Podd #38 Special: Öppen tillgång för global rättvisa

Med anledning av Open Access Week intervjuar vi Paula Uimonen, professor i socialantropologi på Stockholms universitet, om hur hon ser på öppen tillgång utifrån ett rättviseperspektiv.

När det här avsnittet släpps pågår internationella Open Access-veckan, som en gång om året går av stapeln världen över för att uppmärksamma frågan om öppen tillgång till vetenskapliga publikationer. Det här avsnittet av Bakom bokhyllan är därför ett specialavsnitt, där vi intervjuar Paula Uimonen, professor i socialantropologi på Stockholms universitet.

Årets tema för Open Access Week är “It Matters How We Open Knowledge: Building Structural Equity”, och handlar alltså om open access utifrån en rättviseaspekt. Temat går i linje med de rekommendationer som UNESCO släppte nyligen kring öppen vetenskap, där öppen tillgång är en avgörande faktor.

När Paula Uimonen för några år sedan gav ut en monografi baserad på forskning på en konsthögskola i Tanzania var boken inte tillgänglig i landet där hon gjort sin forskning.

– För mig känns det etiskt fel att jag sitter här i Stockholm och skriver en bok om ett land där man inte ens kan få tag på min bok. 

– Där ser jag att open access är helt avgörande för att forskare i globala syd ska kunna ta del av den globala kunskapsproduktionen och även bidra till den, säger Paula Uimonen.

Lyssna på avsnittet för att höra hela intervjun.

 

Här finns en textad version av avsnittet:

Podden Bakom bokhyllan #38 Special: Öppen tillgång för global rättvisa (557 Kb)

Xylo-Ziko – Unguja (CC-BY-NC)
Audiobinger – I Used To Love Hip-Hop (CC-BY-NC)

All musik i avsnittet är licensierad under Creative Commons. 
Signaturen vi använder i Bakom Bokhyllan är hämtad ur stycket Die Zeit-Ung, komponerad av tonsättaren Stefan Levin.
 

 

Kontakt

Har du idéer på teman för podden eller vill medverka själv?
Hör av dig till oss!

Podden Bakom bokhyllan
På denna sida