlagsverksamhet i egen regi?

– Det betyder väldigt mycket. I Norden finns många små språk som behöver få leva även som akademiska språk, men hade alla lärosäten egna förlag blir det för småskaligt. Tillsammans kan vi skapa ett starkt alternativ för forskare som vill publicera sig öppet tillgängligt, säger Johanne Raade. 

Sigurd Eriksson. Foto: Cecilia Burman

Inte heller på Norges teknisk-naturvetenskapliga universitet i Trondheim finns någon etablerad förlagsverksamhet, men biblioteket erbjuder en öppen plattform för tidskrifter i mindre skala. 

– Det här är en möjlighet för oss att kunna erbjuda mer professionella tjänster än de vi har i dag, säger Sigurd Eriksson, biblioteksdirektör, NTNU. 

Han ser fram emot att lära sig mer om förlagsverksamhet genom ”learning by doing”. Och han tror att lärosätenas olikheter är en fördel eftersom det möjliggör en bred utgivning från många olika forskningsfält.

– Det vi har gemensamt är att vi vill ligga i framkant vad det gäller öppen vetenskap och öppen tillgång. Sedan är vi väldigt olika vad gäller lärosätenas ämnesinriktningar men det är styrkan i samarbetet, säger Sigurd Eriksson.

Open access-förlag sedan 2015

Stockholm University Press är ett forskarstyrt förlag som ger ut sakkunniggranskade böcker och tidskrifter öppet tillgängliga, vilket innebär att de finns att få tag på i digitalt format gratis. Förlagets sakkunniggranskning följer internationella riktlinjer och ger en kvalitetsstämpel till forskningen. 

Att förlaget är forskarstyrt innebär att forskare från Stockholms universitet och andra lärosäten organiseras i redaktionsråd som ansvarar för bokserier och tidskrifter. De ansvarar för granskningens och publikationens vetenskapliga kvalitet. Alla beslut om publicering tas av förlagskommittén som består av forskare från alla fyra fakulteter vid Stockholms universitet.

Stockholm University Press

Öppen vetenskap i fokus när förlaget firade

Text och foto: Cecilia Burman