Evenemang och media /Conferences and media

IVIP Conferences and presentations

A collaboration between Stockholm University, University of Helsinki, University of Turku and the Institute for Language and Folklore.

Word bubbles in different shapes. Photo: hfng, MostPhotos

International conference. Languages, Nations, Cultures: Pluricentric Languages in Context(s), 2019

The conference will take place on 22–24 May, 2019, at Stockholm University, Frescati Campus.

The conference is hosted by The Department of Swedish Language and Multilingualism in collaboration with the research programme Interaction and Variation in Pluricentric Languages (IVIP).

IVIP Media appearances

Media appearances by the members in the project IVIP.

Två personer som betalar  i en kassa. Foto: Syda Productions, MostPhotos

Niandet är artigt eller nedlåtande – olika servicesvenska i Sverige och Finland

Blir du niad eller duad i biljettkassan? Brukar du nia eller dua personalen? Ditt budskap kan uppfattas helt fel, beroende på om du gör det i Finland eller i Sverige. Camilla Wide i projektet IVIP intervjuas av svenska.yle.fi.

svenska och finska flaggan. Foto: Ruskpp Ruskpp, MostPhotos

Svenskar tar lättare till superlativer, finlandssvenskar är mer återhållsamma

De kulturella skillnaderna mellan Sverige och Finland tar sig uttryck i svenskarnas och finlandssvenskarnas sätt att samtala, säger professor Catrin Norrby från Stockholms universitet. Skillnaderna är små, men de finns. Bland annat finns skillnader i lärarnas sätt att handleda sina studerande på svenska och finlandssvenska universitet. Svenska handledare har en mer förhandlande och kamratlig handledningsstil än sina finländska kollegor.

Marie Nelson håller tummarna Foto: Privat

Hur håller du tummarna för någon? Lyssna på radio

Inför finalen av Eurovision Song Contest var det många som höll tummarna för Benjamin Ingrosso. Men beroende på var du befinner dig kan lyckönskningar med fingrarna se annorlunda ut eller betyda något helt annat än vad du är van vid. Lyssna på språkforskaren Marie Nelson i Sveriges radio P4 Extra.

Finlandssvenska Sofie Henricson håller tummarna. Fotat via Skype med Photo Booth.

Håll koll på tummarna

Vi "håller tummarna" när vi hoppas att något ska gå bra. Men gesten kan göras på olika sätt, beroende på vilket språk du talar. Marie Nelson och Sofie Henricson håller tummarna i artikel i Språktidningen nr 4/2018.

En kvinna och en man sitter och diskuterar skrivet/ritat material. Photo: racorn, MostPhotos

Kommunikativa mönster i Sverige och Finland. Att tolka det unika utifrån det generella

Hur framför handledare i Sverige och i Finland synpunkter på en students akademiska text? Hur bemöter studenten handledarens råd? Räcker ja eller okej som återkoppling på ett råd, eller krävs mer uppgraderade uttryck som jättesmart eller härligt? Artikel i Språkbruk av Sofie Henricson och Marie Nelson, IVIP.

Catrin Norrby. Foto: Pia Nordin

Professor och IVIP:s programledare