Institutionen för svenska och flerspråkighet

 1. Du är här:
 2. Start
 3. Institutionen för svenska och flerspråkighet
  Omslag avhandling grön olivkvist

  Disputation 28/2. Elin Svahn: The Dynamics of Extratextual Translatorship in Contemporary Sweden

  Elin Svahn försvarar sin doktorsavhandling i översättningsvetenskap: The Dynamics of Extratextual Translatorship in Contemporary Sweden. A Mixed Methods Approach. Disputationen hålls på engelska, är öppen för allmänheten och det är fri entré. Av hänsyn till deltagare med astma ombeds alla att undvika parfym och after shave vid disputationen.

  Elin Svahn. Foto: privat

  Tre frågor till Elin Svahn – först med att disputera i översättningsvetenskap i Sverige

  Elin Svahn är först i Sverige med att disputera i översättningsvetenskap. Hon arbetar med översättningssociologi och har skrivit en avhandling som handlar om översättare i en svensk kontext. Elin Svahn disputerar vid Tolk- och översättarinstitutets (TÖI), Institutionen för svenska och flerspråkighet (Svefler).

  Blommor på campus. Foto: Per Larsson

  Sommarkurser 2020

  Sök 20 februari–15 mars:

  Sök senast 1 mars:

  Anna-Malin Karlsson. Foto: Ingmarie Andersson

  Krönika: Det går att utmana medielogiken

  ”Detta är en krönika. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.” För några år sedan infördes denna etikett på Svenska Dagbladets språkspalter. Skribenten Anna-Malin Karlsson reagerade med obehag och motstånd mot denna personcentrering och mot att humaniora i medierna hellre ramas in som spännande kuriosa snarare än som forskningsfält där kunskapsutveckling ständigt pågår. Ett motmedel mot det är att tala och skriva om vetenskap som process.

  Hög kvalitet på ämneslärarutbildningen i svenska vid SU

  Universitetskanslersämbetet (UKÄ) har bl.a. utvärderat ämneslärarutbildningarna i svenska vid Stockholms universitet (SU), dels arbete i grundskolans årskurs 7–9 och dels arbete i gymnasieskolan. Utbildningarna fick omdömet hög kvalitet.

  Kaffekopp med kaffe och mjök som skvätter plumsar. Foto: Elin Wennemyr. MostPhotos

  Frukostträff 11/3: Kurser i svenska för internationella studenter och medarbetare

  Välkommen till Good Morning with Global Engagement frukostträff på temat "Kurser i svenska för internationella studenter och medarbetare". Du behöver anmäla dig till evenemanget.

  Översättningsvetenskap på Wikipedia. Ediathon TÖI Wikipedia 11 mars 2020

  Editathon med TÖI. Översättningsvetenskap på Wikipedia 11/3

  Vi skriver och översätter artiklar om tolkning och översättning. Vi bjuder på fika och lunch och du kan komma hela eller del av dagen. Tillsammans fyller vi Wikipedia med översättningsvetenskap! Anmäl dig senast 1 mars.

  Studenter som går under skylt med text Välkommen på Öppet hus i Södra huset

  Öppet hus för dig som vill börja studera vid Stockholms universitet, 11/3

  Kom och träffa våra studievägledare vid Institutionen för svenska och flerspråkighet och se vilken av våra utbildningar som passar dig bäst.

  Bebis med headset. På tröjan står det Blah! Foto: Galina Barskaya/MostPhotos

  Projektet ”Flerspråkighet och ordförråd: En meta-analytisk ansats” får 1,9 miljoner SEK

  Projektet ”Flerspråkighet och ordförråd: En meta-analytisk ansats” tilldelas 1,9 miljoner SEK från Byggmästare Olle Engqvists Stiftelse. Syftet med projektet är att öka vår förståelse om det flerspråkiga ordförrådet genom att utföra en omfattande meta-analys av befintlig forskning. Projektledare är professor Emanuel Bylund, Centrum för tvåspråkighetsforskning.

  Elin Svahn. Foto: privat

  Elin Svahn har fått Sigtunastiftelsens författarstipendium 2020

  Sigtunastiftelsens författarstipendier 2020 har tilldelats bland annat Elin Svahn. Hon översätter huvudsakligen från franska, men även till viss del från engelska. Elin Svahn har översatt fyra romaner, en novell, en ungdomsroman, två grafiska romaner för ungdomar och sju bilderböcker.

  Pedagogiska priset. Illustration: Sara-Mara

  Nominera till Årets lärare 2020 – ett pris för bra undervisning. Nominera senast 15/3

  Har du en bra lärare som borde uppmärksammas för sin engagerande undervisning? Eller har du som anställd en kollega som gör framstående pedagogiska insatser? Genom pedagogiska priset Årets lärare vill Stockholms universitet uppmärksamma goda pedagogiska insatser och deras betydelse för studenters lärande.