Har du läst vid Stockholms universitet? Visste du att du är en alumn? Gå med i Stockholms universitets alumnnätverk för att hålla kontakten med universitetet och tidigare kursare.
Möt några av våra nuvarande och tidigare studenter
Våra studenter har olika bakgrund och olika mål med det de studerar hos oss.
En del studerar för första gången, andra har en examen med sig i bagaget, och några börjar forska för att doktorera i nordiska språk, tvåspråkighet eller översättningsvetenskap.
En del studerar heltid och arbetar extra, andra arbetar istället heltid och studerar kvällstid för att vidareutbilda sig.
Många kommer från andra länder och lär sig svenska för att kunna läsa vidare på universitetsnivå.
Vad är de största utmaningarna när man försöker lära sig svenska? Och vad behöver man göra för att ta sig in i den svenska språkgemenskapen? Forskaren Anke Schmidt-Felzmann vet hur man kämpar sig till svenska.
Hur är det att studera svenska som främmande språk? Varför är universitetsmiljön så viktig? Och hur lär man sig tio språk? Studenten Adam Moussawi har flera tips till den som funderar på att läsa svenska.
Anna Wallgren, född 1983, har läst svenska på kandidatnivå hos oss. Hon har också varit engagerad i institutionens studentråd, och arbetar nu inom Stockholms universitets studentkår (SUS).
Gentiana Dedaj, född 1983, är utbildad jurist och har tidigare arbetat som jurist och översättare i Albanien. Hon har varit i Sverige sedan mitten av 2009 och kom hit för att gå ett magisterprogram inom juridik, och behövde lära sig svenska.
Martin Persson, född 1972, är doktorand i nordiska språk hos oss. Han har tidigare läst Svenska, Nordiska språk med historisk inriktning och det som då hette Svenska för invandrarundervisning (nu Svenska som andraspråk).
Tommy Kuusela, född 1979, var tidigare doktorand i religionshistoria vid Stockholms universitet. Innan dess läste han Nordiska språk med historisk inriktning här hos oss. Han disputerade 2017.
"Jag fick lära mig mycket grammatik och ordkunskap, som jag behövde. Sedan kom jag in på juristlinjen och nu är jag färdig jur.kand., och lever och verkar i Sverige och på svenska."
"Nu känner jag mig betydligt säkrare både på att bedöma och skriva egna texter. Jag har också lättare att motivera mina synpunkter och idéer, vilket gör att jag är både tydligare och snabbare i mitt jobb som informationschef."
"Exkursionen var ett bra sätt att studera källorna direkt. Mycket bra exkursionsmanual."
"Insikt i hur grammatik och språk såg ut förr, samt hur det utvecklats till idag. Datering av inskrifter, att förstå de mest frekventa orden och böjningsformerna och således kunna översätta rakt av."
"Det var ju en så allsidig kurs. Jag har tidigare mest sett och skrivit om ornamentiken. Nu kom fokus på språket. Kursen var ett bra komplement till kursen i Runologi, som jag gått tidigare."