Nyheter hela institutionen
-
Helena Bani-Shoraka: Samverkan är att ha örat mot marken 2021-03-26 Vilken roll har tolkar att spela i integrationsarbete? Och hur kan aktörer på tolkfältet mötas? Samverkansprogrammet för migration och integration intervjuar Helena Bani Shoraka, universitetslektor i översättningsvetenskap med inriktning mot tolkning samt initiativtagare till Tolkarenan.
-
Humanvetenskapernas verkningar. Ny bok om universiteten och deras kunskap 2021-03-18 I diskussionen om hur universitet och högskolor bättre kan möta vår tids stora utmaningar har samhällsvetenskap och humaniora börjat ta allt större plats. Det beror inte minst på att en ny forskningspolitisk linje håller på att ta form, där humanvetenskaperna tillmäts större vikt än tidigare. I en ny antologi med docent Linus Salö som redaktör, bidrar forskare från olika universitet med kapitel utifrån olika forskningsinriktningar.
-
Både distans- och campusundervisning vid institutionen våren och sommaren 2021. FAQ 2021-03-16 Undervisning vid Institutionen för svenska och flerspråkighet (Svefler) sker under vårterminen respektive sommarterminen 2021 mestadels online. Det kommer enbart vara ett fåtal tillfällen med undervisning och examination på campus. Läs också vår FAQ: Frågor och svar.
-
Ledigt jobb: Doktorand i nordiska språk. Sök senast 15/4 2021-03-11 Institutionen för svenska och flerspråkighet vid Stockholms universitet utlyser en doktorandtjänst i nordiska språk. Som doktorand i nordiska språk inriktar du dig på svenska, historisk nordistik eller svenska som andraspråk.
-
Postdocprojekt: Hur länge får man heta Botvid? (2020–2022) 2021-03-08 Hur länge får man heta Botvid? Forngutniskt personnamnskick i gotländskt epigrafiskt material från 750 till 1500-tal. Ett postdocprojekt som leds av Sofia Pereswetoff-Morath.
-
För många snirklar gör snacket luddigt 2021-02-19 På frågan vad som är mest utmanande på jobbet är det inte alls ovanligt att arbetsterapeuter svarar kommunikation. Varför är det så svårt att prata med varandra – utan att krångla till det? Catrin Norrby, professor i nordiska språk, ger sin syn på saken i tidningen Arbetsterapeuten.
-
”Presentera sig med namn är väl hövligt?” 2021-02-19 Hövligheten i användandet av namn besvaras inte i brevskrivarens möten med granne, optiker, bibliotekarie eller busschaufför. Svenska Dagbladets etikettexpert reder ut vad som gäller med hjälp av bland annat språkforskaren Catrin Norrby.
-
Metodutveckling för interprofessionell samövning (MIS) 2021-02-18 Metodutveckling för interprofessionell samövning (MIS) är en satsning initierad av Tolk- och översättarinstitutet (TÖI) för att arbeta med metodutveckling gällande samövningar mellan TÖI:s tolkstudenter och studenter på andra akademiska yrkesutbildningar.
-
Varslet under corona ledde till en nystart med studier på Kommunikatörsprogrammet 2021-02-11 Efter att ha jobbat på museum i 20 år blev Karin Jonsson varslad när corona slog till förra våren. Men ett negativt besked vände till en nystart i livet. I dag läser hon första året på Kommunikatörsprogrammet vid Stockholms universitet.
-
När det blir trafikstockning i samtalet – varför avbryter vi varandra? 2021-02-11 Många lyssnare hör av sig till redaktionen för Sveriges radios program Nordegren & Epstein i P1, om att programledarna Thomas och Louise borde sluta avbryta varandra. Men frågan är om de verkligen avbryter varandra eller om de istället pratar samtidigt? Catrin Norrby, professor i nordiska språk, samtalar med programledarna om samtalskonstens mysterier.
-
Tolkarenan: en arena för spridning av tolkforskning 2021-02-10 Tolkarenan är en samverkanssatsning där Tolk- och översättarinstitutet (TÖI) sprider information och kunskap om svensk, nordisk och internationell tolkforskning till det omgivande samhället.
-
Historien bakom tonaccenterna börjar under vikingatiden 2021-02-04 Nästan alla som pratar sverigesvenska gör skillnad mellan tanken (för bensin) och tanken (i huvudet). I Finland gör nästan ingen det. Hur har det blivit så, och hur ska man kunna veta vilken tonaccent ett ord ska ha? Läs Martin Perssons artikel i Språkbruk för att få veta mer!
-
Runstenar från Sverige: Datera utifrån design 2021-02-01 Rak stil, Ringerikestil eller Urnesstil? Genom att titta på en runstens ornamentering kan man avgöra under vilken tidsperiod stenen ristades. Se projektet Runic Stories video där forskaren Sofia Pereswetoff-Morath visar hur du kan datera runstenar från tidig till sen vikingatid.
-
Hunnestadsmonumentet och den återfunna bildstenen 2021-02-01 I december 2020 hittades en runsten utanför Ystad, som varit försvunnen i över 300 år. Stenen tillhör det så kallade Hunnestadsmonumentet, som bestod av åtta stenar från 900-talet: två runstenar, tre bildstenar och tre vanliga stenar. Se projektet Runic Stories video som berättar om stenarna.
-
José Alemán Bañón utnämnd till docent i tvåspråkighet 2021-01-27 José Alemán Bañón är docent i tvåspråkighet vid Centrum för tvåspråkighetsforskning, Institutionen för svenska och flerspråkighet, Stockholms universitet. Hans forskningsområden är andraspråksinlärning och tvåspråkighet, psyko- och neurolingvistik samt morfosyntax.
-
Teaterns repetitionsprocess ett tätt och kreativt samarbete mellan skådespelare och regissör 2021-01-18 Stefan Norrthon gör upp med myten om regissören som någon som kommunicerar sina konstnärliga intentioner via skådespelarna. I stället beskrivs repetitionsprocessen och de beslut som där fattas som ett tätt och kreativt samarbete mellan främst skådespelare och regissör. Professor Mathias Broth recenserar Stefan Norrthons doktorsavhandling Teaterrepetitionens interaktion, från 2020.
-
Linus Salö utnämnd till docent i tvåspråkighet 2021-01-12 Linus Salö är docent i tvåspråkighet vid Centrum för tvåspråkighetsforskning, Institutionen för svenska och flerspråkighet, Stockholms universitet. Hans forskningsområden är sociolingvistik, två- och flerspråkighetsforskning, universitets- och vetenskapsstudier och utbildnings- och kultursociologi.
-
Mot nya mål inom studiet av flerspråkighet och tanke. RJ Sabbatical till Emanuel Bylund 2020-12-18 Emanuel Bylund har tilldelats 1 214 000,00 kr för RJ Sabbatical, Riksbankens Jubileumsfond, för sitt projekt Mot nya mål inom studiet av flerspråkighet och tanke. Syftet med sabbatsåret är att skriva synteser av den omfattande forskning kring relationen mellan språk och tanke som Emanuel Bylund och hans forskarlag har bedrivit under det senaste årtiondet.
-
Populära svenska och norska förnamn under 100 år 2020-12-16 Vilka förnamn respektive tilltalsnamn har varit populärast de senaste hundra åren? Se filmklipp med hur namnen dansar fram under ett sekel. Du kan lära dig mer om personnamn på kursen Personnamn i historien.
-
Så behåller pratkvarnen ordet: ”Sätter i system” 2020-12-14 Små tecken gör att våra samtal flyter på obehindrat. Under pandemin har många fått erfara att videosamtal kan bli rätt stolpiga. En förklaring är att de här tecknen blir svårare att upptäcka.
-
NOS-HS medel till två projekt om språk och globalisering samt flerspråkighet och skrivande 2020-12-08 Nordisk samarbetsnämnd för humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning (NOS-HS) har inom sina Explorative Workshops beviljat medel till två projekt där språkforskare från Institutionen för svenska och flerspråkighet ingår.
-
”We’re here. We’re queer. Get used to it.” 2020-11-26 Vad spelar det för roll hur vi benämner minoritetsgrupper? Hur vet vi vilka ord som är lämpliga att använda när språkbruket ständigt är under förändring? I sin forskning intresserar sig Anna Vogel för hur nya uttryck som benämner grupper, särskilt minoritetsgrupper, kommer in i språket.
-
Debattinlägg: ”En ny typ av politiskt språk fortsätter även utan Trump. Också i Sverige.” 2020-11-16 Vi måste alla lära oss att se det konkreta språkbrukets glidningar, skriver Gunilla Almström Persson, filosofie doktor i svenska och retorik. Debattinlägg i Sydsvenskan.
-
Kommunikation på liv och död i pandemins tid 2020-11-10 Är det verkligen möjligt att utforma information så att människor ändrar sitt beteende för att hålla sig själva och andra friska? Är det viktigast att få ut information snabbt eller att den anpassas till många olika språk och funktionshinder? Workshop med centrala myndigheter ska leda till nya forskningsprojekt.
-
Postdokstipendium till projekt om samhällskommunikation kring klimatkrisen (2020–2026) 2020-11-05 Fil.dr Linnea Hanell har tilldelats ett postdokstipendium från Åke Wibergs stiftelse för projektet ”Samhällskommunikation i klimatkrisens tid”. Med hjälp av språkbruksforskningens redskap ska förhållandet mellan språk och handling analyseras och därmed bidra till klokare sätt att använda samhällskommunikation för att lösa samhälleliga utmaningar.